| Autor |
"Chłodzenie wzmacniacza" |
|
|
maniekel
|
|
Wysłana - 2 październik 2011 16:29 | zgłoś naruszenie regulaminu
Cześć. Jak najlepiej zainstalować wentylatory które pomogą w chłodzeniu wzmacniacza Sharp 8800?
Czy mogą być zamocowane nad radiatorem i wyciągać/nawiewać powietrze? Problem kurzy nie przeszkadza mi bo i tak co jakiś czas czyszczę z niego sprzęt...
| |
|
 |
|
|
|
impaller
|
|
Wentylatory powinny wyciągać powietrze z obudowy. Jeśli wzmacniacz grzeje się za bardzo jest to objaw źle dobranej impedancji przetworników do niego podpiętych
Infinity RS 3000 |
 |
|
|
|
R. Horror
|
|
Znacznie skuteczniejsze jest dmuchanie chłodnym powietrzem, niż odsysanie ciepłego. W związku w tym wentylator powinien być ustawiony pod, lub z boku radiatora i wiać na niego.
Jeżeli jednak producent nie umieścił wentylatorów we wzmacniaczu, to widocznie radiator jest wystarczająco wydajny i wentylatory nie są tam potrzebne...
 |
|
|
|
impaller
|
|
ja pisze z doświadczenia żeby dał na wyciąganie mam kilka końcówek mocy w pracy i wszystkie mają wentylatory na wyciąganie powietrza. Ale się nie upieram mogę się mylić
Zmieniony przez - impaller w dniu 2011-10-03 19:30:56
Infinity RS 3000 |
 |
|
|
|
R. Horror
|
|
|
|
|
zoltarek
|
|
Większość wentylatorów nie nadaje się do pracy w konfiguracji pozwalającej na wdmuchiwanie powietrza. W przypadku zamkniętej obudowy, w której nieznacznie wrasta ciśnienie powietrza, cząstki gazu zaczynają wirować zgodnie z ruchem wirnika i mimo skośnych łopat, taki wentylator zaczyna nabierać cech układu odśrodkowego.
Wówczas tak pracujący wentylator, środkiem wirnika wdmuc***e powietrze, ale jego zewnętrzna część, niezgodnie z oczekiwaniem od razu to powietrze wydmuc***e. Do wdmuchiwania powietrza powinny być użyte wentylatory dość grube i dodatkowo wyposażone w stałe łopaty o skosach odwrotnych do tych w łopatach w wirniku, w celu zapobiegnięcia wirowaniu powietrza. Innym rozwiązaniem jest łączenie cieńszych wentylatorów szeregowo.
W przypadku zwykłych najtańszych wentylatorów zdecydowanie korzystniej jest odprowadzać powietrze, niż wdmuchiwać.
Należy również pamiętać o właściwym rozmieszczeniu wentylatorów i otworów w obudowie. Należy tego dokonać tak, żeby nie wymuszać mechanicznie obiegu powietrza na przekór jego naturalnej cyrkulacji.
Testy typu, przyłóż sobie dłoń, albo dmuchnij i zobacz są nie adekwatne, do problemu, gdy chłodzimy elementy znajdujące się w zamkniętej obudowie.
|
|
|
R. Horror
|
|
W historycznym wzmacniaczu Krell KSA100, początkowo wentylatory były montowane nad radiatorem i wysysały powietrze na zewnątrz przez otwory wentylacyjne w górnej blasze. W wersji MK2 wentylatory ustawiono już pod radiatorami, tak aby dmuchały na nie powietrzem ze spodu. W obu przypadkach kształt łopatek wentylatorów dokładnie taki sam...
Zaznaczam, że KSA100 to klasa A, wzmacniacz pożera prawie 400W w spoczynku, więc jest co chłodzić. To tylko jeden z wielu przykładów, w którym stwierdzono przewagę chłodzenia "dmuchającego".
Nawet jeśli powietrze wpada w wir, mała strata - najistotniejsze jest, żeby dostarczyć go jak najwięcej świeżego z zewnątrz. Wentylator wypychający powietrze może zasysać je bokiem, a nie koniecznie z pomiędzy żeber radiatora. Przy dmuchaniu z zewnątrz taki problem jest zwyczajnie niemożliwy.
Zmieniony przez - R. Horror w dniu 2011-10-04 16:33:09
 |
|
|
|
maniekel
|
|
Impedancja jest 8R więc dobra ;) Chodzi mi o to aby przy dłuższej pracy poprawić chłodzenie aby w obudowie było powietrze chłodniejsze niż radiatory, bo sama obudowa ma dość słabo rozwiązane chłodzenie (brak otworów went nad radiatorem) |
 |
|
|
|
atmeg
|
|
Umieść mały wentylator np. taki jak w zasxilaczu komputerowym tak aby dmuchał z bliska na radiator od strony żeberek z odległości 1-3cm . Efekt chłodzenia powinien być zadawalający.Zwróć uwage na odpowiednie zasilanie wentylatora , przeważnie 12V napięcia stałego .

Zmieniony przez - atmeg w dniu 2011-10-16 21:00:45
|
|
maniekel
|
|
Zrobiłem dwa wentylatory wdmuc***ące powietrze, zasilane z 24V 3A zasilacze, i tak że można zasilacz odłączyć od sharp'a przez wtyczke z gniazdem ;) Efekt jak narazie zadowalający... |
 |
|