| Autor |
"60V na obudowie tunera sat" |
|
|
larry075
|
|
Wysłana - 27 październik 2010 22:04 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam, mam problem, na obudowie mojego tunera philips (cyfra plus) jest napięcie.
Zobaczyłem to, gdy podlewając kwiatki, mokrą ręką podparłem się o tuner - wtedy dostałem "impuls" w ręke. Pomyślałem, że to pewnie się zgromadziły jakieś ładunki i tyle. Sprawa się dziś powtórzyła i jakoś bardziej to poczułem. Miernik w dłoń i względem zera w gniazdku jest prawie 60V. Po zetknięciu zera i kaloryfera pomiędzy przewodem a obudową tunera można zobaczyć przeskok iskry (w momencie stykania) wiec jakiś tam prąd musi płynąć.
Mam trzy tunery w domu, w tym dwa philipsa na których obudowach jest to napięcie - na trzecim innej marki juz nie.
Jakim cudem takie napiecie jest na obudowie?
Jak się go pozbyć? zmienić przewód zasilający na 3 żyłowy i wyzerować obudowe?
| |
|
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Spróbuj odwrócić wtyczkę tunera w kontakcie i pomierz czy nadal będzie napięcie!
|
|
|
larry075
|
|
Odwracałem wtyczke, jednak nic to nie zmieniło. |
 |
|
|
|
smuk
|
|
Ilu żyłową instalację masz w domu ?
Czy tuner ma przewód z uziemieniem ?
Czy w domu stosowane jest zerowanie ? |
 |
|
|
|
larry075
|
|
W każdym gniazdku mam po 3 przewody, w każdym jest bolec. Tuner ma przewód dwu żyłowy. Jakie zerowanie masz na myśli? |
 |
|
|
|
smuk
|
|
Jeśli jest instalacja dwużyłowa [bez uziemienia] to stosuje się zerowanie czyli bolec w gniazdku mostkuje się z prewodem neutralnym ["0"] ale jeśli tuner ma przewód dwużyłowy to nie wina tego. |
 |
|
|
|
larry075
|
|
|
|
|
fenler
|
|
Poprostu połącz tą obudowę kablem do kaloryfera żeby odprowadzić ten prąd z obudowy na kaloryfer
|
|
TDArti
|
|
Może przed zamianą przewodu tunera na przewód z uziemieniem spróbuj podłączyć za pomocą jakiegoś kawałka kabla obudowę tunera do bolca w gniazdku i zobaczysz co się będzie działo(może jakaś wadliwa produkcja,może są jakieś przebicia).Jeśli będzie ok nie będzie ,,kopało'' i nie wyskoczą bezpieczniki można zamienić na 3 żyły natomiast jeśli będzie źle nie obejdzie się bez otwarcia obudowy.Taka prosta rada z życia wzięta |
 |
|
|
|
zbysiu13
|
|
A poza tym- nie opierać się o tuner przy podlewaniu kwiatków Podobnie baaaardzo niezalecanie jest włażenie do wanny podczas suszenia włosów suszarką elektryczną. A poważniej- to taka "bolączka"konstrukcji zasilacza urządzenia. Mi na przykład w tunerach ten problem nie przeszkadza- daje znać o sobie wyłącznie przy trzymaniu jedną ręką odpiętego kabla z wtyczką F a drugą dotykanie gniazda F dekodera-tunera lub obudowy. Ale taka trzymanka zdarza się na tyle rzadko, że szkoda zachodu na uziemianie urządzenia.
|
|
|
fenler
|
|
A jeszcze najbezpieczniej taki sprzęt ,kopiący' na śmietnik zanieść. Bo takie udządzenie prędzej czy później porażeniem grozi