| Autor |
"Czemu słuchawki mi nie działają ?" |
|
|
pok
|
|
Wysłana - 2 listopad 2006 14:16 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam. Ostatnio przestał mi działać jeden głośniczek w słuchawkach nausznych. Myślałem że to jest wina jacka(znaczy sie że kabelek gdzieś przy jacku się przerwał), więc go wymieniłem. Po podłączeniu dalej działała tylko jedna słuchawka. Więc to nie był przerwany kabelek przy jacku :). W tych słuchawkach mam potencjometr do zmiany głośności, rozebrałem go i okazało się że jeden kabelek jest urwany. Nie można go było spowrotem przylutować bo był za krótki, a więc usunąłem potencjometr i złączyłem kabelki razem. Po podłączeniu okazało się że żadna słuchawka nie gra. Wiecie może co jest grane ? Czemu nie gra ani jedna słuchawka. Może to być wina tego że usunąłem potencjometr ? Co mam zrobić żeby zaczęły działać te słuchawki ? Z góry dzięki za odpowiedzi.
| |
|
 |
|
|
|
xnt
|
|
|
|
|
pok
|
|
W sumie to mogłem się pomyliś w jacku, pierwszy raz takie coś robię. Wiesz może które kabelki to masa ? Mam kabel dwużyłowy, w jednej żyle są kabelki : czerwony i miedziany a w drugiej : niebieski i zielony . |
 |
|
|
|
zbys
|
|
Pomyliles cos przy potencjometrze. Czy dysponujesz czyms wiecej poza lutownica (miernik, itp?) .
I naprawde nie miales w domu kawalka przewodu, zeby dosztukowac do tego urwanego przy potencjometrze?
 |
|
|
|
pok
|
|
Potencjometr poprostu usunąłem i połączyłem kabelki kolorami tak jak było. Mam tylko lutownicę. A co do dosztukowania to wystawał naprawdę malutki kawałeczek tego przewodu 1 może 2mm. |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Nauka Kosztuje!
Nie odpowiedziałeś na pytanie o Twoje "zaplecze"! Jeśli nie masz żadnego miernika uniwersalnego (najtańsze od 5 zł/szt) to spróbuj podać napięcie z pojedyńczej bateryjki (kolejno) na obie słuchawki. Jeśli w obu będzie słychać trzaski to próbuj dalej, kombinując jak to ma być podłączone? Trzeba poprostu ustalić, które druciki podłączone są do poszczególnych wkładek słuchawkowych? Póżniej to już prościzna! Podłączysz je (szeregowo lub równolegle) tak jak były w oryginale (ale niekoniecznie) i powinno wszystko działać. Jest jeszce jedna możliwość. Jeśli nie masz wprawy w lutowaniu to mogłeś przegrzać izolację w tych kabelkach i powstało zwarcie. Trzeba na to uważać!
Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2006-11-06 05:15:47
|
|
pok
|
|
Napisałem u góry że mam tylko lutownicę. A wiesz może które kabelki to masa ? Mam kabel dwużyłowy, w jednej żyle są kabelki : czerwony i miedziany a w drugiej : niebieski i zielony . |
 |
|
|
|
Preskaler
|
|
Tam nie ma żadnej masy tylko (tak jak w głośnikach) ważne jest "zfazowanie" (+ i -). Jeśli nie zrobiłeś rysunku lub nie zapamiętałeś tego, na "ucho" ciężko będzie to ustalić. Nie ma jakiejś ogólnej zasady jakie kolory co oznaczają. Każda firma może to robić inaczej.