Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 6277 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Radio
CB do domu 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "CB do domu"   

macieinho
 Wysłana - 8 czerwiec 2007 00:48        | zgłoś naruszenie regulaminu

Od jakiegos czasu palnuje zakup Cb radia do domu, ale nie wiem jakie są różnice między cb samochodowym, a domowym i jaki sprzet najlepiej kupić

zbys
 Wysłana - 8 czerwiec 2007 02:38      [zgłoszenie naruszenia]

Roznice sa takie same jak pomiedzy radiem samochodowym, a domowym.

Obudowa przytosowana do montazu lub do postawienia na polce, czy biurku. Zasilanie 12V lub sieciowe itp...

W samochodowym glosnik jest czesto w spodzie obudowy, bo CB zwykle jest gdzies podwieszone, pod sufitem, lub pod deska. I jak go postawisz w domu, to pomijac wyglad i koniecznosc dokupienia zasilacza 12V bedziesz jeszcze musial jakos go uniesc nad blatem.

Zmieniony przez - zbys w dniu 2007-06-08 02:40:40

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

macieinho
 Wysłana - 8 czerwiec 2007 18:11      [zgłoszenie naruszenia]

A jak wygladaja ceny cb domowego i jak ma sie sprawa z anteną i zasięgiem

Preskaler
 Wysłana - 9 czerwiec 2007 06:32      [zgłoszenie naruszenia]

Stacjonarne radio CB jest znacznie droższe od "mobilowego" bo musi (powinno) spełniać ostrzejsze przepisy w zakresie zakłóceń i ma wewnętrzny zasilacz. Takie radia na rynku polskim są więc bardzo rzadko spotykane. Zwykle jako stacjonarki pracują więc zwykłe radia samochodowe. Ja widziałem model stacjonarny "Alan" 555 (odmaina "Alana" 78) i był on o ok 30% droższy od tego ostatniego. Pozostałe parametry są identyczne w obu tych odmianach bo przepisy ograniczają moc nadawania do 4W. Jedynym sposobem uzyskania większego zasięgu jest zastosowanie odpowiednich anten. Mogą to być pionowe anteny dookólne lub kierunkowe. Bardzo dobrą anteną (pod względem zasięgu) była antena "Lemm 5/8 Lambda" z 16-toma przeciwwagami. Można także zastosować jakąś kierunkową antenę (np. 3-el. Yagi).

Preskaler

Znawca -

RoBeRtO92
 Wysłana - 24 styczeń 2009 21:54      [zgłoszenie naruszenia]

Witam!

Mam pytanko. A brzmi ono następująco: kupiłem sobie zasilacz 220V---> 12V (do cb), cb radio podłączyłem do anteny 1m, i antenkę wystawiłem na parapet (mieszkam na 8 piętrze w wieżowcu) i mam problem .. a dokładnie z rozmową z innymi kolegami. JA ich wszystkich słyszę bez zakłóceń ale oni mnie nie słyszą. Nie wiem co może być tego przyczyną??. Jeśli ktoś wie może o co chodzi to proszę piszcie.... bo nie wiem co robić :/

Preskaler
 Wysłana - 24 styczeń 2009 22:31      [zgłoszenie naruszenia]

Podstawowa sprawa to NIE WOLNO stosować anteny samochodowej do nadawania stacjonarnego bo jest ona tak obliczona, że powinna współpracować z dachem samochodu jako przeciwwagami. Jeśli przypnie się ją (np.) do parapetu czy balustrady to nie będzie można ją zestroić. Czy w ogóle Twoja była strojona? Jeśli nie to mogła się spalić "końcówka" lub po prostu jest tak mocno rozstrojona, że nie masz zasięgu.

Preskaler

Znawca -

RoBeRtO92
 Wysłana - 24 styczeń 2009 23:47      [zgłoszenie naruszenia]

Właśnie nie była strojona.. ale jak w aucie ją użwałem to było wszystko ok. I jak dzisiaj podłączyłem antenę pod cb to myślałem że coś z radyjkiem mam coś nie tak bo ja wszystkich słyszałem a oni mnie nie .. i wtefy poszedłem do samochodzu zobczyć czy nic z cb radiem lub anteną nic się nie stało.. ale jak podłączyłem w aucie to wszystko ale to wszystko było OK. rozmawiałem z innymi kierowcami, i było mnie bardzo dobrze słychać. A mam jeszcze pytanie co do Anten .. .jaką mogę antenkę podłączyć, w domu żebym mógł nawiązać kontakt z innymi uyżytkownikami radyjka.

RoBeRtO92
 Wysłana - 24 styczeń 2009 23:49      [zgłoszenie naruszenia]

a co do zasięgu to ta antenka w moim aucie osobowym ma zasięg gdzieś około 14 km. bo testowałem ze szwagrem :D

RoBeRtO92
 Wysłana - 24 styczeń 2009 23:51      [zgłoszenie naruszenia]

aha a z tą końsówką to o co chodzi ?? bo nie bardzo się na tym znam .. ;/

hien
 Wysłana - 25 styczeń 2009 01:31      [zgłoszenie naruszenia]

Nie mozna uzywac anteny samochodowej, bez samochodu:) tak jak napisal Preskaler. Chodzi o to, ze antena samochodowa jest zmasowana z cala karoseria i zamiast przeciwwag uzywa wlasnie jej. Anten samochodowa jak i kazda inna, powinna zostac zestrojona na urzadzeniu do badania wspolczynnika fali stojacej, czyli tzw SWR parametru, sluzy do tego miernik zwany SWR miarka. Odrazu musze Ci powiedziec, ze nie bedziesz mogl sobie jej przenosic do domu zeby pogadac. Poniewaz stroi sie ja do pojazdu (lub innej masy) na ktorej ona jest przymocowana. W domu musisz uzyc anteny stacjonarnej, sam kiedys mialem przez chwile antene samochodowa w domu, ale nie odwazylbym sie nawet nacisnac przycisku nadawania. Nadajac na nie zestrojonej antenie narazasz na spalenie koncowke mocy. W duzym uproszczeniu chodzi o to, ze jesli antena nie jest zestrojona to nie wypromieniowuje calej mocy ktora zostala do niej wyslana i wtedy obciazona jest koncowka mocy, ktora moze sie poprostu spalic. Jak zapewne wiesz, antena to nie jest sam bat (promiennik) ale rowniez cewka oraz przeciwwagi (lub masa karoserii pojazdu) aby byla ona dobrze zestrojona (SWR jak najblizszy 1-ce) musi byc odpowiednio dobrana dlugosc bata, cewka oraz masa. Koncowka mocy, to ostatni tranzystor mocy.
Napisz tez jakie masz radio, antene oraz ten zasilacz domowy, bo sa one zwykle na 13,8V a nie 12V jak napisales. Jakiej mocy jest to zasilacz?

Zmieniony przez - hien w dniu 2009-01-25 01:38:48

RoBeRtO92
 Wysłana - 25 styczeń 2009 13:39      [zgłoszenie naruszenia]

Radyjko mam takie: [http://www.allegro.pl/item528918874_cb_radio_tti_550_ant_66_cm_3_gratisy_nowe_sklep.html]

a antenkę mam taką: [http://www.allegro.pl/item528134156_antena_cb_magnesowa_hustler_ic100_oryginal.html]

a zasilacz mam : 220 ca. ---> 12V cc.
(tak jet napisane na pudełku)

input: 220/240V~50Hz
output: 12V ----- 900 mA

A mam jeszcze takie pytanie: gdzie mogę taką antenkę zakupić?, chodzi mi o antenkę domową.

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

CB do domu

Strony: 1 2

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL