SIEMA WSZYSTKIM czy moglibyście mi pomóc znalesć cos na temat elektronicznych urządzen alarmowych z czujnikami stykowymi i fotoelektronicznymi??szukałem i nie moge znaleść
Wszystkie (lub prawie wszystkie - aby byc scislym) wspolczesne alarmy dzialaja na jednakowej zasadzie. Istnieje centralka, do ktorej podlacza sie zewnetrzne urzadzenia (czujki). Moga one byc dowolnego rodzaju, ale ich dzialanie zostaje sprowadzone do jednej czynnosci - otwarcie stykow (czasami, ale bardzo rzadko jest to zamkniecie - bo odciecie lini jest rownoznaczne z otwarciem stykow). Urzadzenia te moga byc zasilane lub nie, ale centralka posiadajaca np. 8 wejsc to posiada osiem portow, z czterema zaciskami (czasami z szescioma).
I jest tam po prostu: dwa zaciski to zasilanie (zwykle 12V) i dwa zaciski do monitorowania stanu stykow. Ta trzecia para jest czasami uzywana do monitorowania samej czujki, czyli np. czy ktos nie otworzyl jej obudowy - jest to zwykle kolejna para stykow zwarta przez zamknieta obudowe.
I teraz jezeli jest to zwykly kontakt przy dzwiach czy oknie, do wytarczy poprowadzic do niego tylko jedna pare - do stykow.
Przy czujniku na podczerwien (PIR) to ida do niego cztery druty, elektronika dostaje zasilanie, stosowny przekaznik jest przyciagniety i ma zamkniete styki. Wykrycie ruchu powoduje zwolnienie przekaznika. Takze przekaznik odpada przy braku zasilania, czy wiekszosci awarii. Uklad taki jest wiec dosc niezawodny, a usterki powoduja wzbudzenie alarmu - co jest lepsze niz jego brak.
Sama centralka to obecnie uklad na mikrokontrolerze, ktory posiada oczywiscie podstawowe zasilanie i awaryjne z akumulatora. Zwykle zawiera takze modem podlaczony do linii telefonicznej, aby moc wyslac informacje o alarmie - jego rodzaj itd.
No i tak dalej. Powiedz co chcesz konkretnego wiedziec?
Zmieniony przez - zbys w dniu 2006-01-05 01:46:29
Czasami takie centralki mają kilka styków NZ (normalnie zwartych) i jeden lub więcej NO (normalnie otwartych). Do tych wejść trzeba też przyłączać odpowiednie czujniki. Jeśli przykleimy do szyby okiennej paski folii aluminiowej a jej końce podłączymy do wejścia NZ to w chwili rozbicia szyby ten pasek zostanie przerwany i centralka uruchomi alarm. Inny rodzaj czujnika (NO) to zwykły wyłącznik (przycisk) umieszczony (n.p) pod podestem, który po stanięciu na nim stopą, spowoduje zwarcie styków. Podłączone do centralki do styków NO spowoduje alarm. Po co takie kombinacje? A no po to, żeby złodziej nie mógł w łatwy sposób (dostając się do wiązki przewodów) pozwierać je wszystkie i w ten sposób unieszkodliwić alarm. Trzeba tak zrobić zabezpieczenie, że niektóre przewody mają być zwarte a niektóre rozwarte. Wtedy przecięcie całej wiązkli da alarm i zwarcie wszystkich przewodów tak samo będzie wywoływać alarm. Jeśli chodzi o same czujniki to mogą być mechaniczne - przyciski, taśmy foliowe, cienkie druciki naklejane na zabezpieczaną szybę czy ścianę itp. Mogą też być magnetyczne - umieszczony magnes we framudze i kontaktron znajdujący się w tym polu magnetycznym a umieszczony w "skrzydle" (np. będzie NZ) po otwarciu tego skrzydła oddali się pole magnetyczne od kontaktronu i spowoduje przerwę w obwodzie co będzie skutkować alarmem. Mogą też być czujniki fotooptyczne (wiązka światła pada na fotokomórkę i każde jej przerwanie powoduje alarm). Mogą być czujki ultradżwiękowe itd. To jest zbyt obszerny temat, żeby można było go tutaj wyczerpać. Istnieją inne "Fora" specjalizujące się w tematyce zabezpieczeń ale wątpię czy tam znajdziesz podstawy. Najlepiej (chyba) poszukać coś w literaturze.
Mam problem. "Zkleiłem" sobie BARIERE PODCZERWIENI (NE086) i CENTRALKE ALARMOWĄ (NE034). Bariere ustawiłem zgodnie z dodaną instrukcją i uruchomiłem i DZIAŁA :) "sukces" :P. Centralke też "skleiłem" ale teraz mam "ZONKA". Nie wiem pod które wejście na centralce podłączyć barięrę :/? Może mi ktoś wytłumaczy jak działa ta bariera zwiernie czy rozwiernie? No i kolejny "ZONK" jak sprawdzić czy CENTRALKA działa?
(sorki za spacje, ale nie chcialo mi przyjac tak dlugie linka)
tam jest napisane, ze centralka umozliwia podpiecie obu rodzajow czujnikow, wiec zapewne sa osobne wejscia. "normalnie" bariera podczerwieni powoduje przerwanie obwodu w momencie, kiedy cos "wkroczy" miedzy nadajnik a odbiornik. czyli mamy tu doczynienia z czujnikiem normalnie zwartym.
jezeli nie jestes pewien, to poprostu wyprobuj oba wejscia na centralce i tyle - jak zle podlaczysz, to centralka bedzie miala caly czas alaram. jak podlaczysz dobrze, alarm bedzie tylko wtedy kiedy mial byc. :)
jest tam napisane, ze centralka zawiera wbudowany przekaznik, czyli pewnie zalacza go kiedy wystapi alaram - sprawdz czy w momencie przeciecia toru optycznego (wstaw cos miedzy nadajnik a odbiornik, albo poprostu ustaw je tak, aby nie mogly sie "zobaczyc") przekaznik sie zalacza, czy nie.
mozesz to zrobic za pomoca miernika, zaroweczki i baterii (zalaczenie przekaznika w momecie wystapienia alarmu spowoduje zamkniecie obwodu i zaswiecenie lampki), lub poprostu na sluch (kiedzy przekaznik zalacza/rozlacza sluchac charakterystyczne "klap" :)).
Zupełnie słusznie! Trzeba się jednak upewnić bo chociaż logika wskazuje na to, że "kurtyna" powinna działać ze stykami centralki "NZ" to jednak ten przekażnik może mieć wykorzystywane styki odwracające i wtedy będzie "NO". To tak dla utrudnienia bo złodzij też myśli!