| Autor |
"Cyfrowy Polsat i sila sygnalu!!" |
|
|
conan
|
|
Wysłana - 2 styczeń 2007 22:09 | zgłoś naruszenie regulaminu
Chcialbym wiedziec jaka macie sile sygnalu
Chodzi mi o dekoder Echostar w munu i konfiguracji mozna sprawdzic poziom sygnalu sa tam dwa wskazniki gorny to sila sygnalu o dolny jakos obrazu (albo na odwrot nie pamietam dokladnie)
chodzi o to ze ja sam montowalem antene i mam gorny w okolicach 75 % a dolny okolo 70 % i zastanawiam sie czy da sie ustawic antene lepiej aby sygnal byl silniejszy czy to raczej nie osiagnie sie lepszego wyniku
napiszcie jak to jest u was i czy sami montowaliscie czy moze monter z polsatu
dzieki
| |
|
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Można osiągnąć większy 90 - 99% ale trzeba większą czaszę zastosować. Nawiasem mówiąc po co Ci to? Na obrazie tego nie zuważysz a jak przyjdą złe warunki atmosferyczne to "zatka" i 3 m antenę. Fakt, że rzadziej ale zawsze...
|
|
|
dmprk
|
|
Ja na antenie 90 cm miałem siła 99%, jakość 98-99%. Ale to było ustawiane przy użyciu miernika, którego normalna osoba nie posiada i nie umie obsłużyć. Sygnał 60-70% ustawiony "ręcznie" nie jest zły. W telewizji cyfrowej nie ma różnicy czy masz 40% czy 100%. Ważne że sygnał jest. Dopiero przy skrajnie słabym sygnale obraz może "szatkować" lub nawet zniknąć.
Możesz spróbować pokręcić anteną, albo jeszcze lepiej konwerterem, ale jest duża szansa że sygnał będzie słabszy. Dlatego ja bym nie ruszał. |
 |
|
|
|
conan
|
|
po prostu pytam z ciekawosci
w obrazie co prawda nie widac roznicy ale np w teletekscie juz tak
dzien wczesniej mialem jeszcze slabszy sygnak bo okolo 50 % i teletekst nie dzialal tak jak trzeba tzn byly przerwy w tekscie zegar nie chodzil itp
jeszcze jedno pytanie
zauwazylem ze na niemieckim programie VOX dekoder informuje mnie ze powinien byc teletekst tymczasem nie ma (tzn ja nie moge go uruchomic) a na kablowce VOX normalnie ma telegazete
i jeszcze jedno macie jakies doswiadczenia z napisami
chodzi o to ze dekoder oferuje taka funkcje i niektore programy zauwazylem ze rowniez oferuja taka opcje ale jakos nie udalo mi sie ich uruchomic
jak u was ta sprawa wyglada
to moze jeszcze jedno pytanie
czy przy pomocy dekodera echostar mozna ogladac programy ogolnodostepne na innych satelitow np z astry |
 |
|
|
|
dmprk
|
|
Zacznę od końca.
Na pewno można odbierać kanały FTA z satelit z których mamy sygnał.
Co do napisów to pewnie włącza się je klawiszem SUB/Subtitles. Dokładnie jak to się robi to nie mogę napisać, ponieważ nie znam tunera. Oczywiście napisy zadziałają na kanałach które je nadają (na cyfrowym polsacie chyba takich nie ma). Trzeba jeszcze wybrać język oraz format napisów (TEXT/DVB) - ta opcja też zależna od modelu tunera. |
 |
|
|
|
sirius66
|
|
"Ja na antenie 90 cm miałem siła 99%, jakość 98-99%", niechcąc się kłócić, ale na antenie 90, i na dekoderze echostar(model 606, 616, 717), jest niemożliwe ozyskać 98, 99 %, wiembo sam ustawiam anteny zawodowo, jest to nierealne, raz widziałem tylko taki wynik antena 130, i piękna pogoda,
cała reszta cała prawda:) |
 |
|
|
|
dmprk
|
|
Czy ja napisałem że to na Echostarze???
Na fergusonie miałem takie wskazania. Teraz się trochę przesunęło przy robieniu zeza. |
 |
|
|
|
daffy1987
|
|
OK to ja się podłanczam i też sie troszke wypowiem :))
ja na hotbird mam jakość(1 pasek) 63-65%, sygnał(2 pasek) 54-55% z tym, że nie chcem teraz na dach wchodzic bo slisko :), ale tylko mocniejszy wiatr i sygnał gubi albo wczoraj snieg mocniej popadal i nie bylo sygnalu, mam jeszcze astre to jakość podobna 63-64% ale sygnał 43% i to jest juz troszke lipa :/. dodam że mam echostra dsb 717.
I mam takie pytanko podlaczylem te dwie satelity pod taki rozgałeziacz (przełacznik) DISEqC1.4 lan1 podlaczylem hotbirda, lan2 podlaczylem astre ustawilem porty 1 na ptaka, 2 na astre i walek taki ze musze wchodzic do menu i zakazdym razem zmieniac porty aby ogladac albo hota albo astre.Da się to zrobic aby automatycznie dzialalo??
i drugie pytanko astre mam na balkonie i troszke krecilem antenka ale uzyskalem no wsumie cos bo te 43% sygnalu a bylo 31% to sie nie da ogladac ale to juz chyba max i teraz wlasnie, aby miec mocniejszy synal to wiekszy konwenter trzeba kupic dobrze zrozumialem ?? telerz nie wiem dokladnie jakiej wielkosci jest od cyfry + akurat ten :)i do polsatu tez pasuje.
OK juz znalazlem na forum pokrewny temacik :)
Zmieniony przez - daffy1987 w dniu 2007-02-02 00:42:29 |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Nie można się kłócić o poziom sygnału uzyskiwanego w różnych warunkach i na różnym sprzęcie. Zależy to od miejsca zamieszkania, czułości i ustawień tunera, czułości konwertera, popgody itp. Ja ostatnio sprawdziłem u siebie ("Pionek" i "3010") i ze zdumieniem zauważyłem poziom ok. 30% a odbiera mi bez zastrzeżeń. No chyba, że ulewa lub śnieżyca to wtedy spada sygnał i zanika obraz. Ogólna zasada jest taka, że należy ustawić wszystko na "maxa".
Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2007-02-02 05:34:26
|
|
|
daffy1987
|
|
zgadzam sie :) ja jeszcze ostatecznie wczoraj podlubalem w dekoderku ustwailem zeby lapal hot bierda z sieci SKY i mam 70% 70 % :) |
 |
|
|
|
himen20
|
|
Sie ma wszystkim, mam pytanie ale nie ędę zakłądal nowego tematu, dopiszę się tutaj. Mam cyfrowy polsat i wczoraj dowiedziałem sie że jest taki kanał edusat( taki naukowy), przeszukałem kanały w cyfrowym polsacie i okazało sie że tego edusatu tam nie ma. Czy jest jakaś możliwość żeby ten kanał odbierał? |
 |
|