Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1450 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Bardzo retro: Bambino 3 szukam info 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Bardzo retro: Bambino 3 szukam info"   

przemeq
 Wysłana - 4 maj 2005 18:01        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam. Odnalazłem na strychu mocno zakurzoną walizkę. Jest to gramofon Bambino 3. Po włączeniu gra ale już bardzo kiepsko. Prosiłbym o pomoc każdego kto kiedykolwiek naprawiał taki gramofon, informacje czy ktoś ma schemat ideowy, gdzie można jeszcze kupić cały kompletny układ przeniesienia napędu na talerz oraz gdzie można znaleźć igłę do tego sprzętu. Patrzyłem na allegro i nic co by odpowiadało nie znalazłem. Chciałbym odrestaurować ten gramofonik bo chyba warto (w końcu jeszcze gra - ale jak długo....?). Pozdrawiam.

zoltarek
 Wysłana - 4 maj 2005 18:32      [zgłoszenie naruszenia]

Ratuj ten gramofon chociażby dla własnej satysfakcji. To już jest zabytek.

[simedia.pl/]

Znawca -

przemeq
 Wysłana - 4 maj 2005 21:12      [zgłoszenie naruszenia]

dzięki za schemat - napewno się przyda ;) największym problemem jest chyba tylko rozebranie drewnianego pudła żeby wyciągnąć bez uszkodzeń wzmacniacz (prawdopodobnie wyschły wszystkie elektrolity) no i zdobycie napędu talerza. Silnik jest ok ale gumowe wałki napędzające talerz są już tak twarde że nie pozwalają na rozpędzenie się ciężkiego, stalowego talerza.... Już mam uszykowane miejsce gdzie będzie stał i cieszył moje oko :)

thomas__1
 Wysłana - 4 maj 2005 23:52      [zgłoszenie naruszenia]

Te gumowe wałki możesz spokojnie wymienić na odpowiedniej wielkości simmeringi. Ja tak zrobiłem i działa bez zarzutu. Co do grania to u mnie też przerywało i wkońcu wysiadło. Obstawiam lampę i dlatego zrobiłem wyjście na wzmacniacz. Nawet dosyć fajnie gra.

Tomek

przemeq
 Wysłana - 5 maj 2005 12:26      [zgłoszenie naruszenia]

lampa jest wporządku. Po podłączeniu na wejście jakiegoś źródła dźwięku gra nawet dobrze tylko że bardzo mocno szumi i faluje głośność (raz głośniej raz ciszej)

thomas__1
 Wysłana - 5 maj 2005 15:22       [zgłoszenie naruszenia]

Zamiast gumowych wałków załóż oringi !!! Najlepiej takie, żeby ciasno weszły.
Pomyliłem się z tymi simeringami.

Tomek

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Bardzo retro: Bambino 3 szukam info

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL