| Autor |
"Cewka 2 milihenry" |
|
|
dj CoME
|
|
Wysłana - 8 październik 2003 09:13 | zgłoś naruszenie regulaminu
Mam pytanko czy ktoś może wie jakie dane są potrzebne aby zrobić cewke 2 milihenry jakieś dane dotyczące tego mile były by widziane Z góry dzięki
| |
|
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Cześć!
Konieczne dane to: Czy to ma być cewka powietrzna, czy na rdzeniu, jeżeli tak, to na jakim? /musi być podany przynajmniej typ materiału/.
Czy cewka ma być wielowarstwowa, czy jednowarstwowa?
No i potrzebne byłyby przybliżone wymiary cewki /chyba ,że jest to obojętne/ lub przynajmniej do czego jest przeznaczona?
Preskaler
Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2003-10-08 17:46:03 |
Specjalista -
 |
|
|
|
dj CoME
|
|
Tak konkretnie to by mi chodziło o cewke do głosnika niskotonowego aby oddzielić wysokie i średnie tony i zabardzo sie na tym nieznam także sam niewiem jaka to musia być ?
|
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
|
|
|
sebek1234
|
|
Takacewka to nic dziwnego, da to przy glosniku 8 oh, rozdzielenie okolo 600Hz, a wiec jest w porzadku, dla trzydroznej zwrotnicy.
Udanego kombinowania. Pozdrawiam. Sebek1234. |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
W takim przypadku, wydaje mi się, że najłatwiej będzie nawinąć na ferrytowy rdzeń /najlepiej toroid - pierścień/ grubym drutem /w zależności od mocy/ ok, 100 zw. i póżniej metodą prób, zeskrobywać delikatnie emalię na tym drucie, zrobić odpowiedni odczep, lutując do niego odprowadzenie i na ucho dobrać indukcyjność. Obliczyć się tego w praktyce nie da bo nie znane są podstawowe parametry wszystkich elementów układu i nie ma możliwości ich pomiaru.
Życzę Powodzenia!
Preskaler |
Specjalista -
 |
|