| Autor |
"CD-Rom jako odtwarzacz CD" |
|
|
Bubel 2
|
|
Wysłana - 5 wrzesień 2004 19:27 Przeniesiona przez zbys z działu 'GIEŁDA'. | zgłoś naruszenie regulaminu
Słyszałem, że ktoś zrobił z starego CD-ROM'a odtwarzacz płyt audio. Czy jest to do zrobienia??
| |
|
 |
|
|
|
wolo
|
|
a co to za problem ? kazdy standardowy cdrom jest juz odtwarzaczem cd-audio. wystarczy podlaczyc mu zasilanie i kabelek wyprowadzajacy sygnal z cdroma na jakis wzmacniacz (z tylu lub przez wyjscie sluchawkowe maly jack na przednim panelu)
problem pojawia sie jedynie ze sterowaniem tym. w niektorych cdromach jest oprocz przycisku "eject" jest przycisk "start/next". jesli w twoim cdromie go nie ma, to masz problem. moze ktos zna jakis sposob na to?
|
|
NorbertD
|
|
Czasami, mimo ze nie ma przycisku PLAY na panelu, na plytce drukowanej są odpowiednie styki. Wystarczy tylko zamontowac mikrostyk i juz mozna sie cieszyc playerem CD. Niektorzy montują cos takiego do samochodu. |
 |
|
|
|
wolo
|
|
tak jak mowisz - czasami....
|
|
Bubel 2
|
|
akurat mam tylko 1 przycisk z wysuwaniem i wsuwaniem, a zkąd mam wiedzieć gdzie w którym miejscu przylutować ten microswitch do Play.I gdzie dokładnie trzeba podłączyć głośniki do tylniego panelu? |
 |
|
|
|
wolo
|
|
a wiesz gdzie sie z tylu podlacza do cdromu kabelek "audio" ktory sie prowadzi do karty muzycznej ? to wlasnie tam. z tylu cdromu zazwyczaj sa 3(4) zlacza - zasilanie, tasma ide (ew. scsi - nieistotne) i 1 lub 2 wyjscia audio (1 moze byc cyfrowe)
zalatw sobie taki kabelek, idz do sklepu komputerowego moze ci za darmo dadza, robilem kiedys w takim sklepie i zawsze sie tego pelno walalo. przerob 1 koncowke tak, zeby ja podlaczyc do jakiegos wzmacniacza.
no a najlepiej podpiac go przez wyjscie sluchawkowe maly jack, o ile ci nie przeszkadzac bedzie kabel sterczacy z przodu.
|
|
Bubel 2
|
|
ja do tego celu chcę wziąść TAEC 48x i skąd mogę wiedzieć, w którym miejscy przylutować ten microswitch na przycisk PLAY, czy to miejsce się będzie jakoś odznaczało? A może to być obok tego pierwszego przycisku |
 |
|
|
|
NorbertD
|
|
Najczesciej te miejsce jest opisane. Nie trudno nie zauwazyc.
Jesli nie jestes pewny gdzie to moze byc to podeslij na priv zdjecie plytki drukowanej.
Jesli mnie pamiec nie myli to tak mialem w TEACx32.
Przed przylutowaniem sprawdz czy to dziala robią "mostek" w tym miejscu |
 |
|
|
|
Bubel 2
|
|

A jakiś schemat to zasilania? Ja znalazłem taki ale nie wiem jakie to są część
|
 |
|
|
|
wolo
|
|

ja mam ten obrazek w wiekszej wersji, bo na twojej nic nie widac. zreszta byl nie raz na forum.
|
|
|
Bubel 2
|
|
to jest rezystor 5ohm na 10W, a ta druga część to co to dokładnie jest triak? Triak 7805? |
 |
|