Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1346 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Cewka 2 milihenry 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Cewka 2 milihenry"   

dj CoME
 Wysłana - 8 październik 2003 09:13        | zgłoś naruszenie regulaminu

Mam pytanko czy ktoś może wie jakie dane są potrzebne aby zrobić cewke 2 milihenry jakieś dane dotyczące tego mile były by widziane Z góry dzięki

Preskaler
 Wysłana - 8 październik 2003 17:45      [zgłoszenie naruszenia]

Cześć!
Konieczne dane to: Czy to ma być cewka powietrzna, czy na rdzeniu, jeżeli tak, to na jakim? /musi być podany przynajmniej typ materiału/.
Czy cewka ma być wielowarstwowa, czy jednowarstwowa?
No i potrzebne byłyby przybliżone wymiary cewki /chyba ,że jest to obojętne/ lub przynajmniej do czego jest przeznaczona?

Preskaler

Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2003-10-08 17:46:03

Specjalista -

dj CoME
 Wysłana - 8 październik 2003 19:25      [zgłoszenie naruszenia]

Tak konkretnie to by mi chodziło o cewke do głosnika niskotonowego aby oddzielić wysokie i średnie tony i zabardzo sie na tym nieznam także sam niewiem jaka to musia być ?

Preskaler
 Wysłana - 8 październik 2003 20:27      [zgłoszenie naruszenia]

A skąd wziąłeś te dwa milihenry?

Preskaler

Specjalista -

sebek1234
 Wysłana - 8 październik 2003 20:54      [zgłoszenie naruszenia]

Takacewka to nic dziwnego, da to przy glosniku 8 oh, rozdzielenie okolo 600Hz, a wiec jest w porzadku, dla trzydroznej zwrotnicy.

Udanego kombinowania. Pozdrawiam. Sebek1234.

Preskaler
 Wysłana - 9 październik 2003 06:17       [zgłoszenie naruszenia]

W takim przypadku, wydaje mi się, że najłatwiej będzie nawinąć na ferrytowy rdzeń /najlepiej toroid - pierścień/ grubym drutem /w zależności od mocy/ ok, 100 zw. i póżniej metodą prób, zeskrobywać delikatnie emalię na tym drucie, zrobić odpowiedni odczep, lutując do niego odprowadzenie i na ucho dobrać indukcyjność. Obliczyć się tego w praktyce nie da bo nie znane są podstawowe parametry wszystkich elementów układu i nie ma możliwości ich pomiaru.
Życzę Powodzenia!

Preskaler

Specjalista -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Cewka 2 milihenry

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL