| Autor |
"2x arn 226-07/8." |
|
|
bakss
|
|
Wysłana - 9 wrzesień 2006 09:05 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam po długiej przerwie wszystkich na forum.
Mam plan zbudować sobie dwie kolumny na arn226/07-8 tak 8R bo chce uzyskać równolegle 4ohma -wzmacniacz nie grzeszy mocą.
Ogólnie to sobie to tak zaprojektowałem że będzie z 87 L strojenie 30,10hz .
Następnie zaczełem przeglądać elektrode w poszukiwaniu jakiegoś fajnego kształtu. Oczywiście znalazłem taki któy by spełniał wszystkie wymagania.
Napisałem email z proźbą o wymiary a ta osoba podała mi wymiary litraż odcięcie na zwrotkach itp i odrazu do zamkniętej. Obudowe zamkniętą miałem - i niechce , osobiście preferuje taki basik lekko przeciągniety- oczywiście w granicach rozsądku . Owa osoba zaproponowała mi max 60 L i zamkniętą , i dać refleks jak mi się nie będzie podobało w zamkniętej do odetkam refleks i po sprawie. Otóż z jego PRAKTYKI wynika to że arn226/07/8 nieporadzi sobie z takim litrażem .Chłopak chyba niewzioł pod uwage tego że 8Ohmówki mają wyoki Qts i nie zaniskie vas i do tego jeszcze taka skrzynia na dwa głośniki?A może to ja się mylę . Wzmak mam 2 x 100 wat - przy 4 R to też dlatego chce zrobić kolumienkę o takiej impedancji.
Co wy o tym sądzicie proszę o waszą jak że ważną dla mnie opinię.
Pozdrowionka bakss
 |
|
|
|
DjDamian
|
|
Obudowa za duża, zbyt niskie strojenie...
Dodatkowo rozniesiesz te Tesle w BR na 100W w takiej obudowie mechanicznie w pył...
Znawca -
 |
|
|
|
bakss
|
|
hmmm Dj Damian proponujesz coś ? aby w miare nisko zeszło i żęby wytrzymałość była na poziomie ?
|
|
bakss
|
|
no i również impuls - tez żęby nie zaduży.
|
|
DjDamian
|
|
Możesz dać np. 40litrów i strojenie 40-45Hz, jak wzmacniacz nie grzeszy mocą to nadrobisz obudową, dostaniesz duże podbicie basu na 70-80Hz, wydawać się będzie że jest "głośniej" niż w paczce strojonej " na równo"
Znawca -
 |
|
|
|
bakss
|
|
40 L NA JEDEN GŁOŚNIK ?
Wzmacniacz nie grzeszy mocą ale wydaje mi sięto że robie kolumne na 4R to wystarczy przy takiej impedancji wzmacniacz daje 100 wat w rms .
Obecniae zastanawiam się nad obudową 80 L i strojeniem 35 oczywiście na dwuch przetwornikach arn 226-07/8 równolegle 4 Ohma.
Mój pokój to 12 Mkw. głośnośc głośnością ale głębi też chciałbym trochę usłyszeć.
Co o tym myślisz DJ Damian ?
pozdrawiam bakss
|
|
DjDamian
|
|
40 - 45l l na dwa głośniki...
Porównaj sobie wykresy na winisd, różnica to 10Hz w dół co do mojej propozycji, pozatym impuls prawie identyk, ale spl jest większy i wytrzymałość mocowa dużo dużo wyższa, nie wiem czy jest sens walczyć o jak najniższą graniczną ?
Dodatkowo porównaj sobie zamkniętą z br, w zamkniętej 50l wychodzi wszystko identycznie jak w br 45 @ 40Hz, jak chcesz konicznie br to zainwestowałbym w inne głośniki. Ta tesla wybitnie nadaj się do zamkniętej i przez swoją budowe (szczególnie zawieszenie dolne) nie nadaje sie do dużych obudów.
Co do pokoju, juz jeden arn zrobi tam piekło, a co dopiero dwa.
Znawca -
 |
|