Witam
Zakupiłem prostownik typ EST 516 [http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a572e707e7d683aa.html] , zauważyłem ,że podczas ładowania aku. wskazówka amperomierza pozostała nieruchoma. Zadzwoniłem do producenta tych prostowników i odpowiedział mi ,że podczas ładowania aku. wskazówka amperomierza powinna wychylić się maksymalnie w krańcowe prawe położenie. Po pewnym czasie, gdy aku. się ładuje wskazówka amperomierza powinna powoli przechylać się w lewo do zera na amperomierzu i oznacza to naładowanie aku.
Prostownik ma potencjometr prądu,gdy "poruszam" pokrętłem potencjometru wskazówka amperomierza porusza się nieznacznie.
Prostownik posiada trzy kontrolki led. żółta zasilanie sieciowe ta działa. Kolejna zielona świeci się , gdy podłącze do prostownika akumulator. Trzecia zielona led. odpowiada za końcową fazę ładowania i wtedy gdy "pokręcę" potencjometrem na maxa led się świeci.
Prawdopodobnie akumulator został naładowany na tyle ,że mogłem dojechać z pracy do domu i z powrotem.
Moje pytanie brzmi: co może być prawdopodobną przyczyną takiego zachowania prostownika a konkretnie amperomierza lub potencjometru.
Który z podzespołów ma sprawdzić fachowiec i co ewentualnie wymienić?
Nie jestem elektrykiem i nie zaglądałem do środka prostownika.
Jeżeli po przekręceniu potencjometru wskazówka amperomierza zmienia swoje położenie, to ja nie widzę tu żadnej awarii. Akumulator może mieć np. zwarcie między płytami, co w dzisiejszych akumulatorach często się zdarza, wtedy natężenie prądu ładowania jest duże, nie chce spadać a napięcie jest mniejsze od pożądanego.
Po przekrecęniu pokrętła regulatora wskazówka porusza się jedynie około 2mm,a przecież regulator prądu ma za zadanie regulować przepływ prądu w zakresie określonym prze podziałkę w przedziale od zera do 20Amper i jeżeli zechce zadać mu np. 10A lub 15A to regulator powinien taki prąd mi zapodać ...po to jest tam zamontowany czy nie tak?
Akumulator, który ładowałem jest w moim aucie i w takie mrozy 15-20 minus odpala za drugim razem, czyli zwara płyt odpada,poza tym prostownik podobnie zachowuje się w przypadku podpięcia do innego aku.
Chodzi o to, że podczas podpięcia prostownika pod aku. wskazówka tylko drgnie a powinna przesunąć się znacznie w prawe skrajne położenie gdy aku. jest bardzo rozładowane a potem wracać do zera w miarę ładowania się aku.
Pytanie: w jaki miarodajny sposób sprawdza się czy prostownik jest OK ?
No musiałbyś zaopatrzy się w jakiś miernik uniwersalny, względnie woltomierz. Należałoby pomierzyć napięcie ładowania i zobaczyć jak jest ono regulowane bez obciążenia. Można by też prościej- podłączyć jakąś żarówkę na 12V, np. z reflektora samochodu i powinno dać się regulować jasność jej świecenia. Z drugiej strony, jeśli inne akumulatory są w ten sam sposób ładowane, to chyba coś z tym prostownikiem jest nie tak i należałoby go oddać o ile masz na niego jakąś gwarancję. Jeszcze jedna sprawa, z tym wychyleniem na max w prawo to tak jak masz akumulator 200Ah, a takie to chyba są w autobusie. Akumulator powinno się ładować około jedną dziesiątą amperażu (pojemności w Ah). Jeśli masz przykładowo 45Ah to ładować około 4,5A a nie 20!
Sądze, że to nie wina mojego aku. bo już dwa dni na nim gonie i daje rady, po ostatnim doładowaniu. Podejrzewam prostownik a raczej wadliwy amperomierz i coś z regulatorem ,bo po ładowaniu tym prostownikiem , jak wspomniałem, autkiem śmigam i silnik z rana odpala.
Dam za kilka dni znać co było,a na razie dzięki
Nie widze sensu kupowania do tego miernika skoro ma on wykonać jeden pomiar. Spróbuj z żarówką. Na moje wyczucie to raczej będzie regulator, ale na odległość to tylko Kaszpirowski może pomóc
Zmieniony przez - Tokarz357 w dniu 2010-01-28 21:28:35
I jeszcze jedno pytanie ...no to jak działa ten regulator prądu? Co można z nim zrobić i po co tam jest skoro np. nie mogę zapodać dużego prądu by naładować aku., w razie potrzeby, bo na przykład: nie mam czasu na ładowanie małym prądem kilka godzin.?
(Podane przeze mnie liczby 15/20A , to przykłady czysto hipotetyczne dla wyrazistego unaocznienia,tzw. hiperbola).
Piszesz ładowanie małym prądem około 4,5 A. OK,to wiem, tylko ja nawet tym regulatorem nie jestem w stanie ustawić tych 4,5;A i w tym SĘK ...lub jak kto woli ...Tu pies pogrzebany.
Po prostu ten regulator porusza się w zakresie milimetra, góra dwóch !!!
Czy to normalne ??
Jak sie nie przypatrzysz to nie zobaczysz. O wszystko sie zapytałem, a nie zwróciłem wcale uwagi na przełącznik napięć, o którym sam nic nie wspomniałeś. Jak zachowuje sie prostownik (wskazania amperomierza) gdy przełączysz go w środkowe położenie tj. 14,9V a jak w położeniu 13,8V, bo to też jest ważne. Nie radze próbować z położeniem trzecim, bo to troche za wysokie napięcie. Wraz ze wzrostem napięcia rośnie też natężenie, a jeśli napięcie ładowania jest za niskie to nie ma się co dziwić, że tak się zachowuje. Szczerze, to widziałem już różne patenty i wcale się nie zdziwię, jak ta regulacja jest tylko do dokładnej regulacji, a zgrubnej dokonuje się tym właśnie przełącznikiem. No i druga sprawa, bo tu może wyszło na jaw małe niedomówienie, napisałeś "Prostownik ma potencjometr prądu,gdy "poruszam" pokrętłem potencjometru wskazówka amperomierza porusza się nieznacznie" ale nieznacznie od 0 czy od jakiejś innej wartości, bo chyba jednak od zera. Jeśli tak jest to tak jak pisze, spróbuj na środkowym położeniu (14,9V) i powinno śmigać.
Zmieniony przez - Tokarz357 w dniu 2010-01-28 23:39:15
A wskazówka Amp. po podłączeniu do Aku. przesuwa się od zera 1-2mm przy prawie rozładowanym aku. i gdy "pokręcam" na maxa w "te i we fte" regulatorem prądu to wskazówka drgnie też tylko w zakresie 1-2mm.czyli nieznacznie.Chyba ,że jest to uwarunkowane tym przełącznikiem napięcia.
Jednak najbardziej mnie intryguje(w****ia) , że nie mogę tym regulatorem nastawić dużego prądu, gdybym chciał w szybki sposób doładować padnięte aku.TO PO CO ..pytam (producenta ) jest ten regulator ????
Tak więc błędne było moje założenie, bo usterka jest. Ten prostownik jest uszkodzony i najprawdopodoniej jest to regulator. Tak z ciekawości zapytam, w trzecim położeniu próbowałeś?
a to fotki delikwenta: