Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1509 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Akumulator i discman 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Akumulator i discman"   

chio1
 Wysłana - 6 sierpień 2003 00:57        | zgłoś naruszenie regulaminu

witam mam pytanko czy jak podepne discmana do akumulatorka disman dziala na 3 v to jak sie bedzie zachowywal akumulator samochodowy ??

R. Horror
 Wysłana - 6 sierpień 2003 11:07      [zgłoszenie naruszenia]

A podłączałeś kiedyś żarówkę 2,5 woltową do baterii 9 woltów?
Szkoda gadać...poprostu -->

Rocky Horror

W niebie pełnym ludzi , tylko niektórzy chcą latać...czy to nie szalone?

Zmieniony przez - R. Horror w dniu 2003-08-06 11:09:42

Specjalista -

zoltarek
 Wysłana - 6 sierpień 2003 11:09      [zgłoszenie naruszenia]

Akumulatorowi to nie zaszkodzi.
Gożej z discmanem może być :))))))))))))

Zoltar

Znawca -

R. Horror
 Wysłana - 6 sierpień 2003 11:30      [zgłoszenie naruszenia]

Napewno nie będzie się to objawiało szybszym wirowaniem płyty i głosem a-la "Alwin i wiewiórki"

Jeśli podłączysz do gniazda zasilacza , w najlepszym wypadku padną układy pośredniczące w przeniesieniu i dopasowaniu napięcia.
Jeśli zaś zaszarżujesz z podłączeniem do styków baterii - natychmiast spali się poprostu wszystko. Od układów sterujących i konwerterów sygnału , po wzmacniacz słuchawkowy.

Co więcej - awaria całkowicie nie do naprawienia zarówno z powodu mocno zminiaturyzowanych zintegrowanych podzespołów o które w brew pozorom wcale nie tak łatwo , jak i faktu montażu powieżchniowego

A tak bajdełej , skąd pomysł traktowania discmana napięciem czterokrotnie wyższym niż jest wymagane?

Ja bym radził zrobić inaczej. Upewnij się czy dla zasilacza zewnętrznego napięcie nie wynosi przypadkiem 4,5V (tyle najczęściej jest) , i zrób jakiś filtr obniżający napięcie z 12V to dej właśnie wartości. Choćby nawet zwykły stabilizator napięcia na paru tranzystorach i rezystorach. Dzielników rezystorowych nie radzę , bo sam Discman jest dość "dynamicznym" obciążeniem i napięcie na nim też by się zmieniało w zależności od pracy.

Powodzenia

Rocky Horror

Specjalista -

chio1
 Wysłana - 6 sierpień 2003 11:30      [zgłoszenie naruszenia]

oki kupilem stabilizator uklad 7805 czy jak podlacze go pod zasilanie moge do tego podlaczyc discmana?? bedzie okolo 5 v na wyjsciu czyli powinno mi to obslozyc discmana

R. Horror
 Wysłana - 6 sierpień 2003 11:42      [zgłoszenie naruszenia]

Oile Discman pracuje przy zasilaczu 4,5V , to 5V jest na tyle małą różnica że nie powinno się nic stać.
Upewnij się co do napięcia , bo jak się okaże że jednak 3V(w co osobiście raczej wątpię , ale lepiej mieć pewność) to będzie Zonk.

Rocky Horror

Specjalista -

zoltarek
 Wysłana - 6 sierpień 2003 11:46      [zgłoszenie naruszenia]

Może się okazać, że stabilizator będziesz musiał zaopatryć w radiatorek. Powinieneś również dać na wejściu i wyjsciu stabilizatora po kondesatorze do masy jakieś 100nF. Możesz pomiędzy wyjściem stabilizatora, a discmanem dać jeszcze diodę prostowniczą w celu obniżenia napiecia zasilania z 5V na 4,3V.

Pozdrawiam

Zoltar

Znawca -

chio1
 Wysłana - 6 sierpień 2003 11:54      [zgłoszenie naruszenia]

oki sprobije a jak ten stabilizator normalnie podlaczam kabeliki i bedzie grac tzn wlutuje :)

jestem laikiem w tych sprawach ale sprobuje jaka diode prostownicza dac ?? jakie parametry??

zoltarek
 Wysłana - 6 sierpień 2003 11:59      [zgłoszenie naruszenia]

Diodę możesz dać 1N400x.
Nie pamietam wyprowadzeń stabilizatora. W google napisz +7805 +stabilizator i napewno znajdziesz.

Zoltar

Znawca -

WładekPy
 Wysłana - 6 sierpień 2003 13:17      [zgłoszenie naruszenia]

Zrobiłem synowi zasilanie do discmana na stabilizatorze 5v. Discman działał bardzo dobrze ale w miejscu gdzie miał układy wejściowe od zasilacza grzał się. Było to wyczuwalne na obudowie discmana. Wlutowałem po stabilizatorze rezystor 0,22oma i discmen już się nie grzeje działa prawidłowo. W brew pozorom discmenowi potrzeba sporo prądu około 1ampera.
Próbowałem ograniczać prąd innymi rezystorami o większej ilości omów ale discman nie pracował.

Władek

Ss
 Wysłana - 6 sierpień 2003 20:27      [zgłoszenie naruszenia]

Trzeba było zastosować stabilizator na 3.3V Jest taki, podłacza sie go podobnie jak 7805 (tylko nóżki ma trochę na odwrót) i też by było ok. Nazywa się LM1117T 3.3 trudno go dostać

Butterflies are random thoughts people have.
They live, They die, They are pointless.

Jonathan Watson

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Akumulator i discman

Strony: 1 2

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL