Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 14346 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Laboratorium
CD-Rom jako odtwarzacz CD 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "CD-Rom jako odtwarzacz CD"   

Bubel 2
 Wysłana - 5 wrzesień 2004 19:27       

Przeniesiona przez zbys z działu 'GIEŁDA'. | zgłoś naruszenie regulaminu

Słyszałem, że ktoś zrobił z starego CD-ROM'a odtwarzacz płyt audio. Czy jest to do zrobienia??

wolo
 Wysłana - 5 wrzesień 2004 20:37      [zgłoszenie naruszenia]

a co to za problem ? kazdy standardowy cdrom jest juz odtwarzaczem cd-audio. wystarczy podlaczyc mu zasilanie i kabelek wyprowadzajacy sygnal z cdroma na jakis wzmacniacz (z tylu lub przez wyjscie sluchawkowe maly jack na przednim panelu)
problem pojawia sie jedynie ze sterowaniem tym. w niektorych cdromach jest oprocz przycisku "eject" jest przycisk "start/next". jesli w twoim cdromie go nie ma, to masz problem. moze ktos zna jakis sposob na to?

mejk lof, not łor !

NorbertD
 Wysłana - 5 wrzesień 2004 22:04      [zgłoszenie naruszenia]

Czasami, mimo ze nie ma przycisku PLAY na panelu, na plytce drukowanej są odpowiednie styki. Wystarczy tylko zamontowac mikrostyk i juz mozna sie cieszyc playerem CD. Niektorzy montują cos takiego do samochodu.

wolo
 Wysłana - 5 wrzesień 2004 22:20      [zgłoszenie naruszenia]

tak jak mowisz - czasami....

mejk lof, not łor !

Bubel 2
 Wysłana - 6 wrzesień 2004 14:47      [zgłoszenie naruszenia]

akurat mam tylko 1 przycisk z wysuwaniem i wsuwaniem, a zkąd mam wiedzieć gdzie w którym miejscu przylutować ten microswitch do Play.I gdzie dokładnie trzeba podłączyć głośniki do tylniego panelu?

wolo
 Wysłana - 6 wrzesień 2004 16:58      [zgłoszenie naruszenia]

a wiesz gdzie sie z tylu podlacza do cdromu kabelek "audio" ktory sie prowadzi do karty muzycznej ? to wlasnie tam. z tylu cdromu zazwyczaj sa 3(4) zlacza - zasilanie, tasma ide (ew. scsi - nieistotne) i 1 lub 2 wyjscia audio (1 moze byc cyfrowe)
zalatw sobie taki kabelek, idz do sklepu komputerowego moze ci za darmo dadza, robilem kiedys w takim sklepie i zawsze sie tego pelno walalo. przerob 1 koncowke tak, zeby ja podlaczyc do jakiegos wzmacniacza.

no a najlepiej podpiac go przez wyjscie sluchawkowe maly jack, o ile ci nie przeszkadzac bedzie kabel sterczacy z przodu.

mejk lof, not łor !

Bubel 2
 Wysłana - 7 wrzesień 2004 20:24      [zgłoszenie naruszenia]

ja do tego celu chcę wziąść TAEC 48x i skąd mogę wiedzieć, w którym miejscy przylutować ten microswitch na przycisk PLAY, czy to miejsce się będzie jakoś odznaczało? A może to być obok tego pierwszego przycisku

NorbertD
 Wysłana - 8 wrzesień 2004 00:30      [zgłoszenie naruszenia]

Najczesciej te miejsce jest opisane. Nie trudno nie zauwazyc.
Jesli nie jestes pewny gdzie to moze byc to podeslij na priv zdjecie plytki drukowanej.
Jesli mnie pamiec nie myli to tak mialem w TEACx32.
Przed przylutowaniem sprawdz czy to dziala robią "mostek" w tym miejscu

Bubel 2
 Wysłana - 10 wrzesień 2004 18:18      [zgłoszenie naruszenia]

A jakiś schemat to zasilania? Ja znalazłem taki ale nie wiem jakie to są część

wolo
 Wysłana - 10 wrzesień 2004 19:32      [zgłoszenie naruszenia]

ja mam ten obrazek w wiekszej wersji, bo na twojej nic nie widac. zreszta byl nie raz na forum.

mejk lof, not łor !

Bubel 2
 Wysłana - 11 wrzesień 2004 06:43      [zgłoszenie naruszenia]

to jest rezystor 5ohm na 10W, a ta druga część to co to dokładnie jest triak? Triak 7805?

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 5 stron.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

CD-Rom jako odtwarzacz CD

Strony: 1 2 3 4 5

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL