Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1974 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Telewizja
Awaria TV - możliwa przyczyna 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Awaria TV - możliwa przyczyna"   

Gracjan 87
 Wysłana - 1 listopad 2006 11:45        | zgłoś naruszenie regulaminu

Siewka! Mam taki problem - mój wypasiony 15nastoletni, 21calowy, czarny telewizor marki elemis odmówił posłuszeństwa.

Mianowicie Kiedy rano wstałem i jak co rano chciałem go odpalic - lipa.

diodka czerona mruga - ale już na zieloną się nie zmieniła[jestem debilem jeśli chodzi o zagadnienia elektroniczne wiem]
słychac charakterystyczny "PYK" ale kineskop się nie zapala. Rozebrałem bestie (wydłubałem plastelinowe, czy jakies kitowe plomby aby dobrac się do srób)
odkrecilem zmiotlkem 15nastoletni kuz ze srodka - no alew lipa i ten zabieg nie pomógł myslałem ze może znajde jakiś zepsuty element, czy coś zeby chociaż zobaczy co mogło się zepsuc ale kaplica. Nie jestem elektronikiem wiec nie potrafie stwierdzic co nawalilo.

-co moglo sie zepsuc?
-oplaca sie oddac do naprawy(ma 15 nascie lat zepsuł się 1szy raz )
-Ile sobie może fachowiec zarzyczyc?

oskaras
 Wysłana - 1 listopad 2006 16:44      [zgłoszenie naruszenia]

Wg mnie to diabeł siedzi w zasilaczu. Weź zobacz czy kondensatory elektroniczne, znajdujące się w pobliżu transformatora, nie zrobiły się wypukłe. Jeżeli tak to weź pospisuj wartości tych kondensatorów. Idź do sklepu i kup nowe, wlutuj i tyle. Prawdopodobnie, mógł również uszkodzić się tranzystor, znajdujący się w pobliżu, jego też wymień.
Mnie fachowiec skasował za naprawę 80zł. Miałem podobne objawy.

Zmieniony przez - oskaras w dniu 2006-11-01 17:03:38

Gracjan 87
 Wysłana - 2 listopad 2006 11:14      [zgłoszenie naruszenia]

Czarna Magia - ale dzięki. Teraz już wiem z jaką kwotą się liczyc i na co zwróci uwage abym nie pojechał w kit thx.

zbysiu13
 Wysłana - 3 listopad 2006 23:19      [zgłoszenie naruszenia]

ie jesteś elektronikiem z zawodu lub "stażu" => nie grzeb w telewizorze, a szczególnie w okolicy przetwornicy (zasilania). To może być niebezpieczne i dla Twojego zdrowia i dla stanu telewizora... A fachowiec, jeśli rzetelny, weźmie tyle, ile warta będzie według niego jego praca i koszt elementów.
Może to być i 20-30 zł...
Moim skromnym zdaniem jak najbardziej warto kogoś zaufanego "dopuścić do tego telewizora na "wizję lokalną" ;)

Volenti non fit iniuria.
Verba volant, scripta manent.

Gracjan 87
 Wysłana - 4 listopad 2006 10:49       [zgłoszenie naruszenia]

Na własna ręke nic w zasadzie nie naprawiam - no chyba ze wierze ale to w akcie desperacji bo niechce nic popsuc - Dizeki za odzew.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Awaria TV - możliwa przyczyna

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL