| Autor |
"Świetlówka" |
|
|
driver1234
|
|
Wysłana - 23 luty 2006 23:09 | zgłoś naruszenie regulaminu
Mam małe pytanie bo mam dwie świetlówki jeden dławik, jeden kondensator i dwa startery, wszystko działało aż przestało. Jak pod łącze jedną świetlówkę to działa, i tak samo jak pod łącze drugą osobno to też działa, nie chcą razem chodź wcześniej działało razem i było ok. Moje pytanie to niech mi ktoś pomorze zrobić to jak było przedtem. Dodam tylko że kondensator ma 2 wyjścia, dławik też ma dwa wyjścia.
| |
|
 |
|
|
|
Arnold_S.
|
|
Może narysuj schemat, to dopiero wtedy będzie jasno widać, co to za układ.
W technice z opowiadań słownych niewiele wynika.
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl] |
 |
|
|
|
driver1234
|
|
Niestety nie pamiętam jak było to połączone bo czły układ rozebrałem, aby sprawdzić czy pojedyńczo działa. Wymieniłem też dławik. |
 |
|
|
|
driver1234
|
|
Pamiętam jeszcze jedno przed rozebraniem układu jedna świetlówka działała (świeciła się) a druga nie, ale jak poruszałem drugą tą (nie świecącą) to tak jakby chciała się zapalić ale przy tej okazji strasznie buczał dławik więc nie ryzykowałem dalszych prób. Może ta informacja pomoże. |
 |
|
|
|
Arnold_S.
|
|
1. Startery są sprawne?
2. Świetlówki nie są stare(nie widać na ich obu końcach ciemnych plam na wewnętrznej stronie rurki)?
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl] |
 |
|
|
|
driver1234
|
|
Jedna z nich ma ciemne końcówki po obu stronach,ale świeci , a startery są sprawne. No i nie wiem jak je spowrotem połączyć, aby ody dwie działały jak przed tem? |
 |
|
|
|
Brudka
|
|
Witam panowie. potrzebuje schemat połączenia 12 świetlówek załączanych co druga. Będę bardzo wdzięczny za pomoc |
 |
|