| Autor |
"Akustyczny włącznik światła ~230V na triaku." |
|
|
oskaras
|
|
Wysłana - 3 grudzień 2005 22:53 Przeniesiona przez zbys z działu 'GIEŁDA'. | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam, mam zamiar zbudować urządzenie, które będzie włączać żarówke w momencie kiedy zagwiżdże. Mam schemat, wszystko jest dla mnie jasne, oprócz tego czy żarówka powinna być włączona tak jak na pierwszym obrazku szeregowo, czy tak jak na drugim równolegle. Mi się wydaje, że równolegle. Pozdrawiam
| |
|
 |
|
|
|
oskaras
|
| Wysłana - 3 grudzień 2005 22:54 Usunięta przez Arnold_S. za naruszenie Pkt5 regulaminu forum. | [zgłoszenie naruszenia] |
| |
|
|
|
Arnold_S.
|
|
|
|
|
zbys
|
|
Układ zmodyfikowany służy do jednorazowego gaszenia zapalonej żarówki. Przebity triak robi sztywne zwarcie na sieci i wywala bezpiecznik. Okazuje się więc, że zdalnie gasi nawet parę innych żarówek i odbiorników znajdujących się na tym samym obwodzie.
A może właśnie o to mu chodzi? Instaluje urządzonko i jak go ktoś w domu wkur---i (np. głośnym słuchaniem radia), to gwizda i zapada błoga cisza połączona z urokami ciemności.
Dobra metoda na randkę: zgasło swiatło - błysły zmysły!
Specjalista -
 |
|
|
|
Arnold_S.
|
|
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl]
|
Znawca -
 |
|
|
|
oskaras
|
|
Ja po prostu źle na to spojrzałem. Patrzałem na to, tak jakby żarówka korzystała z napięcia wejściowego dla układu.  |
 |
|
|
|
oskaras
|
|
Witam.
Odpuściłem sobie wtedy ten układ, ale nie dawno ktoś mi o tym układzie przypomniał, więc postanowiłem już go złożyć.
Wszystko już działa, lecz problemem jest znalezienie mikrofonu piezoelektrycznego, który jest wymagany w tym układzie.
Orientuje się ktoś może, czy jest takie cudo w ogóle dostępne i ile może kosztować?
Pozdrawiam |
 |
|
|
|
Krz46
|
|
Nie wiem gdzie mieszkasz, ale mikrofony piezo są w wyprzedaży (ze starych polskich produkcji), na giełdach elektronicznych szukaj. Za stary, nieużywany więcej jak 5 zł bym nie dał. Po 0.50 powinny być.
Zmieniony przez - Krz46 w dniu 2006-11-09 15:02:07
Zmieniony przez - Krz46 w dniu 2006-11-09 15:04:20 |
 |
|
|
|
oskaras
|
|
Ja mieszkam w Gdańsku. Byłem w 3 sklepach elektronicznych i w każdym na mnie dziwnie patrzeli jak się o taki mikrofon zapytałem. Jeden elektronik powiedział mi,że mogę zobaczyć w sklepie z artykułami do telefonów. Jutro tam podjade i zobaczymy |
 |
|
|
|
oskaras
|
|
Niestety chyba nie zdobędę takiego mikrofonu w sklepie.
A może ktoś z Was tak posiada i chciałby mi odsprzedać ;)?
|
 |
|
|
|
zbys
|
|
O to Ty jeszcze z tym walczysz? A nie masz jakigokolwiek starego telefonu, obojenie, komorkowego, czy bezprzewodowego, zeby wyjac z niego taki mikrofon? U mnie to takich fonkow to sie tony poniewieraja...
Specjalista -
 |
|