| Autor |
"Akumulatorki FOREVER..... co jest?" |
|
|
navigator3
|
|
Wysłana - 1 sierpień 2006 20:25 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam serdecznie czytelnikow, ktozy zainteresowali sie moim Problemem. Mianowicie Problem moj polega na tym. Zamuwilem 4 akumulatorki AAA(1100mAH)wraz z łądowarką Komplet firmy FOREVER. Gdy umiescilem juz baterie w ladowarce i podlaczam do produ palą sie czerwone lampki. Problem polega na tym ze lampki nie gasną wcale. Wiec po jakim czasie moge byc pewny ze baterie sie naladowaly? lub po czym mozna to poznac.
| |
|
 |
|
|
|
zoltarek
|
|
Tanie ładowarki najczęściej nie wykrywają faktu naładowania akumulatorków. W instrukcji powinna być tabelka z podanymi czasami, po których należy zaprzestać ładowanie.
Pozdrawiam
|
|
Preskaler
|
|
...lub też druga ewentualność, że akumulatorki są "padnięte". Mam zupełnie podobną sytuację aktualnie u siebie. 4 akumulatorki o pojemności 2800 mAh ładuję już ponad 24 godziny. Poczytałem w końcu skromny opis (większość to jaki świetny interes zrobiłem, że nabyłem sprzęt we firmie "Premium Forever Line") a dokładnie poczytałem i wyczytałem, że -
akumulatorki o pojemności 180 - 240 mAh ładuje się prądem 90 - 120 mA przez czas 2 - 3 godz. a poj. 500 - 600 mAh przez 5 - 7 godz. takim samym prądem. Zakładając więc, że prąd ładowania jest nadal taki sam to trzeba te moje akumulatorki ładować ok. 35h(!). Zostawiam więc ładowanie na kolejną noc i zobaczę czy diody zgasną po tych 35-ciu godzinach?
Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2006-08-01 21:12:17
|
|
|
zbys
|
|
Sadzac po tym, ze laduje tak malym pradem, to pewnie nie zgasna. To jest metoda, nie za duzy prad, zeby tak latwo nie przeladowac akumulatorkow ladowarka, co sie nie wylacza. I nie sygnalizuje stanu naladowania. Wszystkie ogniwka maja troche tzw. "zapasowej pojemnosci" , czyli dopuszczaja pewne przeladowanie bez ujemnych skutkow. Ale na dluzsza mete, to jak sie nie bedzie pilnowac takiej ladowarki, to zabojstwo dla akumulatorkow.
Znawca -
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
35 h minęło i diody świecą dalej. Wyłączam ładowanie i przyjmuję do wiadomości, że za te 65 zł nie można kupić czterech akumulatorków o pojemności 2800 mAh i ładowarki automatycznej dobrej firmy.
|