| Autor |
"2 pytanka" |
|
|
pawciu1234
|
|
Wysłana - 3 wrzesień 2004 18:11 | zgłoś naruszenie regulaminu
jak zrobic najprostrzy filtr sub-soniczny ale o w miare dobrej jakosci ? czy mozna by zalisac kolumny zamiast zwylkymi kablami tymi linkami co ida do cewki ?
| |
|
 |
|
|
|
DjDamian
|
|

Miejsca po C4, C5, C6, C10, C11 i C12 pozostawić wolne, a C1, C2, C3, C7, C8, C9 zastosować kondensator w zależności od potrzeb.
220nF 12.4 Hz
180nF 15.1 Hz
150nF 18.1 Hz
120nF 22.7 Hz
100nF 27.2 Hz
82nF 33.2 Hz
68nF 40.0 Hz
56nF 48.5 Hz
47nF 57.8 Hz
39nF 69.8 Hz
33nF 82.3 Hz
27nF 100 Hz
22nF 123 Hz
18nF 151 Hz
Zasilanie stabilizowane +/- 15V
Znawca -
 |
|
|
|
DjDamian
|
|
Drugiego pytania nie rozumiem
Znawca -
 |
|
|
|
pawciu1234
|
|
zastanawiam sie czy zamiast kabli glosnikowych mozna by zastosowac te linki widziales kiedys gł ? raczej napewno , prad do cewki doprowadzaja takie nie typowe kable linki takie , chodzi mi o to ze kazdy gł mam podlaczony osobno biwiring w moim przypadku tri i mysle ze skoro miedzy srednimi tonami a wzm. mam jakies 0.5 metra to czy dobry rozwiazaniem byloby doprowadzenie tych linek prosto od wzm od sredniego tonu bo przeciez kupno kalbi pozlacanych za 300 zl za metr jest chyba bez sensem skoro tonsil i tak stosuje linki gorszej jakosci od pozlaczanych kabli i dlatego pytam czy czasem za 0.5 m tej linki nie zaplace wiecej niz za 0.5 m pozlacanego .
Zmieniony przez - pawciu1234 w dniu 2004-09-04 13:23:44 |
 |
|
|
|
pawciu1234
|
|
chcialo by sie tobie narysowac to dokladnie tak jak ma byc ? chcial bym by oobcinalo ponizej 33 hz dostaniesz soga .
Zmieniony przez - pawciu1234 w dniu 2004-09-04 16:05:34 |
 |
|
|
|
DjDamian
|
|
Zamiast C1, C2, C3, C7, C8, C9 daj 82nF.
NIe wiem co trzeba rysować wszystko jest w opisie.
Pasywnego filtru raz że nie opłaca sie robić,a po drugie więcej z nim bedzie problemów.
Co do przewodów czy jakichś linek. Daj zwyczajny przewód z miedzi beztlenowej.
Znawca -
 |
|
|
|
pawciu1234
|
|
no ok pasywnego juz wiem ze sie nie oplaci ale i tak urzywanie elektrolitow pogorszy mi strasznie jakosc elektrolit + głośnik = szajs . a na foliowe rzedu ponad 10uf mnie nie stac , lepiej w ogule nie robic ? |
 |
|
|
|
DjDamian
|
|
Nie przesadzaj że w filtrze aktywnym elektrlity pogorszą dźwięk...
A w pasywnym co jest? Kondensatory, rezystory i cewki... To wprowadza dużo większe zmiany do dźwięku niż filtry aktywne.
Jest sens robić, głośnik jest chroniony od niskich częstotliwości, posiada większą wytrzymałość mocową i poprawia sie jego dynamika.
Znawca -
 |
|