Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 366 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Laboratorium
Czujniki na opampie... 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Czujniki na opampie..."   

TDArti
 Wysłana - 16 marzec 2011 20:05        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam. Mam pytanko dotyczące czujników termicznych na wzmacniaczu operacyjnym lm358n a mianowicie chciałem zrobić 2 takie czujniki jeden do załącznia przekaźnika a drugi wentylatorów i tu moje pytanie:Czy lepiej zmontować 2 takie układy na jednym wzmacniaczu czy osobno i na dwóch? Pytam ponieważ układy będą zmontowane na płytce i nie chciałbym robić dwa razy to samo w razie błędu spowodowanego przez jakieś oscylacje czy coś

zbysiu13
 Wysłana - 17 marzec 2011 05:34      [zgłoszenie naruszenia]

Nie do końca rozumiem, w czym rzecz. Napisz dokładniej, jak to ma działać (tzn co ma włączać co i kiedy)

Zmieniony przez - zbysiu13 w dniu 2011-03-17 05:35:10

Volenti non fit iniuria.
Verba volant, scripta manent.

TDArti
 Wysłana - 17 marzec 2011 19:23      [zgłoszenie naruszenia]

Lm358 ma w swojej strukturze 2 wzmacniacze operacyjne i chodzi mi o to czy lepiej na jednym układzie (czyli wspomniane 2 opampy) zrobić te 2 czujniki czy na osobnych układach LM? Czujniki niezależne od siebie tylko na 1 US czy lepiej na dwóch.

zbysiu13
 Wysłana - 17 marzec 2011 22:43      [zgłoszenie naruszenia]

No tak, nie zauważyłem, że ten LM to dual...
Oczywiście można zrobić dwie czujniki na jednej kości, w końcu to nie ten scalak jest "czujką". Jedyne, co łączy w środku obie struktury, to zasilanie. A w wypadku dwóch scalaków będziesz miał identycznie- wspólne zasilanie.
Gdyby były jakieś ograniczenia (o jakich piszesz, typu wzajemny wpływ wzmacniaczy typu sprzężenia, oscylacje) bardzo utrudniałoby to pracę konstruktorom i po prostu stanowiło antyreklamę pomysłu "dwa w jednym". Bo po co takie dziadostwo stosować
No chyba że mówimy o jakiś opampach w audiofilskim sprzęcie i zjawiskach typu przesłuch wpływających na wyśrubowane parametry.

Zmieniony przez - zbysiu13 w dniu 2011-03-17 22:46:16

Volenti non fit iniuria.
Verba volant, scripta manent.

TDArti
 Wysłana - 18 marzec 2011 19:15       [zgłoszenie naruszenia]

I o to mi chodziło dzięki wielkie! biorę się za projektowanie płytki.Pozdro

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Czujniki na opampie...

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL