Wysłana - 6 listopad 2005 12:38 Przeniesiona przez Arnold_S. z działu 'Cyfrówka'. | zgłoś naruszenie regulaminu
Czy ktos moglby mi krotko wytlumaczyc jak fizycznie ustalic na wejsciu do bramki 0 lub 1. Czy chodzi o puszczenie pradu na dany styk wejsciowy? Czy chdozi o zwarcie z masą? Czy z plusem? Co sie dzieje na wyjsciu.
Nie odsyłajcie mnie do google, trzeba sie przekopywac przez 150 stron, zeby znalesc prosta odpowiedz na moje proste pytanie.
Technika cyfrowa to umowne przyjęcie napięć za konkretne stany logiczne(0 lub 1).
W technice na układach TTL(stary typ) było to standardowo 5V(jako jedynka logiczna) oraz 0V(jako zero).
W technice CMOS zakres się zmienił. Logiczna jedynka to może być coś powyżej 3V, a zero, to napięcie w okolicach 0V.
Co tu jest trudnego?
Jest napięcie = stan 1(wysoki).
Nie ma napięcia = stan 0(niski).
Samych bramek jest kilka typów i nie można odpowiedzieć "co się dzieje na wyjściu" bez określenia typu bramki o jakiej rozmawiamy...
A jakie są typy bramek logicznych(AND, OR, NAND, NOR, XOR,...) poszukaj na Google.
Zastosowanie bramek(bo tak nazwałeś temat) to cała obecna technika(komputery, kalkulatory, po prostu prawie każde urządzenie jest już cyfrowe albo ma fragmenty realizowane cyfrowo)...
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl]
no to juz kumałem o co mniejwiecej biega. Latwiej sie to trybi niz elektronike analogowa
Znacie moze jakies stronki z gotowymi schematami (wewnetrznymi) bramek?
Potrzebuje schematow bramek typu AND oraz NOR z dwoma trzema i czterema wejsciami. Konkretnie to 3 bramki AND (2 wejscia), 1 NOR (3 wejscia), 2 bramki AND (4 wejscia), i jedna bramka NOR(4 wejscia).
Rozumiem ze jesli na wyjsciu tych bramek bedzie logiczne 1 to znaczy ze na tym styku plynie prad +5V?
Blagam Arnold odpisz bo tutaj czekac na odpowiedz to mozna do smierci, to forum strasznie obumarło i anemicznie sie toczy.
I jeszcze jedno, jesli chodzi o budowe tych bramek, to jakie tranzystory mam stosowac? wszystko jedno? jakie sa najlepsze itd.
Zmieniony przez - reactor w dniu 2005-11-06 20:45:00
O jakim "styku" mówisz? To nie jest język techniki.
Bramka ma po prostu wejścia i wyjścia(nóżki układu scalonego).
Podajesz tam napięcia(5V = stan "1", nic albo zwarcie do masy = stan "0") i w ten sposób ustalasz stany na wejściach.
Bramki są budowane z tranzystorów(między innymi), ale Ty nie musisz nic budować, bo bramki są przecież jako gotowe układy scalone...nie słyszałeś nigdy o tym?
Bramki są budowane z różnych tranzystorów(bipolarnych - bramka TTL, oraz polowych - bramki CMOS). Wszystkie mają swoje wady i zalety...
Technika cyfrowa jest o wiele łatwiejsza od analogówki, więc nie wiem dlaczego masz problemy.
Cyfrówka jest tylko "nakładką"(jednym z zastosowań) analogówki.
Po co Ci w ogóle ten temat(dziwnie go skonstruowałeś - nie bardzo wiesz o co pytasz!)?
W szkole masz jakieś zadanie domowe, czy "tak dla jaj" się tym zainteresowałeś?
Chyba nie powiesz, że chodzisz do Technikum(i mylisz napięcie z prądem: "płynie prąd +5V" ).
Jak znajdę schematy wewnętrzne bramek, to je tutaj wrzucę - cierpliwości.
Zmieniony przez - Arnold_S. w dniu 2005-11-06 21:46:03
no wiec tak. Staram sie zrobic pewna przystawke do prostego zegara elektronicznego ktora bedzie niejako czasowym wlacznikiem(nie przypominaj mi ze na allegro sa gotowe wlaczniki itede itepe, mam powod zeby zrobic inaczej wiec robie ).
To amatorski wykonany w paincie schemat tego co chce zbudować. Ten sam prąd ktory bedzie zasilał wyswietlacz, bedzie puszczony na te bramki, tak jak widac, a na koniec bedzie przekaznik ( podobno sa takie na ktore wystarczy poscic raz krotki prad i bedzie załączony juz, taki chce zamontować).
Ta kombinacja pierwsza zadziala jak wybije 22:30, a to ponizej o 7:00.
Wiec... wkoncu jak te bramki mam złożyc :-d oczywiscie cierpliwie czekam na te schemaciki
A co do scalakow. Hmm, jesli dobrze rozumiem to sa gotowe małe elementy ktore juz jako calosc stanowia daną bramkę?? Jesli tak niezle.
Sorry za te lamerskie pytania i wogule, ale nie bawilem sie wczesniej w to, teraz sie wzialem za to bo jest potrzeba taka
To teraz już się wyjaśniło po co Ci to wszystko...
Zapomnij o tym, że zbudujesz sobie te wszystkie bramki na tranzystorach...
Układ byłby wielki rozmiarowo i bardzo niepewny w działaniu. Tego się nie robi w praktyce(nie buduje bramek).
Są do kupienia gotowe bramki w postaci układów(jak mogłeś nie wiedzieć, że takie coś istnieje?). Kosztują po około 1zł/sztuka.
A co chcesz sterować tym przekaźnikiem? Coś zasilanego z sieci ~230V ?
Zrealizowanie włączania/wyłączania za pomocą pojedynczego impulsu też będzie wymagało użycia techniki cyfrowej(najprościej przerzutnik bistabilny, zatrzask, albo rejestr - i dopiero z niego przekaźnik poprzez tranzystor).
Zmieniony przez - Arnold_S. w dniu 2005-11-06 23:02:13
Jezeli myslisz, ze podlaczysz wejscia bramek logicznych tak po prostu do jakiegos prostego zegara, to niestety jestes w bledzie. Wszystkie wyswietlacze LED sa sterowane w systemie sekwencyjnym, tzn. poszczegolne segmenty sa zasilane impulsami, a nie ciaglym napieciem.
A te proste to maja na segmenty podane napiecia bedace kawalkami sinusoidy, gdyz aby zaoszczedzic na elementach do multipleksowania (czyli przelaczania grup segmentow) stosuje sie rozne polokresy sinusoidy z transformatorka sieciowego, przed wyfiltrowaniem.
Najlepiej wez sobie taki zegarek do reki i pomachaj nim szybko w pionie, to zobaczysz jak wyglada wyswietlanie cyferek. Mozesz tez popatrzec na taki zegar przez kamere w ktorej ustawiona jest migawka szybsza niz 1/50 sekundy. ( nie kazda kamera umozliwia takie ustawienie, ale mozna sprobowac, w recznych nastawieniach) Wtedy tez widac dokladnie jak zapalaja sie poszczegolne segmenty.
Zmieniony przez - zbys w dniu 2005-11-07 03:46:45
Czyli w ktorym momencie bede mial schody, bramka nie zadziała na takie impulsy? Czy na przekaźniku. A jakbym jakis kondesator pyknał to by powstał stały prad na diodach?
Arnold, ale obilo mi sie o uszy ze sa takie przekazniki ktore posiadają dwa WEJSCIA, i jednym załącza sie, a drugim wyłacza.
A co do rodzaju zegara. To jakis stary dworcowy ogromny zegar, ma normalne LEDY poukladane w 88:88. Na kazdy segment idzie 12V tyle ze diody sa w szereg popodłączane.
No to masz szczescie, masz stara dobra matryce 4 x 7.
A nie masz Ty dojscia do elektroniki tego zegara? Bo teraz bedziesz musial budowac decoder. A tak to mozna by sie podpiac pod odpowiednie wyjscia ukladow scalonych. Jak mozesz , to wypisz jaki uklady sa w srodku.
Jestem skazany na wlacznik czasowy mechaniczny, ktory posiadam. Ale nie chcialem go uzywac bo on trzeszczy i chrząka strasznie, na dodatek sie grzeje. Noi analog to analog, co jakis czas pewnie bede musial poprawiac czas.