Witam zakupiłem sobie dzisiaj amplituner onkyo tx 7820 ( taki: [ssl.allegro.pl/item194811995_amplituner_onkyo_tx_7820_ri_mega_moc_.html] ). Mam pytanie: przy podłączonych dwóch głośnikach ( 80W 8 Ohm ) jak bardziej podkręcę to się grzeje, czy to tak ma być ? Grzeją się tranzystory i radiatory odprowadzające to ciepło, przez to jest on cieplejszy, ale czy takie grzanie powinno występować ? Obawiam się o niego bo dopiero co go kupiłem i nie chcę go w jakikolwiek sposób uszkodzić, a gwarancji nie mam bo kupiłem na giełdzie. Myślałem, żeby przykręcić wentylator od kompa na górną część obudowy, co o tym sądzicie ? Jaki ten wentylator dać ?
A i jeszcze jedno, czy ktoś ma może do tego sprzętu instrukcję obsługi ? I czy ktoś już się spotkał z tym amplitunerem ?
O ile amplituner nie parzy od gorąca, to nagrzewanie się urządzenia jest normalne. Zawsze są pewne straty mocy, które przekładają się na wydzielane ciepło, a 70W na kanał (jeśli wierzyć opisowi na aukcji) to już nie mało.
Inny, może trochę nieoczekiwany czynnik, to pogoda . Ostatnio jest dość ciepło, więc i chłodzenie wszelakich urządzeń elektrycznych jest trudniejsze. Moja Diora WS504B po pół godziny słuchania na pełnych obrotach w takich warunkach, potrafi być dotkliwie ciepła.