| Autor |
"12v 2A" |
|
|
piotrek149
|
|
Wysłana - 12 luty 2004 12:27 | zgłoś naruszenie regulaminu
Mam pytanie: jak skonstruować zasilacz prądu stałego który by obniżał napię cie z 230V do 12V 2A. W moim mieście kosztuje taki zasilacz około 60 zł.Prosze o pomoc!!!!
 |
|
|
|
piotrek149
|
|
Ps. Dałem to do działu AUDIO, bo potrzebuje ten zasilacz do podłączenia cd do amplitunera ;)
|
|
|
Preskaler
|
|

Mam nadzieję, że sobie poradzisz z tym schemacikiem.
 |
|
|
|
piotrek149
|
|
Apropo mostka prostowniczego, jakie mam dać tam diody i kondensator (symbole. Dzięki za schemat, bardzo mi się przyda.
|
|
|
Preskaler
|
|
Nie dawaj diod, tylko poproś w sklepie o taki gotowy mostek prostowniczy. Na schemacie masz napisane jakie musi mieć parametry, dotyczy to także kondensatora. W ostateczności jak nie będziesz mógł kupić mostka, zastosuj diody. Oznaczeń nie podaję, bo jest duży wybór tego typu części i należy w sklepie tylko podać ich parametry (bo akurat może nie być takich jak podam).
|
|
|
piotrek149
|
|
Dzięki, nie wiedziałem, że takie coś można kupić. A ile to mnie szarpnie po portfelu??
|
|
|
Preskaler
|
|
To zależy w którym sklepie? Ceny się różnią nieraz dwukrotnie. Najdroższy będzie transformator (30 zł???) pozostałe części powinny się zmieścić w 10 zł.
|
|
|
piotrek149
|
|
Dzięki. Ty naprawde znasz się na elektronice i pomagasz innym "zielonym". Jesteś porządny forumowicz!!!
|
|
|
Preskaler
|
|
Dzięki za "Dobre Słowo"!
|
|
|
piotrek149
|