| Autor |
"Co sądzicie o głośniku Alphard LW 1000 ??" |
|
|
abarth5
|
|
Wysłana - 8 maj 2004 21:40 | zgłoś naruszenie regulaminu
witam - mam taka sprawe: kupilem na gieldzie glosnik LW 1000 i szczeze mówiąc oczekiwałem od niego wiecej niz usłyszałem. Mam w pokoju tonsile 40W 4 ohm i średnicy też 25 cm no i gra powiedzmy taksamo z tą róznicą ze tonsil ma tak na moje ucho mniejsze częstotliwości bo podobno alphard ma od 38 - .... - ale za to wzmacniacz mam 2 x 60 w 8 ohm wiec czy to mozliwe ze jest za słaby na ten Lw 1000 ?? prosze o jakąś odp. wszystkim z góry wielkie dzieki
| |
|
 |
|
|
|
DjDamian
|
|
TOnsil a Alphard to wiesz
W jakiej masz go skrzyni ?
Napisz jego parametry.
lepszy byłby LW 800
Znawca -
 |
|
|
|
DJ Virusek
|
|

Hm Alphard wywiera na mnie równierz mieszane uczucia CO DO LW 800 to jest jednak okey choć pracę rozpoczyna w granicach 60hz o deklarowanych 38 lepiej zapomniec.Ale nic straconego dobrze dobrana obudowa zaniży dolne pasmo rezonansowe.
|
|
|
abarth5
|
|
tonsile są w oryginalnych obudowach "unitry" bo to są stare kolumny (nawet bardzo stare no ale grają świetnie chociaż chciałbym wiecej no a alpcharda wsadziłem do skrzyni basowej typu bassreflex o poj okolo 36 - 40 litrów tylko czy ten alphard ma na powazie 100W ?? bo mi na tyle nie gra (bo wygląda owszem przyzwoicie i solidnie) |
 |
|
|
|
DJ Virusek
|
|
ALphard LW 800 ma ok 69-70 Wat ale jeżeli "coś niegra" poszperaj z zwrotnicą
|
|
abarth5
|
|
ale ja mówie cały czas o alphard LW1000 a nie 800 i ten 1000 ma ponoć 100W a nie gra na tyle bo ja mam 40W tonsila i gra tak samo albo i lepiej |
 |
|
|
|
DjDamian
|
|
Za dużo kombinujesz. Przeczytałem wszystkie tematy Twoje na forum.
Skrzynia -> Musi być zamknięta bo tego LW nie idzie zestroić. Minimalnie jakieś 40-50l. Dodatkowo auto, także nie możemy mieć dużego impulsu.
Radio -> Podróbka Pioneera , 1/2 mocy to max i do tego jeżeli posiadasz regulacje tonów wszystko na zero. Musisz nadrabiać wzmacniaczem, bo powyżej odpowiedniej mocy sygnał jest przesterowany i zniekształcony.
Wzmacniacz -> NIestety za 100zł nie oczekuj mocy, miałem juz u siebie CDI i Firsty, te wzmacniacze są totalnie słabe !! Zapomnijmy o jakości.
Proponuje CI, aby elektronik złożył wzmacniacz na przetwornicy z filtrem dolnoprzepustowym 40-150Hz na kostce TDA7294. KOszty nie wiem filtr około 25zł, sama kostka z płytką około 30zł, przetwornica nie mam pojęcia. Jednak warto takie cudo mieć. Jeżeli nie masz nikogo znajomego pogadaj z kimś z tego forum
Cudów z tego swojego sprzętu nie wyciągniesz. Wiem że masz mało kasy, ok, ale czasem w niektóre elementy warto zainwestować.
Wyłożyć 100zł na wzmacniacz (niby 100W), który w rzeczywstości ma 30W, a mieć konkretne 90W, to chyba różnica prawda ?
TO że PISZE 500W na pudełku to można sobie wsadzic głeboko wiesz gdzie.
Dużo osób CI juz dużo napisało, wyciąg z tego wnioski, bo mają całkowitą rację.
Znawca -
 |
|
|
|
abarth5
|
|
hej no dzieki za wyczerpującą pomoc - przynajmniej coś kąkretnego - wiec mam do ciebie taką sprawe skoro nie benzer to co powiesz o wzmacniaczu Weconic VX 4080 ?? podobno dobrej niemieckiej firmy !! co o nim myślisz ?? pisze ze ma 200W i jest 4 kanałowy! |
 |
|
|
|
DjDamian
|
|
Sam sobie odpowiadasz na swoje pytanie
" pisze ze ma 200W i jest 4 kanałowy!" ...
Spotkałem sie z różnymi teoriami, gdzie niegdzie pisze 200W, gdzie indziej 100W
Jeżeli jest to suma wszystkich kanałów bo lubią tak ostatnio pisać to ma on 4x20W.
I do Twojej wiadomości wzmak jest 4-3-2, czyli możesz go zmostkować na 2 x ileś wat.
Jeżeli te 100W prawda to w mostu ma max 2 x 50W.
Znawca -
 |
|
|
|
abarth5
|
|
JAK TO ?? CZYLI TEN WZMACNIACZ JEST SŁABSZY OD MOJEGO RADIA W AUCIE ?? JA MAM PODRUBE PIONEERA I MA 4X25w WIEC PO CO MI WZMACNIACZ KTORY ZAMIAST WZMACNIAC TO OSLABIA ?? BEZ SENSU ODPISZ PROSZE KONIECZNIE |
 |
|
|
|
abarth5
|
|
WSZYSCY SIE MI PRZECHWALAJA I NABIJAJĄ ZE MNIE ZE SIE NA MOCACH NIE ZNAM A SAM TERAZ NIE OKREŚLIŁEŚ JAKA TO MOC TA 4X20W JAK TO RMS TO JA PIERDZIELE TAKI INTERES ZEBYM WYDAL KASE ZA WZMACNIACZ KTORY JEST SLABSZY OD BYLE GŁÓWNIANEGO RADIA Z GIELDY I TO JESZCZE PODRÓBKI
|
 |
|