| Autor |
"Auto: Moc radia, a moc głośników." |
|
|
horus
|
|
Wysłana - 1 sierpień 2005 22:41 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam ! Jestem typowym lewusem w tej kwesti i moje wymagania oraz możliwości finansowe też nie są najwyższe, dlatego proszę darujcie sobie teksty że chłam itp. bo ja chcę tylko żeby to przyzwoicie (dla mnie)grało. Mam w planie kupić odtwarzacz mp3 w cenie 330zł o mocy 4x40W, oprócz tego chcę kupić 4 głośniczki (do ok.200zł)ale na głośnikach, które oglądałem na Allegro u Boschman'a są podawane moce 150, 240, 250 W. O co w tym chodzi ? Powiedzcie na co powinienem zwracać uwagę dobierając te moce ? A może ktoś ( kto oczywiście się nie załamał moimi zamiarami) doradzi mi coś w miarę na Allegro. Ceny mogą się trochę wahać w góre, bo też nie jestem jeszcze w cenach za bardzo obeznany. Z góry dzięki !
| |
|
 |
|
|
|
Maxtor
|
|
Podajesz konkretne liczby. Podaj charakterystyke tych mocy i podaj konkrętnie na co patrzysz bo z samych liczb to trudno okreslić. |
 |
|
|
|
horus
|
|
|
|
|
Maxtor
|
|
Jakie głośniki masz na oku?
|
 |
|
|
|
horus
|
|
Właśnie mie mam na oku żadnych bo nie wiem na co trzeba zwracać uwagę przy doborze głośników. A przy okazji, znalazłem na Allegro używane [http://www.allegro.pl/show_item.php?item=59434249]. Powiedz co sądzisz, czy lepiej kupić markowe używane, czy nową kichę. Boję trochę żebym nie wtopił |
 |
|
|
|
horus
|
|
|
|
|
Maxtor
|
|
Jeśli chodzi o głosniki. Przy takim doborze należy pamiętać o 2 podstawowych rzeczach
1. Moc głosnika. Niektórzy producenci by zachęcić klientów do zakupu podają kosmiczne moce, np. 1200W PMPO. Jest to moc maksymalna wszystkich urzytych głosników mw danej kolumnie. Należy jednak zwracać szczególną uwagę na moc RMS, moc wyjściową, moc znamionową. Roznie sie to teraz określa ile producentów tyle nazw ale na chłopski rozum RMS tłumacz sobie jako Realna Moc Sprzętu (bynajmniej jak tak to sobie kojarzę)
2. Impedancją. Jest sprawa bardzo ważna gdyż przy nieodpowiednim doborzę wzmacniacz do głosników może dojść do uszkodzenia np. wzmacniacza. Impedancje można sobie kojarzyć z oporem i tak jeśli głosnik jest 8 Ohm a wzmacniacz 4 Ohm to jak będzie grał głośnik cicho czy głośno? Oczywiście, że cicho bo stawia większy opór czyli ma wyższą impedancję.
Na urządzeniach audio w samochodzie to ja się zbyt dobrze nie znam, więc poczekaj na wypowiedź innych. |
 |
|
|
|
horus
|
|
Dzięki za chęci, choć trochę naświetliłeś mi sprawę. Napewno pomoże mi to przy zakupie, obojętnie na co bym się nie zdecydował. Sog dla Ciebie |
 |
|
|
|
Maxtor
|
|
Dzięki za soga |
 |
|
|
|
horus
|
|
Jak możesz to powiedz mi jeszcze o ile razy powinna być większa moc głośników od mocy odtwarzacza. Czy im większa tym lepsza, czy jest na to jakaś reguła ? |
 |
|
|
|
Maxtor
|
|
Zazwyczaj moc RMS głosnika powinna być większa od mocy RMS wzmacniacza. Reguła, zwyczaj mówi by kupować głośniki o mocy o 50W większej od mocy wzmacniacza no ale to przy mocach rzędu 200W. Przy mniejszych to można by stosowac tą regułe ale znowóż finanse:( Dlatego najlepiej kupic głosniki o wiekszej mocy niż wzmacniacz, ale takiej róznicy widocznej o nie rzędu 1W.
Poza tym im wieksza moc głośnika tym więcej możesz ze wzmacniacza wycisnąć bez obawy, że spalisz głośnik
Zmieniony przez - Maxtor w dniu 2005-08-02 23:57:30 |
 |
|