Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 9411 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Budowa wzmacniacza? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Budowa wzmacniacza?"   

Yond
 Wysłana - 1 maj 2003 14:47        | zgłoś naruszenie regulaminu

mam prośbę. Otóż chciałbym zbudować wzmacnaicz na pierwszy rzut jakis taki prosty. ALe nie mogę znaleźć zednego artykułu na ten temat. Nie chodzi mi tu o schematy, tylko o potrzebne części i do czego służą poszczególne sekcje i jaką odgrywają rolę, chodzi mi o trafo, końcówki, zasilacz nie wiem co tam jeszcze ma byc, Troche zamotałem ale myślę ze zrozumiecie. Prosze o pomoc!!

Yo_oY

R. Horror
 Wysłana - 2 maj 2003 15:46      [zgłoszenie naruszenia]

Zależy też jaki układ jest dla ciebie prosty. Ja osobiście nigdy nie szukałem takich rzeczy w internecie , ale możliwe że coś się znajdzie.
Wpisz najlepiej w Google hasła kluczowe typu "budowa wzmacniaczy mocy" , "amatorskie wzmacniacze audio" czy coś w tym stylu , to może znajdziesz coś co cię zainteresuje.

Rocky Horror

***TERROR USPOKAJA NASZE SMUTNE DUSZE***

Specjalista -

Yond
 Wysłana - 2 maj 2003 17:47      [zgłoszenie naruszenia]

Już szukałem i przeważnie są tylko schematy

Yo_oY

R. Horror
 Wysłana - 2 maj 2003 19:08      [zgłoszenie naruszenia]

...Faktycznie stron jest na ten temat niewiele , dlatego spróbuję conieco sam doradzić.

Najwięcej w zasadzie zależy od tego jakiej mocy ma to być wzmacniacz.
Zacznijmy od zasilacza.
W tej sprawie sprawie osobiście wyznaję zależność: moc zasilacza = moc wzmacniacza razy conajmniej 1,5 . Musi to być zasilacz jak najbardziej "sztywny" , żeby napięcie przy większych wysterowaniach nie siadało. Należy pamiętać że dla transformatora około 20...30% podanej na nim mocy jest tracone w nim samym. Drugą ważną sprawą są kondensatory stosowane w prostowniku. Nie warto przesadzać z ich pojemnościami , ale również lepiej nie nać za mało. Dla wzmacniacza o przykładowo mocy 2x50W powinna ona wynosić w granicach 2x10000...2x15000uF(zasilacz symetryczny). Odnośnie symetrii zasilania - spotyka się zasliacze przeciwsobnych wzmacniaczy mocy o pojednynczym napięciu. Korzyści płynące z takiego rozwiązania nie są jednak całkiem jasne , powstają przy tym problemy z konfiguracją układu i konieczność poprzedzenia głośników kondensatorem o dużej pojemności w celu obcięcia składowej stałej. Dlatego ja stawiałbym na klasyczny zasilacz symetryczny , czyli o dwóch(ujemnym i dodatnim względem masy) napięciach.
Dobrą koncepcją jest stosowanie niezależnego zasilacza dla każdego kanału , pozwala to uniknąć przesłuchów międzykanałowych(które w praktyce i tak są niewielkie) , ale co najważniejsze - nie występuje zjawisko wzajemnego "odbierania sobie" mocy zasilacza przez oba wzmacniacze końcowe. Wymaga to jednak więcej niż jednego transformatora i prostownika , więc jak na prosty układ to raczej nie ma sensu.

Przejdźmy teraz do elementu kluczowego , czyli wzmacniacza koncowego.
Tutaj ilość możliwości jest w zasadzie nieograniczona. Złożoność układu będzie w dużej mierze zależeć od tego czy zastosujesz układ tranzystorowy czy wzmacniacz scalony. Tak jak z zastosowaniem układów scalonych w zasadzie nie ma większych problemów , tak wykonanie wzmacniacza tranzystorowego o mocy nawet tych 30W wymaga już trochę doświadczenia. Teoretycznie wszystkie argumenty przemawiały by do powszechnego stosowania układów scalonych , a jednak - żaden scalak nie da takiej jakości dzwięku jak układ tranzystorowy. Dlaczego? Tą sprawę trudno wyjaśnić , mi się jednak wydaje że producenci poprostu nie przywiązują zbyt dużej wagi do ich jakościowego wykonania. Osobiście robię tylko w tranzystorach i też conieco w lampach elektronowych , bo jestem jednym z tych niewielu ludzi dla których jakość brzmienia jest pierwszorzędną sprawą. Ale wracając do tematu , biorąc pod uwagę że to ma być relatywnie prosta konstrukcja , radziłbym na początek zastosować układy scalone. Największą popularność zyskały monolityczne końcówki mocy SGS-Thomson. W sród nich figuruje między innymi dość ciekawy układ typu TDA7294. Jego dokumentację możesz znaleźć w formacie pdf na:
[http://www.electronic-kits-and-projects.com/kit-files/datasheets/TDA7294.pdf]
Przy zasileniu napięciem +-45V możnaby z niego wycisnąc nawet 100W przy 8 omach(słyszałem nawet o mostku 250W na dwóch takich układach , ale nigdy nie próbowałem). Ponadto posiada zabezpieczenie przeciwprzeciążeniowe , przeciwzwarciowe i termiczne , oraz układy wyciszania i czuwania , które uruchamiają wzmacniacz przy doprowadzeniu napięcia do odpowiednich wyprowadzeń. Przemawia za nim dość prosta aplikacja i niska cena(W moim mieście 25zł/sztuka). Jedyne problemy mogą być z płytką drukowaną , spowodowane paradoksalnie blisko siebie rozmieszczonymi wyprowadzeniami kostki.
W kwestii przedwzmacniacza i regulacji barwy dzwięku trudno mi podać jakiś konkretny przykład , bo sprawa jest tak prosta że w zasadzie nie ma czego wyjaśniać. Musisz tylko pamiętaż żeby do regulacji głośności i barwy dzwięku stosować potencjometry o charakterystyce liniowej , a do równoważenia - o charakterystyce logarytmicznej.
Cóż więcej mogę powiedzieć...musisz bezwzględnie zwrócić uwagę na prowadzenie masy w celu uniknięca tzw. "pętli masy" , powodującej przedostawanie się przydzwięków z sieci. W każdej sekcji(końcówki mocy , przedwzmacniacz , regulatory barwy dzwięku) całego obwodu masa musi się zbiegać w przyporządkowane im punkty lokalne , a one wszystkie w jeden centralny punkt określony najlepiej między oboma kondensatorami prostownika zasilacza.
Z resztą szczegułów konstrukcyjnych myślę że sobie poradzisz. W razie czego pisz , a ja postaram się pomóc.

Rocky Horror

***TERROR USPOKAJA NASZE SMUTNE DUSZE***

Specjalista -

Yond
 Wysłana - 3 maj 2003 11:21      [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki za ten artykuł naprawdę dużo się o nim dowiedziałem.

Yo_oY

WładekPy
 Wysłana - 14 maj 2003 15:52      [zgłoszenie naruszenia]

Popieram wzmacniacz na TDA 7294 sam zrobilem już cztery, bardzo ładnie chodzi. Proponuję końcówkę mocy na ukladzie LM3886 płytki są dostępne w AVT.Dokumentacja całego wzmacniacza jest w EdW z 02/98 kit nr2180.Mogę służyć pomocą mam ten artykuł bardzo dokładnie opisany wzmacniacz.Korespondencja GG3300778

Władek

Ss
 Wysłana - 16 maj 2003 12:44       [zgłoszenie naruszenia]

Ja robiłem wzmacniacz na tym LM i tłucze całkiem nieźle (trafo 2x 35V, kondensatory 4x 10000uF po 2 na + i -). Do tego dorobiłem sobie sterownik na procku, podpiąłem ekranik LCD i mam teraz fajny wzmacniacz sterowany z pilota do TV (głośność i wybór któregoś z 3 wejść). Nie mam go teraz u siebie bo bym fotkę zarzucił wraz z tym jak to w środku wygląda.

Informacja to nie rozkaz. Zatwierdź lub zignoruj.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Budowa wzmacniacza?

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL