Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 765 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Różne
120/240V 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "120/240V"   

olexy
 Wysłana - 5 październik 2006 21:13        | zgłoś naruszenie regulaminu

witam, mam pytanko. Sprowadzilem pewien sprzet ze stanow (prostownica do wlosow), tam prad jest na 120 jak kazdy wie. Na urzadzeniu pisze 120V/240V 60/50 Hz. Mam pytanko, czy idzie jakos je przestawic bez kupywania zadnych przejsciowek? poniewaz nie widze zadnego pokretelka, aby ustawic na 240V. Tak myslalem tylko kabel podmienic, zeby bolce pasowaly do gniazdka, ale nie chce zepsuc, dzieki za odpowiedzi, pozdrawiam.

zbys
 Wysłana - 5 październik 2006 22:02      [zgłoszenie naruszenia]

Skoro jest napisane 120/240V to znaczy, ze wystarczy tylko wtyczka z odpowiednimi bolcami. W tej chwili urzadzenia tego typu (grzalka o okreslonej temperaturze) sa wykonywane ze specjalnego materialu oporowego, ktorego rezystancja gwaltownie rosnie po przekroczeniu temperatury progowej. Powoduje to utrzymywanie stalej temperatury niezaleznenie od wartosci zasilajacego napiecia (w pewnych granicach oczywiscie). Na 240V szybciej osiagnie temperature pracy i tyle - co jest korzystniejsze.

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Specjalista -

olexy
 Wysłana - 9 październik 2006 11:22       [zgłoszenie naruszenia]

wielkie dzieki, pozdrawiam.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

120/240V

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL