Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1609 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Telewizja
Świerszcz w moim tv? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Świerszcz w moim tv?"   

_BIGuś_
 Wysłana - 5 czerwiec 2004 14:27        | zgłoś naruszenie regulaminu

jak w temacie coś mi wydaje dziwne dzwięki podobne do świerszcza nieraz ustaje całkowicie a nieraz nie idzie wytrzymać. Wiecie może co to może być? da to się naprawić samemu? tv jest stary samsung 14 calowy. Kiedyś naprawiałem gniazdo antegowe to przy okazji próbowałem zlokalizować gdzie to piszczy ale nie udało się.

zoltarek
 Wysłana - 5 czerwiec 2004 14:45      [zgłoszenie naruszenia]

To mogą być rdzeń od trafa WN lub od impulsowej przetwornicy w zasilaniu ( jeżeli to jest takie piskliwe świerszczenie ). Jeżeli to jest takie świerszczenie typu wyładowanie elektrostatyczne, to problem może być z izolacją w obwodach WN.

[simedia.pl/]

_BIGuś_
 Wysłana - 13 czerwiec 2004 10:29      [zgłoszenie naruszenia]

uu za bardzo to sie nie znam na tv także nie wiem o których częściach mówisz ale dzięki rozumiem że to do wymiany a izolacje ew. poprawić

Preskaler
 Wysłana - 13 czerwiec 2004 12:10       [zgłoszenie naruszenia]

Nie! To nie jest do wymiany, tylko do naprawy. Transformator składa się z rdzenia i cewek. Rdzeń bywa czasami z ferrytu (ciemnu, prawie czarny materiał podobny do ceramiki). Ten rdzeń musi być zrobiony z dwóch połówek, które sklejone są w środku karkasu z cewkami lub mocno skręcone śrubami. Transformator WN jest w pobliżu smoczka doprowadzającego wysokie napięcie do kineskopu i jesdt w kształcie małego lejka plastykowego. Idąc w dół po kablu spotkamy najpierw powielacz a póżniej właśnie ten transformator wysokiego napięcia. Można delikatnie go rozkręcić, rozpołowić rdzeń i obejrzeć czy nie jest przypadkiem peknięty (bo właśnie te pęknięte elementy drgając mogą wydawać takie dżwięki. Czasami wystarczy tylko trochę ścisnąć ten rdzeń, dokręcając śruby. W innych transformatorach (korekcyjny) trzeba je skleić np. epidianem. Najlepiej jednak oddać ten TV pod "opiekę" jakiegoś fachwca.

Preskaler

Specjalista -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Świerszcz w moim tv?

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL