Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 4144 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Telewizja
Co wybrać? Proszę o pomoc 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Co wybrać? Proszę o pomoc"   

Hekta
 Wysłana - 10 luty 2007 15:25        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam wszystkich,

Mam w planach kupno nowego telewizora. Niestety jestem w tej dziedzinie laikiem. Nie wiem czy wybierac telewizor plazmowy LCD czy projektor... Czytałem różne opinie i w zasadzie kazde z tych rozwiązań ma wady i zalety.
Własciwie to chciałbym sie skupić na tym, jaki konkretnie produkt wart jest wydania 5-6 tys (bo tyle chciałbym przeznaczyć). Jestem standardowym użytkownikiem telewizora.. nie zamierzam podlaczac PC, jedyny dodatek jaki planuję to kino domowe z odtwarzaczem DVD, mam też Cyfrę+. Napiszcie prosze jaki model telewiozora polecacie i dlaczego. Będe wdzięczny za każde wskazówki.
Ponadto będę wdzięczny za wskazówki dotyczace wyboru sprzętu kina domowego... .Chciałbym przeznaczyc 2,5-3 tys. Widzialem fajne (wg mnie) zestawy w MediaMarkt np. amplituner i dvd Denona a glośniki JBL (nie pamietam modeli).
Czekam na Wasze opinie...

Pozdrawiam

zbys
 Wysłana - 10 luty 2007 18:25      [zgłoszenie naruszenia]

Zapomniales podac kilku rzeczy:
1. Jaki zakres wiekosci ekranu Cie interesuje
2. W jak duzym pomieszczeniu bedziesz to ogladal (czy raczej z jakiej odleglosci bedziesz przecietnie patrzyl na ekran)
3. Czy przewidujesz dobre zaciemnienie pomieszczenia, czy raczej chcesz ogladac w pelnym swietle (projektory - te rzucajace obraz na sciane - zle sie sprawuja przy swietle dziennym)
4. Czy telewizor musi byc plaski, czy dopuszczasz pewna grubosc, np. DLP czy projekcyjne z tylna projekcja wymagaja troche miesca na pudlo TV.

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Hekta
 Wysłana - 11 luty 2007 00:02      [zgłoszenie naruszenia]

1.Na chwilę obecną zamierzam oglądac z odległości 4-5 metrów dlatego myślałem o przekątnej 42".
2.Jestem normalnym użytkownikiem... czyli ogladam tv po pracy, wieczorami ale w weekendy zdarzy sie również w ciagu dnia...
3.Nie musi to być koniecznie płaski telewizor... w tej chwili mam 20-letnie pudlo Panasonica 29" i tez sie miesci

Hekta
 Wysłana - 11 luty 2007 02:54      [zgłoszenie naruszenia]

Informacja dodatkowa... miałem na myśli telewizor projektowy a nie rzutnik (projektor wyświetlajacy na ścianie)

Preskaler
 Wysłana - 11 luty 2007 13:35      [zgłoszenie naruszenia]

W dziedzinie OTVC wygląda na to, że "plazma" i projekcyjne to ślepy zaułek (firmy schodzą z produkcji i satrają się "upchnąć" klientom wyprodukowany dotychczas sprzęt. Podobnie jest z OTVC kineskopowtymi tylko przyczyną jest ich starzenie się oraz duży koszt wytwarzania wielkogabarytowych kineskopów z wysoką rozdzielczością. Wszystko zmierza w kierumku rozwoju LCD. Aktualnie są one jeszcze dość drogie i mają mniejszy kontrast opd innych (trochę gorsze odtwarzanie barw) ale zdecydowanie większą rozdzielczość. Za kilka lat z całą pewnością wady te zostaną usunięte i cena spadnie. Jak piszesz każdy z tych produktów ma wady i zalety, jednak (wg. mojej opinii i chyba nie tylko mojej bo sprzedaż wzrasta) najwyższy stosunek zalet do wad mają OTVC LCD.
Najgorszą dla mnie rzeczą jest doradzanie komuś w wyborze jakiegokolwiek sprzętu. Każdy ma swe oczekiwania i upodobania więc każdy może wybrać coś innego. Ja wybrałbym LCD 40" - 50" Full HD! Niestety aktualnie taki sprzęt jest jeszcze drogi. Uważam jednak, że trzeba jeszcze poczekać na zakup "prawdziwego" HD sprzętu (nie jakieś HD ready bo to przejściówka). Radzę więc zakup jak wyżej lub poczekaj jeszcze kilka lat aż ceny pójdą w dół. Jeśli koniecznie chcesz coś kupić już to oże jakiś zastępczy kineskopowy?

Preskaler

Specjalista -

Hekta
 Wysłana - 11 luty 2007 21:40      [zgłoszenie naruszenia]

Dziekuje za radę.
Mimo wszystko chyba jednak zdecyduję sie na plazmę...

Co sądzicie o firmie Samsung, model PS42Q7H ?? Do tej pory czytałem same pozytywne opinie...

Hekta
 Wysłana - 11 luty 2007 21:44      [zgłoszenie naruszenia]

No i oczywiście czekam na odpowiedzi na moje drugie pytanie

Hekta
 Wysłana - 12 luty 2007 21:25      [zgłoszenie naruszenia]

Widzę, ze nie ma tu zbyt wielu osób chętnych do wypowiedzi... Wielka szkoda

xnt
 Wysłana - 12 luty 2007 22:21      [zgłoszenie naruszenia]

Żaden tam ze mnie "szpecjalista", ale gdybym miał kupę kasy, to bym szukał czegoś innego. Bo jak już szaleć, to szaleć... :)

Bo ten telewizor ma rozdzielczość 1024 x 768. Trochę to dziwne. Bo ani to PAL, ani prawdziwe HD (które powinno mieć 1920 x 1080).

Ta rozdzielczość, to nawet na HD 720 nie wystarczy (czyli 1280 x 720). Nie oznacza to tego, że to telepudło niesłusznie dostało znaczek "HD ready" (o zasadach przyznawania jest tu: [pl.wikipedia.org/wiki/HD_Ready] ), no ale...

1024 x 768, czyli inaczej XGA, to proporcje 4:3, czyli "tradycyjne", a mimo tego powierzchnia ekranu ma stosunki krawędzi 16:9, czyli niby nowocześnie. 4:3, to jak dla mnie może być w PAL-u (720 x 576), a tu tymczasem w czymś tak niby nowoczesnym... Jakiś mały zgrzyt.
Jak dla mnie, to coś tu nie gra. Obraz może być i świetny, ale mając tyle kasy, to męczyła by mnie świadomość, że sporo w tym obrazie będzie przeskalowywania. I to w każdym trybie: i z tunera, i z jakiegokolwiek złącza, z HDMI włącznie...

Też widzę w sieci dobre opinie o tym TV, no ale prosiłeś o więcej. Wybacz ;) ...
Oczywiście, jakby rozdawali takie TV za darmo, to bym się w kolejce ustawił. :) Ale jeśli miałbym dużo $$ i chciałbym kupić coś przyszłościowego, niekoniecznie najdroższego, ale o najlepszych dostępnych parametrachm, to brał bym coś innego... - Co? - Nie wiem. Nie znam się. Po prostu moja uwaga zwróciła się na rozdzielczość, która wyeliminowała ten TV z mojego "domu marzeń" ;) .
Jeśli namąciłem, to przepraszam raz jeszcze. Myślę, że zrozumiesz.

Zmieniony przez - xnt w dniu 2007-02-12 22:34:56

[http://www.audiovoodoo.glt.pl/] - cała prawda o (pseudo)AUDIOFILACH
[http://www.hardwarebook.info/] - ZŁĄCZA, ROZPISKI, PRZEJŚCIÓWKI, TABELE
[http://www.tonsilspeakers.com] - parametry głośników TONSIL
[http://www.radioarts.pl/leksykon/] - Leksykon techniki radiowej ;)

Preskaler
 Wysłana - 12 luty 2007 23:04      [zgłoszenie naruszenia]

Plazma jest dla mnie zbyt prądożercza a poza tym (stosunkowo) szybko się zużywa i dłuższe oglądanie skutkuje bólem głowy. Mając do wyboru wybierałbym LCD lub zwykły kineskopowy (nigdy pseudo panoramy)! Duże ekrany (pisałem już o tym w innych postach) są dobre tylko tam gdzie jest dużo widzów (świetlice, poczekalnie, bary itp). W warunkach domowych (4 - 6 oglądających) 32" to w zasadzie norma. i to pokój umożliwiający oglądanie z odległości 4m. Może być trochę większy ekran przy LCD i "Full HD". Na temat kina d. już też się parę razy wypowiadałem i uważam je za nieporozumienie. Jeśli już dysponuje się dobrym żródłem dżwięku 5.1 to najlepiej zbudować sobie 4 porządne kolumny z pełnym pasmem przenoszenia (np. 2 x stereo). Wtedy nie potrzeba żadnych suwooferów i dżwięk jest doskonały. Z kosztami też można się zmieścić w 3 kzł a jeśli już ma się jeden system stereo w domu to znacznie taniej to wyjdzie. Dobre, markowe DVD kupi się już za jakieś 300 zł do tego dobry wzmacniacz stereo (np. 2 x 40 W może coś z "Unitry" - używka ok. 200 zł?) i porządne głośniki. Wtedy można i muzyki posłuchać i przy filmie mieć komfort dobrego dżwięku.

Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2007-02-12 23:06:05

Preskaler

Specjalista -

Hekta
 Wysłana - 15 luty 2007 20:52      [zgłoszenie naruszenia]

Jeszcze raz dziekuję za rady..

ale tak gwoli sprostowania - 5-6 tys na plazmę czy LCD to żadne szaleństwo, biorac pod uwage fakt, ze są też maszynki za 50 tys (moje 5 to raczej dolna półka ale na wiecej mnie nie stać). Co do wskazówki, że "prawdziwe HD powinno mieć 1920 x 1080" - ok... tylko najtańszy TV z tą rozdzielczością to 9-10 tys.
Nasuwa sie wniosek, ze może dobrym, pośrednim rozwiązaniem byłaby rozdzielczość 1024 x 1080i...???

Sam nie wiem... kiedy te tv stoją w sklepie obok siebie podlączone do tego samego sygnału, to nawet nie widze dużej roznicy między nimi...
Odnoszę wrazenie, ze gdybym którykolwiek postawil w swoim pokoju to i tak bede zadowolony...

A może należaloby postawić na firmę, która jest najmniej awaryjna ?
(ostatnio bylem w serwisie z odtwarzaczem DVD i zaskoczyla mnie tam ilość tv plazmowych marki Daewoo - a już nabieralem zaufania do tej firmy)

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Hekta

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 3 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Co wybrać? Proszę o pomoc

Strony: 1 2 3

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL