wiec jesli subwoofer stoi przy grzejniku(powiedzmy ze goracym) to czy ten fakt moze niekorzystnie wplynac na jego dzialanie?
oraz obilo mi sie kiedys na infie o uszy, iz lepiej jest wlaczyc monitor przed odpaleniem kompa czy cos w ten desen, zatem czy istnieje jakas regula zwiazana z odpalaniem monitorem? z tego co pamietam to wspominal o tym nauczyciel wiec tak z ciekawosci pytam...
na tym forum jestem pierwszy raz wiec jesli zamiescilem temat w zlym dziale to prosze o przeniesienie...z gory thx...
O monitorze takich historii osobiscie nie slyszalem także nie mogę temu zaprzeczyć.
Natomiast jeśli chodzi o subwoofer, może wpłynąć to niekorzystnie dla wzmacniacza subwoofera gdyż wrogiem elektroniki jest duża temperatura, kurz oraz woda, jeśli sprzęt bedzie sie przegrzewał skróci to jego żywot lub przegrzanie może być tak silne aby uszkodzić trwale subwoofer, radzę przestawić suba w inne miejsce, każdemu sprzętowi elektronicznemu nalezy zapewnic odpowiednie chłodzenie, spróbuj chociażby zdjąć radiator i wiatrak z proca i wlaczyc kompa ( dlugo nie pozyje od razu mowie )
Spoko, zazwyczaj do firmware dolaczana jest instrukcja, postępuj zgodnie z nią, trzeba odpowiednio nagrać i zaktualizować, nie jest to trudno jedank warto dokladnie przeczytac . Być moze ze dla Twoje sprzetu jeszcze nie ma oficjalnego firmware poprawiającego tą niedogodność, ja osobiscie mam nieoficjalne firmware w swoim DVD ktore jest o niebo lepsze od oryginalnego ktore oferuje producent
Jezeli windows pracuje caly czas z tym samy monitorem, to nie gra roli. Ale jak zapinasz nowy monitor, to lepiej miec go wlaczonego wczesniej (lub raze z kompem i tak bedzie szybciej gotowy) bo winda wykryje nowy monitor i stosownie ustawi rozdzielczosc. Inaczej albo dostaniesz na monitorze "out of range", albo zwalisz monitor - w przypadku, gdy poprzedni monitor zasuwal na bardzo szybkich odchylaniach, a nowy nie jest w stanie tego uciagnac.
a jeszcze w zwiazku z tymi glosnikami to po wylaczeniu listwy z glosnikow wydobywa sie taki dziwny dzwiek(jakby pykniecie), najpierw z glosnika a nastepnie z subwoofera. wszystko jest git gdy wylaczam tylko glosniki lub tylko samego kompa, dzieje sie to wlasnie jedynie po wylaczeniu listwy...szczerze to nie przeszkadza mi az tak bardzo, ale generalnie chcialbym sie dowiedziec czy jest to cos naturalnego, czy moze musze chwile odczekac przed wylaczeniem listwy...
zbys a to o czym napisales tyczy sie jedynie sytuacji, w ktorej najpierw, np. pracowalbym na lepszym monitorze, a nastepnie podlaczylbym cos slabszego? bo troche slabo sie w tych sprawach orientuje i srednio zajarzylem o co ci chodzilo...
To sa niestety przebicia prądowe, jak widzisz nawet listwa nie filtruje wszystkich zniekształcen, zdarza się tak dosc czesto u osob posiadających zestawy komputerowe lub plastikowe kina domowa z cyklu " wszystko w 1" :)
Tak, przesiadka na slabszy, moze czasami sie zle skonczyc. Wszystkie wspolczesne monitory, to zwykle to toleruja, ale nie wyswietla obrazu z kompa, a tylko komunikat o zlych parametrach, np. "out of range" = poza zakresem. I czasami nie mozesz zmienic rozdzielczosci ( na nizsza), bo nic nie widzisz.
Przy przesiadce na lepszy, to po prostu musisz manualnie kazac komputerowi ( a wlasciwie windowsom) wykryc lepszy monitor, po czym przestawic sobie na wyzsza rozdzielczosc.