Kupiłem niedawno zagłuszacz GSM. Chińszczyzna, więc za wielu parametrów nie ma podanych. Jedyne co udało mi się odszukać, to:
Built-in Battery 1500mA/h
Power supply: DC 5V
Energy consumption: 0,5W/h
Ładowarka ma parametry Output: DC 5V 200mA
Według danych urządzenie powinno działać 2-3h, a mierząc czas wyszło mi +/- 1h pracy. Ładowanie też przebiegło bardzo szybko, ok. 1h i odłączało zasilanie, a przy takim prądzie ładowania i pojemności, myślę, że powinno zamknąć się w granicach (zakładając, że to Ni-Cd) 1,4*1500mAh/200mA = 10,5h. Napięcie ładowarki na wyjściu podczas ładowania przy zmierzeniu miernikiem ok. 3,8V. Chyba za mało? I zamiast ładowarki do gniazda ładowania w zagłuszaczu podłączyłem zasilacz laboratoryjny. Zasilacz pracuje w stabilizacji prądu (świeci dioda C.C.) 300mA, a napięcie wyświetla 5.0V. Z czasem przy takim prądzie napięcie zaczyna wzrastać: 5.1, 5.2, 5.3..., więc zmniejszyłem prąd na 230mA i napięcie wróciło do 5.0V. Prawidłowo czy namieszałem? :) Chciałbym spytać czy ten mój proces przebiega ok?
Pozdrawiam
Wyglada, ze tak. Jazeli masz stabilizacje napiecia i pradu w tym zasilaczu, to ustaw 5V i chocby 300mA i niech sam najpierw laduje stalym pradem, a pozniej przy stalym napieciu. Wrzuc linka od tego zagluszacza - jak masz.
Tzn. zasilacz który posiadam może stabilizować albo prąd albo napięcie. Kiedy zadałem mu 300mA (C.C.), to przy ładowaniu zasilacz wyświetlał 5V. Po czasie napięcie z 5.0V zaczęło wzrastać 5.2, 5.2, 5.3V, więc ustawiłem stabilizację napięcia na 5.0V i wtedy prąd zaczął spadać. Po ok. godzinie i 20 minut prąd był na poziomie 210mA. Wtedy zasilacz przestał podawać prąd, bo na wyświetlaczu było Napięcie: 5.0V Prąd: 0.0A. Myślałem, że może przewody się rozłączyły. Połączyłem jeszcze raz, po chwili znowu nap. 5.0V prąd 0.0A. Chcę zaznaczyć, że nie ładowałem bezpośrednio baterii, bo jest przylutowana, a jedynie podłączyłem zasilacz lab. do wejścia ładowania w urządzeniu. I stwierdziłem, że może urządzenie odcięło prąd, dlatego na zasilaczu 0.0A. Sprawdziłem czas działania urządzenia - znowu 40min, więc nie pomogło, bo na ładowarce uzyskiwałem tyle samo. Może bateria nie ma tych 1500mAh, a 500mAh ;) Link do Allegro [allegro.pl/bk760-zagluszacz-sygnalu-gsm-cdma-dcs-3g-i1484849015.html]
albo bateria nie ma takiej pojemnosci jak podaja, i wewnetrzny obwod wylacza ladowanie po pelnym jej naladowaniu,
albo uklad ladowania jest uszkodzony / zle skalibrowany i wylacza ladowanie za wczesnie. Baterie litowe sa bardzo wrazliwe na koncowe napiecie ladowania.
Jezeli mozesz otworzyc, bez zrywania plomb (o ile sa takie) to chyba bedziesz musial otworzyc i sprawdzic jakie jest napiecie na zaciskach baterii to skonczeniu ladowania. Powinno byc 4.20 V
Jestem właśnie po testach na rozebranym urządzeniu. Wnioski następujące. Wygląda na to, że napięcie na wejściu od ładowarki w urządzeniu odpowiada napięciu na zaciskach baterii. Zaryzykowałbym stwierdzeniem, że napięcie jest ograniczane jedynie przez układ wewnątrz baterii Li. Np. napięcie na zaciskach baterii - 3V, na gnieździe ładowania - 3V. Po podłączeniu ładowarki (to samo z zasilaczem lab) napięcie na baterii - 3V i pomału wzrasta, ładuje się. To samo wskazanie na gnieździe w urządzeniu. Nie mając wiedzy, spodziewałem się, że jeśli podam nap. 5V z zasilacza, to na zaciskach baterii (również gnieździe) też będzie 5V, a miernik wskazywał jedynie poziom napięcia/naładowania baterii, czyli na początku 3V. Bateria w końcu naładowała się do nap. 4,23V. Kiedy napięcie osiągnęło wymagany poziom i bateria odłączyła prąd, na zaciskach baterii pokazało się napięcie ponad 8V, które daje ładowarka bez obciążenia.