| Autor |
"Akumulator i discman" |
|
|
chio1
|
|
Wysłana - 6 sierpień 2003 00:57 | zgłoś naruszenie regulaminu
witam mam pytanko czy jak podepne discmana do akumulatorka disman dziala na 3 v to jak sie bedzie zachowywal akumulator samochodowy ??
| |
|
 |
|
|
|
R. Horror
|
|
A podłączałeś kiedyś żarówkę 2,5 woltową do baterii 9 woltów?
Szkoda gadać...poprostu -->
Rocky Horror
Zmieniony przez - R. Horror w dniu 2003-08-06 11:09:42 |
Specjalista -
 |
|
|
|
zoltarek
|
|
Akumulatorowi to nie zaszkodzi.
Gożej z discmanem może być :))))))))))))
Zoltar |
Znawca -
 |
|
|
|
R. Horror
|
|
Napewno nie będzie się to objawiało szybszym wirowaniem płyty i głosem a-la "Alwin i wiewiórki"
Jeśli podłączysz do gniazda zasilacza , w najlepszym wypadku padną układy pośredniczące w przeniesieniu i dopasowaniu napięcia.
Jeśli zaś zaszarżujesz z podłączeniem do styków baterii - natychmiast spali się poprostu wszystko. Od układów sterujących i konwerterów sygnału , po wzmacniacz słuchawkowy.
Co więcej - awaria całkowicie nie do naprawienia zarówno z powodu mocno zminiaturyzowanych zintegrowanych podzespołów o które w brew pozorom wcale nie tak łatwo , jak i faktu montażu powieżchniowego
A tak bajdełej , skąd pomysł traktowania discmana napięciem czterokrotnie wyższym niż jest wymagane?
Ja bym radził zrobić inaczej. Upewnij się czy dla zasilacza zewnętrznego napięcie nie wynosi przypadkiem 4,5V (tyle najczęściej jest) , i zrób jakiś filtr obniżający napięcie z 12V to dej właśnie wartości. Choćby nawet zwykły stabilizator napięcia na paru tranzystorach i rezystorach. Dzielników rezystorowych nie radzę , bo sam Discman jest dość "dynamicznym" obciążeniem i napięcie na nim też by się zmieniało w zależności od pracy.
Powodzenia
Rocky Horror
|
|
|
chio1
|
|
oki kupilem stabilizator uklad 7805 czy jak podlacze go pod zasilanie moge do tego podlaczyc discmana?? bedzie okolo 5 v na wyjsciu czyli powinno mi to obslozyc discmana |
 |
|
|
|
R. Horror
|
|
Oile Discman pracuje przy zasilaczu 4,5V , to 5V jest na tyle małą różnica że nie powinno się nic stać.
Upewnij się co do napięcia , bo jak się okaże że jednak 3V(w co osobiście raczej wątpię , ale lepiej mieć pewność) to będzie Zonk.
Rocky Horror
|
|
|
zoltarek
|
|
Może się okazać, że stabilizator będziesz musiał zaopatryć w radiatorek. Powinieneś również dać na wejściu i wyjsciu stabilizatora po kondesatorze do masy jakieś 100nF. Możesz pomiędzy wyjściem stabilizatora, a discmanem dać jeszcze diodę prostowniczą w celu obniżenia napiecia zasilania z 5V na 4,3V.
Pozdrawiam
Zoltar |
Znawca -
 |
|
|
|
chio1
|
|
oki sprobije a jak ten stabilizator normalnie podlaczam kabeliki i bedzie grac tzn wlutuje :)
jestem laikiem w tych sprawach ale sprobuje jaka diode prostownicza dac ?? jakie parametry?? |
 |
|
|
|
zoltarek
|
|
Diodę możesz dać 1N400x.
Nie pamietam wyprowadzeń stabilizatora. W google napisz +7805 +stabilizator i napewno znajdziesz.
Zoltar |
Znawca -
 |
|
|
|
WładekPy
|
|
Zrobiłem synowi zasilanie do discmana na stabilizatorze 5v. Discman działał bardzo dobrze ale w miejscu gdzie miał układy wejściowe od zasilacza grzał się. Było to wyczuwalne na obudowie discmana. Wlutowałem po stabilizatorze rezystor 0,22oma i discmen już się nie grzeje działa prawidłowo. W brew pozorom discmenowi potrzeba sporo prądu około 1ampera.
Próbowałem ograniczać prąd innymi rezystorami o większej ilości omów ale discman nie pracował.
Władek |
 |
|
|
|
Ss
|
|
Trzeba było zastosować stabilizator na 3.3V Jest taki, podłacza sie go podobnie jak 7805 (tylko nóżki ma trochę na odwrót) i też by było ok. Nazywa się LM1117T 3.3 trudno go dostać
Butterflies are random thoughts people have.
They live, They die, They are pointless.
Jonathan Watson
|
 |
|