Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 886 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Okablowanie
Żarówki przepalają się mimo poprawnego napięcia 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Żarówki przepalają się mimo poprawnego napięcia"   

technik92
 Wysłana - 14 marzec 2010 18:53        | zgłoś naruszenie regulaminu

Wczoraj spaliła mi się żarówka, nie zastanawiając się wymieniłem na nową, która też odrazu się przepaliła, druga i trzecia tak samo Postanowiłem zmierzyć napięcie, wynik : 244V w innych gniazdach też mialem takie napięcie i reszta żarówek działa poprawnie, później przy wyłączonym wyłączniku oświetlenia zmierzyłem napięcie, woltomierz nie powinien wskazać 0 , ale... Wskazał 118V.
Co może spowodować przepalanie tych żarówek ? Przecież napięcie sieciowe jest poprawne, interesuje mnie tylko te 118V.. Skąd ono się mogło wziąć ? Instalacja nie jest stara ma około 10 lat i jak narazie nie miałem z nią problemów. Proszę o fachową pomoc. Z góry dziękuję

zbys
 Wysłana - 14 marzec 2010 21:35      [zgłoszenie naruszenia]

Kilka pytan.

Jakim woltomierzem mierzyles napiecie? Jezeli elektronicznym, to w przypadku, gdy wylacznik jest zainstalowany niepoprawnie w zerze, a nie w fazie, to miernik moze pokazywac jakies napiecie, podobnie, jak neonowka zwieci po przylozeniu do fazy, mimo, ze druki koniec jest w zasadzie "w powietrzu". Mierniki elektroniczne maja zwykle ponad 10 megaomow rezystancji wewnetrznej i tak wlasnie mierza zmienne napiecia. Obwod zamyka sie poprzez pojemnosc przewodu idacego od zarowki do wylacznika.

Kolejna sprawa, czy jestes pewien, ze zarowki masz OK. Czy blysnela od razu, czy chwilke swiecila. I czy w bance miales bialy dymek?

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

technik92
 Wysłana - 15 marzec 2010 16:15       [zgłoszenie naruszenia]

Tak miernik był elektroniczny, zlokalizowałem usterkę - zdaje mi się, że jest nią uszkodzony kabel, chociaż nie podoba mi się to bo instalacja ma dopiero kilka lat. Spróbuje wymienić wadliwy przewód

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Żarówki przepalają się mimo poprawnego napięcia

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL