Robie sobie kolumny juz od dluzszego czasu, mam juz wszystko, wszystko dziala, ale bas jest slaby, wiec postanowilem z obudowy zamknietej przerobic na bass-reflex, i teraz pozostaje pytanie, czy lepiej miec bas o niskich czestotliwosciach okolo 24-40Hz czy lepiej miec podbity bas o wyzszych czestotliwosciach (40-100hz) ?.
Kwestia gustu...
Ja uważam że nie ma sensu podnosić wyższych basów , zwłaszcza tych granic 100Hz. Dzwięk wyszedłby raczej obrzydliwie dudniący , a charakterystyka przenoszenia przypominała by góry szwajcarskie.
Obudowa zamknięta bardziej uwydatnia te najniższe skraje pasma , wyrównując tym samym charakterystykę pasma.
Stwierdze to co powiedzial przedmowca, mianowicie charakterstyka pasma przy obudowie zamknietej jest lagodniejsza i bardziej dazy do liniowej, tak tez nie zmienial bym na twoim miejscu obudowy zamknietej na bass-reflex...ale jezeli musisz, to dobrze przemysl sprawe(zapoznaj sie dokladnie z tematem obudow bass-reflex)
Abyscie bardziej wiedzieli o co mi chodzi przedstawiam charakterystyki
czestotliwosciowe moich kolumn, i tak:
niebieski- to co mam obecnie obudowa zamknieta 58 litrow,
zielony- nowa obudowa 87,5 litrow zamknieta (optymalnie to
glosnik wymaga 120 litrow, ale gdzie takie cudo w pokoju postawie?)
czerwony- obudowa 87,5litra z bass-reflex nacisk kladziony na podbicie basu
czarny- obudowa 87,5litra z bass-reflex nacisk kladziony na liniowa
charakterystyke, tak aby bas byl jak najnizszej czestotliwosci i
nie spadl ponizej -2dB.
I obecnie zastanawiam sie nad wyborem miedzy kolorem czerwonym a czarnym,
to i to mnie kusi, ogolnie to chcialbym aby bas byl odczuwalny,
tzn. kolega kolegi ma zestaw kina domowego firmy creative i jak
tam cos wlaczy to sciany wariuja, tak je bas traktuje, a u mnie
natomiast go czuc, ale odczuwam ze jest go zdecydowanie za malo.
PS. Odnosnie bass-reflexu to juz czytam o tym od dluzszego czasu.
Nie da sięukryć że czarna charakterystyka jest najbardziej liniowa , taką też zalecam.
Czerwona moim zdaniem jest maksymalnie do bani. Pomijając fakt że wszelkie podbijania basów to zadanie regulatorów barwy lub korektorów , Taka kolumna zagrała by dobrze na jednych nagraniach , a wprost tragicznie na innych. Charakterystyka czarna czyniła by ją bardziej uniwersalną.
Analizowalem muzyke i sciezki filmow i zauwazylem ze wystepuja tam czestotliwosci minimalnie 47Hz, i zastanawia mnie to czy jest sens aby mniec tak niski bas w poblizu 24Hz, no nie wiem, mysle ze jak bede robil ten bass-reflex to najpierw zrobie wersje bez podbicia basu, a potem jak to nie bedzie mi odpowiadac to przytne rurki i bede mial ewentualnie te podbicie, zreszta zobacze, wazne zeby mi odpowiadalo.