Witam serdecznie i mam pytanko.
Chciałem się zapytać czy mozna dać 2 głośniki basowe w jednej obudowie. Tak sie złozyło że budjóję wzmacniacz 300W i nie mam odpowiedznich głośników. Mam 2 tonsile 150W 4ohm i niewiem czy mogę je umieścić w jednej obudowie, oczywiście sredniotonówkę i wysokotonówkę już mam.?
Czy się zmieni brzmienie jak będą 2 głośniki? Czy będzie inne brzmienie jeżeli by porównac do kolumny o jednym głośniku basowym?
Jak podpniesz dwa głośniki, to zmieni się impedancja wypadkowa.
Jeżeli połączysz je szeregowo to wyjdzie 8 Ohm, a jak równolegle to 2 Ohmy.
Drugi przypadek odrzucam, więc domyślam się że budujesz kolumne 8 Omową.
Jeżeli chodzi o kwestię dawania 2 mniejszych glośników zamiast jednego większego, to brzmienie napewno będzie inne. Które lepsze, to zdania są podzielone. Ja preferuję kolumny z wiekszą ilością mniejszych głośników.
Oczywiście nie należy popadać w skrajności.
Hmmm... Akurat tak się składa że budóję wzmacniacz 150W na 2 TDA 7294 i chciałbum go podpiąć do 2 tonsilów 150W/8R i chciałem się zapytać czy bedzie większy bas? Dlaczego 2? Głośnik 150W to jets jego maksymalna moc a znamionowa będzie jakieś 75W dlatego chciałem dać 2.
Czy mogę dać "rurę" jak w subwoofeże? i jak te głośniki ułozyć, jeden nad druiim czy obok siebie - ja myślę chyba że obok siebie. Jaka obudowa była by dobra na te dwa głośniki 150W (ile litrów i czy kształt ma znaczenie w brzmieniu). Chciałbym uzyskać mocny bass, mam jeszcze plan zbudować drugi wzmacniacz 150W i też taka kolumienka, a więc trochę miejsca to zajmnie i czy jest jakaś rużnica jeżeli jest jeden głośnik 300W o średnicy 30cm a dwa 150W też o średnicy 30cm? Jedni mówią że czym większa membrama tym większy bass? to tu mozna bu powiedzieć że będzie większy niż jeden głosnik. A co do tej rury czy mogę dać np.2 i czy jest zmiana w brzmieniu jak jest rura i jak są wyciente otwory bez rury? Ja chciałem zbudować kolumne (niewiem czy dobrze piszę) bass-reflex i czym rużni się obudowa "otwarta" od zamkniętej?
Ściślej mówiąc czy głośniej zagra kolumna z dwona głośnikami np. 100W niż kolumna z 1 200W czy to wychodzi na to samo? Mam taki zamiar: Mostek z TDA7294 daje dobre 150W ale więcej nie ma mowy, i chce się zapytac czy mogę zbudować dwa takie i podpiąc każdy do osonego głośnika ale które są w jednej obudowie (każdy głośnik ma swój wzmacniacz) i czy wyjdzie to na to samo jeżeli bym zasilił(oba głośniki w tej samej obudowie) z jednego wzmacniacza 300W?
Myślę, że dawać wzmacniacz, aż 300W czy namet 150W nie ma sensu. W zupełności wystarczyło by tobie wzmacniacz 100W, ale jeżeli masz jush układy to napewno przydadzą ci się na jakieś imprezki w domu ;) Oczywiście zasotosuj też przedwzmacniacz, który podniesie ci napięcie do 2V żebyś uzyskał maksymalną moc. Moc głośników powinna być dwa razy większa od mocy wzmacniacza wychodząc z założenia, że przy pewnym podgłoszeniu głośniki bedą ci pierdziały zamiast grać. Co do głośności głośnków to napewno głośniejsze będą dwa niż jeden dwa razy większy ponieważ jego skuteczność nie będzię dwukrotnie większa. Jeżeli bedziesz głośniki "piłować" basami to napewno lepszym rozwiązaniem był by jeden głośnik, ale pożądny - duży (tzn. większą jakość dźwięku bedziesz miał z jednego głośnika niskotonowego o średnicy 30 cm niż z dwóch takich samych głośników o średnicy 15 cm). A co do obudowy głośników to zrób normalną kolumne lub kolumny z dzieloną przegrodą na głośnik niskotonowy i oddzielną dla pozostałych głośników. Zastosuj też głośnik średniotonowy żebyś miał cały zakres częstotliwości i wstaw rurę basreflex. Komorę dla głośnika niskotonowego najlepiej wytłum i daj na wszystkie głośniki zwrotnice. Co do literatury to musisz sobie sam poszukać w internecie.
Pozdro i życzę powodzenia w konstruowaniu kolumnienek :P
Zmieniony przez - MadBoy w dniu 2005-02-18 01:00:04
TDA przy obciążeniu 8om nie uzyska wystarczającej mocy, aby napędzić te dwa Tonsile. Juz lepiej zrobić 2xTDA i podłączyć obydwa głośniki osobno.
Większy bass.. będzie głośniej o pare dB, ale to nie oznacza większego basu, jak podłączysz dwa czy jeden głośnik. Pomyśl o LM3886 w konfiguracji BPA200.
NIe myśl że moc jest wyznacznikiem "mocnego bassu", czego tak sie czepileś ten mocy i wielkości głośnika? Allegro ? Tam spotkasz głośniki po 300-500W, które żeby osiągnęły ten sam poziom natężenia dźwięku jak np. Tonsil muszą mięc przyłożone 2 albo i więcej razy mocy.
Jakbyś podał parametry głośników to można coś powiedzieć. Obudowa również ma wpływ na poziom natężenia bo wynika mi z Twojego postu że to chcesz osiągnąć. NIektóre głośniki w ob. br zagrają tragicznie, niektóre sie nie nadają do br. itd.
Dwa albo i więcej razy większa moc wzmaka od głośników? czyli jeżeli zastosuje duży głośnik o mocy 200W to ma zastosować wzmacniacz 400W albo i więciej??? <hahaha> Dla domowych warunków to chyba mała przesada ze względu np. na koszty. LM3886 przy 8Ohm będzie miał moc 35W i napewno ci nie wystarczy do zasilenia głośników albo o takiej mocy.
Zmieniony przez - MadBoy w dniu 2005-02-18 18:32:12
Madboy czytaj ze zrozumieniem bo widze że masz z tym problem...
Chciałem przedstawić sytuacje gdzie jeden głośnik np. 86dB i 500W, a drugi 92dB i 100W, mając wzmacniacz 100W lepszym wyborem będzie głośnik któren ma 92dB, bo z mocy tutaj nic, czyli prościej pokazać że nie tylko moc jest wyznacznikiem przy kupowaniu głośnika...
LM3886 w konfiguracji BPA200 >> Wiesz co to jest? Jak nie to poczytaj na necie i zobacz jaką moc można z tego wyciągnąć.
Ściągłem sobie pdf-a o konfiguracji BPA200 i troche sie przestraszyłem ile tych układów się łączy do jednego głośnika aż 4 układy i 200W. Więc trochę roboty by przy tym by było. Zastaniawiałem się również czy nie prościej nie było by zbudować wzmacniacz na STK4048 lub 4050, akurat tak się składa że mam "duży" radiatorek a ten scalak do najmniejszych nie należy bo ma wymiary 78*44mm a więc dość trochę. Jeden STK 4050 daje 200W przy 8ohm, można by go zmostkować, było by 300-350W na 2 głośnikach 8ohm. Tyle to chyba nawet sie nie wycisnie z LM3886 i w konfiguracji BPA200. Przepraszam że tak "błądze" po układach scalonych ale szukam jak najprostrzych konsyrukcji, niejestem jeszcze takim dobrym elektronikiem ale STK 4050 niewydaje mi się zbytnio skomplikowane, (chyba 26 elementów na płytce i chybryda). Nie wiem czy jestem w stanie go zbudować (czytałem wiele artykułów o STK i jedni mówią ze ta kość jest do bani a inni ją polecają jako wzmacniacz wielkiej mocy, niewiem na jakie problemy mogę się natknąć przy budowie tego STK) szczeże mówiąc jeszcze nie budowałem nic na LM****, moj wzmacniacz który chodzi to mostek z TDA2040 dający prawie 70W, kupiłem raz kita "0-70K" jest to wzmak 100W na TDA7294 i poszedł do piachu, szukam prostych schematów nie zbyt skomplikowanych (jak to początkójący).
Faktychnie, bas nie zalezy od mocy, idzie mi o to aby głośno grało i było czuć "głębie basu" i że by nie było takiego zjawiaska że jak podgłośnie to wzmacniacz zdycha. Oczywiście nie chcę katować żadnych scalaków i dlatego chcę zbudować wzmak większej mocy aby mógł oddawać moc np.150W nonstop.
Aha mam jeszcze takie pytanko czy np. mogę połączyć TDA2040 lub inny scalak w konfiguracji BPA200?
Oczywiście, że moc głośnika nie jest głównym wyznacznikiem przy kupywaniu, ale jednak jakimś jest, doskonale to wiem i nie musisz mi tego uświadamiać bo wychodzisz tylko na upierdliwca, który za wszelką cenę wciska ludziom kity!
Widzę, że to jednak ty masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem bo ja ciągle próbuje uświadomić to, że moc muzyczna głośnika jest głównym wyznacznikiem przy dobieraniu do niego odpowiedniego wzmacniacza (mówie tu o warunkach idealnych dla niego przy maksymalnym wzmocnieniu) i to co napisałeś wcześniej, cytuję: "Tonsil muszą mięc przyłożone 2 albo i więcej razy mocy" - i próbuję tu też uświadomić, że to co napisałeś jest wilką głupotą i świadczy o twojej wielkiej bezmyślności bo napisałeś dosłownie odwrotnie (nie dwa razy większa tylko dwa razy mniejsza).
Zmieniony przez - MadBoy w dniu 2005-02-20 15:42:54
STK był by znakomitym rozwiązaniem. Jeżeli szukasz zestawów lub gotowych płytek do wzmacniaczy, a nie chce ci się konstruować to wejdź na [www.altron.com.pl] - jest tam zestaw albo gotowa płytka do wzmaka na STK4050 200W, a jeżeli szukasz czegoś jeszcze większego to znajdziesz nawet wzmacniacz 400W na MOSFET'ach.
Zmieniony przez - MadBoy w dniu 2005-02-20 15:51:47