Wysłana - 2 styczeń 2006 21:45 Przeniesiona przez Arnold_S. z działu 'Okablowanie'. | zgłoś naruszenie regulaminu
Mam dwa zasilacze i chciałby poprostu powiedzmy w niedosłowny sposób je połączyć a mianowicie, zrobić tak, aby podczas włączenia się pierwszego (właczanego przyciskiem na obudowie kompa) włączał się drugi automatycznie. Dużo nad tym myślałem, ale nie mogłem do tego zbytnio wydedukować. Coś świtało ale nic. Dlatego zwracam sie do Was z prośbą o podpowiedz, jak to podłączyć, by bez zarzutów działało. SOG dla każdego pomocnego użytkownika
No własnie to wiem tylko jak by to zrobic by się dwa jednocześnie włączały. Oraz by jeden zasilacz pozostał w niezmienionym stanie, ten co zasila płytę główną ( ten pierwszy), bo rozumiem, że wiązać się to może z jakimiś przeróbkami.
A co do spalenia, to już kilka razy zwarłem kabelki (przez przypadek oczywiście :) ), ale wszystko działa.
A w ogóle do czego Ci dwa zasilacze pracujące razem?
Jak się dokładnie startuje zasilacz ATX(które kabelki zewrzeć) można znaleźć w temacie o Zasilaczach, do którego link jest pod moją wypowiedzią... ↓↓↓
Zmieniony przez - Arnold_S. w dniu 2006-01-03 09:27:43
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl]
Wydaje mi sie że "dopięcie" przewodów do wspomnianengo zielonego i czarnego drugiego zasilacza załatwi sprawe, jednak przy założeniu że służy to jedynie do uruchomienia zasilacza.
Ogólnie napisz do czego Ci to potrzeba, to mozna podyskutować
Powiedzmy tak składam sobie komputerek. Mam 2 zasilacze, które są produktem firmy marki "krzak"(patrz chińskie) i teraz nie mam co zrobic z drugi, dlatego posytanowiłem, że wezmę odciążę ten pierwszy i podłącze drugi, który bedzie mógł zasilać napędy oraz wentylatory itp.. A pierwszy zasilałby płytę i dysk. Pierwszy jest solidny i cięzki, ale za to 235W. Drugi to firmy marki *** , który jest słaby i lekki, i 350W. Dlatego tak myślę by zrobic bo do tego komputera wpakowałem, wszystko co jest możliwe i dlatego potrzebowałbym dobrego zasilania.
A weź na początek sprawdź czy komputer działa na jednym zasilaczu. Jak działa to tak zostaw.
Po co uparcie chcesz kombinować z dwoma?
Wątpie żebyś miał pobór aż taki, ze bedzie powodował duże obciązenie zasilacza, najpierw wyjściowo trzeba napisać co to za sprzęt i dopiero przeliczyć maksymalny pobór mocy, pozniej można kombinować albo i nie kombinować z zasilaczami.
Ostatnio montuje projekty ICIM i ICM w tej chwili, w serwerach z P4 2.8 Xeonem na pokładzie, dwoma dyskami SCSI Hotplugowymi, 1Gb ramu, odpowiednią serwerową płytą, kartami i wszelkimi innym urządzeniami mającymi zapewnić stabilną pracę serwera są 2 zasilacze po 400W.
A jak nie chcesz sprawdzać, to odpowiedź już masz powyżej - przekaźnik ze sklepu RTV za 2 do 5zł.
Z programów którymi mój znajomy liczył wychodziło 230W. Może i to sie wydaje no ale każdy program różnie liczył. Lepiej będzie jak podam może konfigurację:
AMD Duron 900Mhz
64+64+256MB SDRAM
40GB Dysk twardy
Kieszeń na dysk
Napęd DVD
Napęd dyskietek
GeForce 2 MX 400
1.Karta sieciowa
2.Karta telewizyjna
3.Karta muzyczna
4.Modem
Płyta Główna ECS
Wentylator do obudowy
Wszystko co jest w kompie. Narazie kieszeń jest pusta ale myślę by tam wstawić dysk 10GB. Aż strach pomyśleć co to byłoby gdyby chcieli coś jeszcze podłączyć pod USB, co by z niego pobierał prąd, jakiś wentylatorek lub jakiegos tańczącego mikołaja.
PS. Robie ten komputer dla osób o małej znajomości na branży TI i z niej zwiazanych rzeczy więc wolę aby komputer pracował stabilnie i bez większych problemów. Jak gdzieś czytałem i sam się przekonałem, dobre ZASILANIE to mniej problemów o połowe. Kiedys wpakowałem do tego komputera ten zasilacz 350W (komputer był wtedy bez kieszeni, karty telewizyjnej, modemu, wentylatora) już po kilku minutach od załadowania systemu zachowywał się dziwnie. Poprostu na monitorze wyskoczył czarny ekran z jakimiś dziwnymi obrazeczkami, malutkimi pikselikami. Tak robił do czasu jak go wymieniłem na ten 235W. Problemy znikneły jak ręką odjąć. Dlatego sie obawiam, że ten zasilacz może niewytrzymać. Więc wolę się ubezpieczyć, i po podłaczać do drugiego. Nie chcę inwestować w ten komputer kolejnych 100zł za zasilacz, a wolę wykorzystać to co mam.
Ten przekażnik to w jaki sposób by działał?? Nie bardzo rozumiem jego zasady działania. Czy to by wyglądało tak, że musiałbym uruchomic te dwa zasilacze jednocześnie?? Jeden przez przycisk na obudowie, a drugi na przełączniku, czy jakoś inaczej?? Prosze mi to wytłumaczyć
Zmieniony przez - Maxtor w dniu 2006-01-03 20:05:31