| Autor |
"Czarno biały obraz z komputera." |
|
|
Mokrus
|
|
Wysłana - 6 grudzień 2004 09:41 Przeniesiona przez zbys z działu 'GIEŁDA'. | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam
Mam czarno biały obraz z komputera na TV, kabelek mam przejsciówkę s-vhs na Euro , czy coś można z tym zrobić żeby był kolor. Dodatkowo jak włączę film to nie ma wogóle obrazu na TV tylko czarny ekran. Czy ktoś wie co to się dzieje.
| |
|
 |
|
|
|
Arnold_S.
|
|
Może Twój telewizor nie obsługuje sygnałów w postaci S-VHS. Raczej na pewno.
W S-VHS informacje o jasności obrazu oraz kolorze, są w osobnych przewodach.
Tak się składa, że w złączu Euro, w tym samym miejscu(na jednym z pinów) może być pełny sygnał kompozytowy(zwykłe wejście video) albo informacja o jasności dla połączenia S-VHS. Dostajesz wtedy czarno-biały obraz.
Spróbuj połączyć się za pomocą zwykłego przewodu Video(kabelek typu chinch).
A jeśli nie jest to możliwe(bo z komputera nie wychodzi takie gniazdo), to można zrobić prostą "przejściówkę" i złączyć dwa sygnały z kabla S-VHS w jeden(za pomocą dwóch kondensatorków) i dopiero podać go na Euro.
Wtedy będzie OK.
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl] |
 |
|
|
|
Mokrus
|
|
No tak ale jak to zrobić żby czegoś nie popsuć |
 |
|
|
|
zoltarek
|
|
Zobacz w ustawieniach karty graficznej, czy nie jest przełączona na NTSC.
Jeżeli jest to zmień na PAL.
|
|
Mokrus
|
|
jest pal wszystkie ustawienia są chyba dobre własnie dlatego nie wiem co to za efekt, coś czytałem o łączenieu kabelków w EURO ale nie wiem jak to zrobić |
 |
|
|
|
Arnold_S.
|
|
Człowieku, a umiesz korzystać z jakiejkolwiek wyszukiwarki internetowej???
Tutaj masz opis połączeń gniazda SVHS:
[http://www.hardwarebook.net/connector/av/svideo.html]
A tutaj jest coś ciekawszego - opis gniazda EURO:
[http://www.hardwarebook.net/connector/av/scart.html]
Jak widać, pin numer 20 ma podwójną rolę:
Albo jest to wejście sygnału kompozytowego(Composite Video In), albo dla połączenia S-VHS jest tam podłączana luminancja(Luminance), czyli obraz czarno-biały. Informacja o kolorach jest wtedy przesyłana osobno, pinem numer 15.
Twój telewizor nie obsługuje standardu SVHS, a tylko zwykły sygnał Video(czyli luminancja+chrominancja idą jednym kabelkiem i muszą być podane na pin 20).
Aby połączyć te dwa sygnały w jeden, wystarczy we wtyku Euro dolutować dwa malutkie kondensatorki(od 47 do 220 mikro Faradów).
Łączysz po jednej nóżce z każdego kondensatora z pinem 20 we wtyku Euro, a do pozostałych 2 końcówek podłączasz kabelek luminancji i do drugiej wolnej nóżki(drugiego kondensatora) sygnał chrominancji. I to wszystko.
Można też spróbować użyć jednego kondensatorka według schematu:
[circuits.epanorama.net/circuits/svideo2cvideo.html]
Oczywiście tutaj żadnych wtyczek nie robisz(nie sugeruj się zdjęciami z powyższej strony), tylko lutujesz we wtyku Euro ten jeden kondensator na pin 20, a drugą nóżką na pin 15(kabelków przy tym nie ruszasz). I to wszystko.
Proste?
P.S.
Nie bój się. Tutaj niczego nie zepsujesz, nie spalisz, itp...
Najwyżej źle coś zlutujesz i nie zadziała tak jak należy(i trzeba będzie poprawić).
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl] |
 |
|
|
|
marius0610
|
|
Arnold jesteś wielki. Dzięki. Miałem też problem z kolorem z pc na tv.
Teraz problem znikł.
|
 |
|
|
|
Mumia102
|
|
A ja mianowicie mam problem tego typu: włanczam komputer obraz jest kolorowy do momentu aż się odpalą stery od grafy potem jest czarno-biały. Próbowałem zmieniać stery, mam ustawione na pal-b. Zmieniałem połączenia w euro bo mam połączone s-video euro. Grofika to FX 5600xt Xpower a tv sony KV-2ST1K . POMOCY |
 |
|
|
|
marius0610
|
|
Mój problem był dokładnie taki sam jak twój.Obraz był kolorowy do momentu załadowania się sterowników i gdy windoze uruchamiałem w trybie awaryjnym, ale zawsze pojawiał się czarno-biały obraz gdy windoza uruchamiana była w normalnym trybie z wszystkimi sterownikami.Pomoże ci na pewno to co napisał Arnold_S. |
 |
|
|
|
Arnold_S.
|
|

Konwerter sygnału S-VHS na zwykłe Video(Composite - które można wprowadzić do Euro).
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl]
|
 |
|
|
|
michalgdy
|
|
Witam !!
Mam podobny problem. Używam kabla chinch- euro, i jak sie domyślacie mam na ekranie czarno biały obraz :)
Czy w tym przypadku teżmusze dolutować kondensator jeśli tak to jaki i w jaki sposób??
Help plz...
Pozdrawiam |
 |
|