Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat zosta³ odczytany 1641 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIÊ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BÊDZIESZ MÓG£ ZOBACZYÆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WY£¡CZYÆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
1 g³o¶nik 2 kana³y ??? 
Wy¶lij odpowied¼ [powiadom znajomego]    
Autor "1 g³o¶nik 2 kana³y ???"   

hp13
 Wys³ana - 13 lipiec 2003 12:47        | zg³o¶ naruszenie regulaminu

cze¶æ Wam - je¶li kto kolwiek wie jak pod³±czyæ 2 kana³y (L+R) do jednego g³o¶nika (niskotonowego), aby z reszty (wysoko i ¶redniotonowego) nie zrobiæ MONO to proszê o pomoc - czy jest co¶ czym mo¿na to zrobiæ? czy kupiæ 2-cewnowy (DROGI) g³o¶nik ??? - z góry dziêki

hp13

Ss
 Wys³ana - 14 lipiec 2003 01:19      [zg³oszenie naruszenia]

Mo¿e przez kondensator jaki¶? Ale wtedy moc spadnie.

Informacja to nie rozkaz. Zatwierd¼ lub zignoruj.

R. Horror
 Wys³ana - 14 lipiec 2003 02:37      [zg³oszenie naruszenia]

Kondensator obci±³by niskie tony , a chodzi w³a¶nie og³o¶nik basowy , wiêc chyba nie bardzo...
Spadek mocy to raczej na rezystorze

G³o¶nik dwucewkowy - chyba jedyne mo¿liwe wyj¶cie.
Wszelkie próby rozmaitych mostków mog± siê skonczyæ uszkodzeniem wzmacniacza. Nawet przy zwrotnicach. To tak jakby¶ dla basu zwar³ "gor±ce" wyj¶cia koñcówek mocy . Gdyby¶ poda³ sygna³ w przeciwfazie to efekt jak przy zwarciu do masy.

Moja opinia:
A nie lepiej dwa standardowe basowe po jednym na kana³ zamiast kombinowaæ?
Ja osobi¶cie bym siê nie babra³ z jednym basem ¿eby na upartego mieæ dresiarski subwoofer z mniejszymi satelitkami , zw³aszcza kiedy dopiero kupuje siê g³o¶niki...
Ale có¿ , kwestia gustu.

Rocky Horror

***NIE MA TAKIEGO DOBREGO CO BY NA Z£E NIE WYSZ£O***

Specjalista -

hp13
 Wys³ana - 14 lipiec 2003 12:14      [zg³oszenie naruszenia]

no dobra dziêki - chyba jednak zostajê przy jednym kanale - bo ja ju¿ mam woofer JBL - tylko nie z oryginalnym (2-cewkowym) g³o¶nikiem (zdecydowa³em siê na niego tylko ze wzglêdu na NISK¡ cenê)
Dziêki za pomoc.

hp13

Ss
 Wys³ana - 14 lipiec 2003 14:19      [zg³oszenie naruszenia]

To we wzmacniaczu nie masz osobnego wyj¶cia na suba?

R. Horror
 Wys³ana - 14 lipiec 2003 16:08      [zg³oszenie naruszenia]

Hmm...chyba nie w stereofonicznym. W kina domowego - owszem.
Wydaje mi siê jednak ¿e czowiek ma wzmacniacz stereo.

Mo¿na by , i to uwa¿am za znacznie lepsze rozwi±zanie - do wyj¶æ g³o¶nikowych poprzez dzielniki rezystorowe i filtry dolnoprzepustowe do³±czyæ inny wzmacniacz(jeden kana³) i dopiero do niego suba.

Rocky Horror

***NIE MA TAKIEGO DOBREGO CO BY NA Z£E NIE WYSZ£O***

Specjalista -

hp13
 Wys³ana - 14 lipiec 2003 16:22      [zg³oszenie naruszenia]

chm - nie wiem co Ty do mnie rozmawiasz - ja tego nie rozumnim - za du¿o niezrozumia³ych s³ów :)) - a nie ma czego¶ co przepuszcza sygna³ tylko w jedn± stronê ??? - wpuszcza i nie wypuszcza ? - dopiero wtedy bym zwar³ oba kana³y - bez obaw o wzmacniacz (MAM STAR¡ DIORÊ - ale jest niez³a, kolumny w³asnej roboty i do tego woofer JBL z nieoryginalnym g³o¶nikiem)
ale dziêki za chêci co do pomocy :))

hp13

Ss
 Wys³ana - 14 lipiec 2003 16:32      [zg³oszenie naruszenia]

Skoro masz sam wzmacniacz to musisz z zewn±trz podawaæ do niego sygna³. Za³atw se drugi wzmacniacz i wepnij siê na wej¶cia sygna³u tego do kolumn. Mo¿esz kana³ lewy i prawy po³±czyæ za pomoc± rezystorów 10k lub 20k.

hp13
 Wys³ana - 14 lipiec 2003 16:36      [zg³oszenie naruszenia]

drugi wzmacniacz to przewa³ka - u mnie w domu (mieszkaniu) ja mam najmniejszy pokój, a zu¿ywam najwiêcej pr±du :)))
ale to nie o to chodzi (ju¿ o tym my¶la³em) jak nie da rady po³±czyæ kana³ów to dajê sobie spokój (tak tylko spyta³em)

hp13

ttrol
 Wys³ana - 14 lipiec 2003 18:45       [zg³oszenie naruszenia]

Je¶li interesuj± Ciê g³o¶niki dwucewkowe, to zajrzyj na stronê firmy Visaton. Oni to maj±, poza tym jako¶æ ich g³o¶ników jest genialna. Osobi¶cie doradzam subwoofer, bo je¿eli doprowadzasz sygna³ L i P do jednego g³o¶nika, musisz siê liczyæ z tym, ¿e nie zawsze w dolnych rejestrach L i P graj± identycznie. Pozdrawiam

ttrol

[Powiadom mnie, je¶li kto¶ odpowie na ten artyku³.]

Przegl±d tygodnia | Wy¶lij odpowied¼

1 g³o¶nik 2 kana³y ???

Polecamy: urz±dzenia spawalnicze | M¦ w Pi³ce No¿nej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomys³ na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL