Czegoś tutaj nie rozumiem! Pomiary kineskopu ( napięć i prądów) można dokonać zwykłym niernikiem uniwersalnym (poza napięciem wysokim ale jego w zasadzie nie potrzeba mierzyć). Pewne mierniki mogą mieć trudności z pomiarem napięć ogniskujących co można ominąć dorabiając sondęWN, czy przynajmniej rozszerzyć zakres pomiarowy (np. do 5000V). Chyba, że może chodzi o stanowisko pomiarowe kineskopów? Jeśli tak to podaj szczegóły!
Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2004-02-09 20:18:14
Kineskop to jest specyficzna ale jednak lampa "radiowa". W przeszłości były używane takie przyrządy do tzw. zdejmowania charakterystyk lamp. Wyglądało to tak, że w malej walizeczce mieścił się specyficzny transformator sieciowy z wieloma odczepami i przełącznikami oraz wszystkie możliwe cokoły (podstawki) lampowe umożliwiające włożenie w jedną z nich dowolnej lampy i takie ustawienie wszystkich napięć aby odpowiadały napięciom konkretnej lampy. Nie było w zasadzie problemu ze zbudowaniem takiegpo przyrządu lecz problem polegał na tym, że jako załącznik MUSIAŁ być dołączony katalog lamp. Zwykle był to zestaw Kart perforowanych i odpowiednich "zwieraczy", które włożone w wycięte otwory w karcie, tworzyły kombinację odpowiednio zwartych odczepów z transformatora i dopasowanie odpowiednich napięć do napięć wymaganych do zasilania tej lampy. Równocześnie podane były wskazania na przyrządzie pomiarowym, w zakresach których powinny się mieścić aby lampę zakwalifikować do dobrych. Innym rozwiązaniem było ustawienie kilku przełączników w taką kombinację ich położeń, że dla danej lampy ustawiały odpowiednie napięcia. Wymagało to także spisu wszystkich lamp, które można było tym przyrządem pomierzyć i przy nazwie każdej z nich - numeru (czyli kombinacji ustawień przełączników) oraz wskazań przyrządu świadczących o tym, czy lampa jest dobra? Przyrządy te powstały głównie dla osób o słabej wiedzy technicznej, czyli dla żołnierzy. Takiego szewca, piekarza czy krawca, odbywającego służbę wojskową nie obchodziło nic, poza tym, że w razie awarii radiostacji, pierwszą czynnością jest sprawdzenie (wg. instrukcji) wszystkich lamp. Można sobie wyobrazić także taki przyrząd do sprawdzania kineskopów i pomimo występowania przy tym wysokich napięć i trudności z izolacją tych napięć - ostatecznie można go zbudować. Jednak znacznie trudniejszą sprawą jest zebranie danych katalogowych tychże kineskopów i opracowanie ich w specjalny sposób. Takie przyrządy są stosowane w zakładach produkujących kineskopy, jednak jest to przystosowane do JEDNEGO typu kineskopu wytwarzanego w setkach tysięcy egzemplarzy (co uzasadnia ekonomikę stosowania takiego przyrządu). Z powyższych powodów uważam, że jest to za bardzo pracochłonne i nieuzasaadnione ekonomicznie aby tego typu aparaturę budować.
Posiadam taki tester kineskopow (niewielka walizeczka) i i chyba jest tam jej schemat. Sluzy to glownie do pomiaru emisji dzial, jak i wykrywania zwarc miedzyelektrodowych, a takze do proby regeneracji wyemitowanej katody.
Jest to plastykowa walizeczka, gdzieś tak (na oko - jak znajde to zmierzę) 20cm x 30cm x 12cm. Do tego dochodzą końcówki do różnych cokołow kineskopów. na początku dokupiłem parę nowszych, do popularniejszych typów, a później zacząłem robić uniwersalną na krokodylkach, ale nie skończyłem, bo w nowych telewizorach katody są tak delikatne, ze prawie nigdy nie dawało się poprawić im emisji. No i cena sprzętu drastycznie spadła.
Stare kineskopy miały grube katody (stąd długi czas do pojawienia się obrazu) i można było usunąć z ich powierzchni "nagar", i poprawić lub przynajmniej wyrównać emisję dział.