Witam mam coś takiego wzmacniacz ELmuza 2x100wat, i 2 kolumny (niski alphard 100, i wysoki tonsil 50)
1. grają super na tym głośno itd... ale brakuje jakosci..., pewnie sredniego tonu a poza tym basu nie czuć bo wzmacniacz nie ma regulacji
lepiej to sprzedać i kupic jakis zestawik creativa? ale to cihco gra chyba
Po 1wsze, podaj modele tych glosników ( chociaż na wstepie Ci mowie że alphard to straszny szajs i nie dziwie Ci sie ze nie uslyszysz w tym jakosci)
Po 2. Z tego co wnioskuje kolumna jest robiona przez Ciebie, a więc zapewne składa się z duzego glosnika basowego i wysokotonowego ( brak sredniego bo po co ) więc i średnich tonów nie slyszysz
po 3. Radze Ci abys podal jak najwiecej parametrow tych kolumnm, uzyte glosniki (modele) jaka tam jest zwrotnica itp. itd.
I nie zaden wzmacniacz Basu tylko porzadne kolumny na normalnych glosnikach, odpowiednio zestrojone
Zmieniony przez - Rafacker w dniu 2005-12-07 00:39:01
nie znam modelów, alphard 100 w niskotonowy 17 chyba, a tonsil syczek 50 chyba kazdy wie jak wygkląda, taki szarawy z czerwonymi kreskami, strasznie to gra w porownaniu z kinem domowym creativa za jakieś 300 zł, chociaż zestaw gra cicho...
miałem nadzije podnieść bas przez regulator, bo lubie mocny basik, bo jedyne co dobrze gra to syczki:P
ponawiam pytanie jak wzmocnić bas?
i co z tymi głosnikami zrobić najlepiej?
i ile koszt nowych wyniesie? oplaca sie np. stx kupić?
te głośniki robuł mi jakis gość zwrtotnica wszystko jest....
Co do creativa, drogie modele mega works i giga works grają naprawdę głośno. To jest chyba ich jedyna zaleta. Jak Ci nie pasuje jakość, bo średnich brak, to tych zestawów firmy creativ nie kupuj, bo u nich wogóle z jakością, a szczególnie średnicą cieniutko.
Co do poradzenia, co masz poprawić w swoim systemie, to ciężko mi się odnieść do jakiegoś własnoręcznego wyrobu jakim są Twoje kolumny. Generalnie ten element wydaje mi się najbardziej podejrzany. Najlepiej pożycz od kogoś fabryczne kolumny wmiare przyzwoitej jakosci, albo zataszcz wzmacniacz do kogoś kto ma i zobacz czy dźwiek się znacząco porawi, przynajmniej w zakresie aspektów, w których czujesz niedosyt. Wtedy wszystko się rozjaśni.
Pozdrawiam
Zmieniony przez - zoltarek w dniu 2005-12-07 08:33:50
NO wlasnie bo to moze byc tez od wzmaka. A jak nie no to zostaja ci do wymiany niskotonowce (tylko jak wstawisz nowe to obudowa tzn litrasz nie bedzie pewnie sie zgadzal wiec przerobienie obudowy ci zostanie jeszcze)