Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1434 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Telewizja
60V na obudowie tunera sat 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "60V na obudowie tunera sat"   

larry075
 Wysłana - 27 październik 2010 22:04        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam, mam problem, na obudowie mojego tunera philips (cyfra plus) jest napięcie.

Zobaczyłem to, gdy podlewając kwiatki, mokrą ręką podparłem się o tuner - wtedy dostałem "impuls" w ręke. Pomyślałem, że to pewnie się zgromadziły jakieś ładunki i tyle. Sprawa się dziś powtórzyła i jakoś bardziej to poczułem. Miernik w dłoń i względem zera w gniazdku jest prawie 60V. Po zetknięciu zera i kaloryfera pomiędzy przewodem a obudową tunera można zobaczyć przeskok iskry (w momencie stykania) wiec jakiś tam prąd musi płynąć.

Mam trzy tunery w domu, w tym dwa philipsa na których obudowach jest to napięcie - na trzecim innej marki juz nie.

Jakim cudem takie napiecie jest na obudowie?
Jak się go pozbyć? zmienić przewód zasilający na 3 żyłowy i wyzerować obudowe?

Preskaler
 Wysłana - 28 październik 2010 09:30      [zgłoszenie naruszenia]

Spróbuj odwrócić wtyczkę tunera w kontakcie i pomierz czy nadal będzie napięcie!

Preskaler

Specjalista -

larry075
 Wysłana - 28 październik 2010 12:06      [zgłoszenie naruszenia]

Odwracałem wtyczke, jednak nic to nie zmieniło.

smuk
 Wysłana - 29 październik 2010 18:03      [zgłoszenie naruszenia]

Ilu żyłową instalację masz w domu ?
Czy tuner ma przewód z uziemieniem ?
Czy w domu stosowane jest zerowanie ?

larry075
 Wysłana - 29 październik 2010 19:29      [zgłoszenie naruszenia]

W każdym gniazdku mam po 3 przewody, w każdym jest bolec. Tuner ma przewód dwu żyłowy. Jakie zerowanie masz na myśli?

smuk
 Wysłana - 29 październik 2010 19:53      [zgłoszenie naruszenia]

Jeśli jest instalacja dwużyłowa [bez uziemienia] to stosuje się zerowanie czyli bolec w gniazdku mostkuje się z prewodem neutralnym ["0"] ale jeśli tuner ma przewód dwużyłowy to nie wina tego.

larry075
 Wysłana - 29 październik 2010 20:31      [zgłoszenie naruszenia]

Ale jak się tego pozbyć?

fenler
 Wysłana - 29 październik 2010 20:45      [zgłoszenie naruszenia]

Poprostu połącz tą obudowę kablem do kaloryfera żeby odprowadzić ten prąd z obudowy na kaloryfer

axn

TDArti
 Wysłana - 29 październik 2010 21:55      [zgłoszenie naruszenia]

Może przed zamianą przewodu tunera na przewód z uziemieniem spróbuj podłączyć za pomocą jakiegoś kawałka kabla obudowę tunera do bolca w gniazdku i zobaczysz co się będzie działo(może jakaś wadliwa produkcja,może są jakieś przebicia).Jeśli będzie ok nie będzie ,,kopało'' i nie wyskoczą bezpieczniki można zamienić na 3 żyły natomiast jeśli będzie źle nie obejdzie się bez otwarcia obudowy.Taka prosta rada z życia wzięta

zbysiu13
 Wysłana - 30 październik 2010 00:34      [zgłoszenie naruszenia]

A poza tym- nie opierać się o tuner przy podlewaniu kwiatków Podobnie baaaardzo niezalecanie jest włażenie do wanny podczas suszenia włosów suszarką elektryczną. A poważniej- to taka "bolączka"konstrukcji zasilacza urządzenia. Mi na przykład w tunerach ten problem nie przeszkadza- daje znać o sobie wyłącznie przy trzymaniu jedną ręką odpiętego kabla z wtyczką F a drugą dotykanie gniazda F dekodera-tunera lub obudowy. Ale taka trzymanka zdarza się na tyle rzadko, że szkoda zachodu na uziemianie urządzenia.

Volenti non fit iniuria.
Verba volant, scripta manent.

fenler
 Wysłana - 30 październik 2010 09:38      [zgłoszenie naruszenia]

A jeszcze najbezpieczniej taki sprzęt ,kopiący' na śmietnik zanieść. Bo takie udządzenie prędzej czy później porażeniem grozi

axn

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 3 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

60V na obudowie tunera sat

Strony: 1 2 3

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL