Czy jeśłi jest jakieś żródło sygnału DTS np film DVD to znaczy że jest to DTS 24/96 czy to musi być specjalne właśnie takie oznaczenie ??
Zmieniony przez - Arnold_S. w dniu 2005-08-10 13:09:10
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl]
Ale skoro tkie oczywiste to czemu gdy właczony jest film w DTS to jak sprawdze właściwości strumienia audio to jest napisane, ze 48 kHz a nie 96 ?? Daje przykład Władcy pierścienie Powrót króla zrobiony w DTS ES ale to samo jest w Gladiatorze i innych. Co więcej kwantyzacja wynosi 16 bitów Czy nie powinno byc przypadkiem te 96kHz i 24bity skoro to oczywiste ??
No i jeszcze taka jedna ciekawostka dla mnie. Dolby Digital 5.1 to podobno 6 kanałów i jeśli jest film 5.1 w DD to we właściwościach filmu pisze faktycznie 6 kanałów. Jednak jeśłi jest film w DTS ES 6.1 to wychodzi na to, że powinno byc 7 kanałów a pisze, że 6. Czy w DTS subwoofer nie jest oddzielnym kanałem czy coś jest nie tak z tym co podają producenci filmów ??
Zmieniony przez - Szemot w dniu 2005-08-10 14:23:12
Może na komputerowym forum jest gotowa odpowiedź na Twoje pytania:
[komputery.katalogi.pl]
A może na [www.google.pl] prędzej znajdziesz wyjaśnienie...
Zmieniony przez - Arnold_S. w dniu 2005-08-10 16:42:06
OK to sorry, że truję ale zadam jeszzcze 2 pytania bo może nie jeste ś expertem w tej dokładnie dziedzinie ale napewno lepiej się znasz odemnie i może odpowiedz znasz.:
- Amplituner sam wykrywa rodzaj sygnału audio więc może wykryć czy to stereo czy Dolby Digital, Dolby Digital EX, DTS, DTS ES(Matrix), DTS ES(Discrete) i tak robi np przy nagraniach audio. Ale przy filmie DVD wykrywa tylko czy jest w jakimś rodzaju DTS a jak ustawie ścieżkę dzwiekową na Dolby Digital to gra wielokanałowo ale nie wykrywa Dolby digital. Dlaczego ?? Troche się zamieszałem ale mam nadzieję, że zrozumiałeś.
- Czy wiesz skąd w internecie można nabyć jakiekolwiek nagrane z próbkowaniem 24/96 żebym zobaczył czy jest dla mnie słyszalna róznica bądz czy wiesz, że jakis film DVD został tak zrobiony. Wiem, ze jest kilka płyt Audio w DTS 24/96 ale nie będe miał do nich dostępu.
Zmieniony przez - Szemot w dniu 2005-08-10 21:36:40
Może ktoś, kto się na tym zna, odezwie się tutaj...
Warto zajrzeć do instrukcji Amplitunera i poszukać opinii o nim w internecie.
Co do słyszenia różnic między 44,1kHz(lub 48kHz) przy 16 bitach, a 96kHz i 24 bity, to nie koniecznie będzie to słyszalne.
Liczy się też jakość wzmacniacza, kolumn, stanu Twojego słuchu, oraz rodzaj dźwięków.
"Zwykła muzyka", czyli repertuar taki jak np. grają stacje radiowe, nie potrzebuje aż takiej przestrzeni bitowej(24 bit), aby poprawnie brzmieć.
Najprymitywniejsza jest tzw. muzyka dyskotekowa, przy której 16 bit to często za dużo.
Największe wymagania stawia muzyka symfoniczna. Instrumenty używane w orkiestrach mają bardzo szeroki zakres natężeń dźwięku(potrzebna jest duża rozpiętość rozróżnianych poziomów dźwięku).
Poprawna rejestracja koncertu np. w filharmonii(uchwycenie najcichszych instrumentów i najgłośniejszych) wymaga więcej niż dawał "kompakt"(16bit, 44,1kHz).
Podobnie jest, gdy chcemy w ścieżce dźwiękowej filmu oddać naturalne różnice dźwięków, np. mowy człowieka i strzału z pistoletu. Tu też potrzeba dużej przestrzeni bitów.
Po to wymyślono nowsze standardy(i lepsze od "CD", który powstał ok. 25 lat temu).
Gdzie znaleźć przykładowe nagrania 24bit/96kHz nie wiem. Trzeba poszukać w internecie(wyszukiwarki WWW, a także programy typu p2p: eMule, DC++).
Swoją drogą jestem ciekaw, jak są tworzone i poprawiane stare nagrania, które są dostępne tylko w postaci zwykłego CD.
Jak z tego robią DVD-Audio, SACD(Super Audio CD), itp... Sztuczne zwiększenie ilości bitów i częstości próbkowania nie ma prawa objawić się poprawą jakości...
To tak samo jak sztuczne zwiększenie rozdzielczości obrazka. Gdzie tu jakość?
No amplituner to DENON AVR-1705 podłączony Coaxialem. Optycznego niestety nie posiadam i nie mam skąd pożyczyć. Ale dziwne byłoby gdyby na światłowodzie nagle zaczął wykrywać bo muzykę wykrywa a filmy nie zawsze.
Co do róznicy w kHz to wiem że sporo zalezy od słuchu i dlatego chcę się przekonać czy warto kombinoiwać super nagania audio cyz wystarczą mi tyko dobre. Jakośc wzmacniacza to nie wiem jak określić. Nie jestem znawcą. Kolumny to 2x Diora Polaris 300 180W + 2x Tonsil Samba 90W + 2x Tonsil TL-70 60W więc treż trudno mi wyrazic stan głośników. Tonsila jak dla mnie sa dobre natomiast ta Diora to jak dla mnie rewelacja.
Co do polepszania starych nagrań, nie wiem jak to robią ale to działa. Oglądałem wszystkie "Indiana Jones" w Dolby Digital ( a filmy zostały kiedyś nagrane tylko w stereo) i dzwięk imponujący. A co d otzw interpolowania dzwieku to nie wiem jak to mozliwe bo nie ma to zbytniego sensu bo jak wspomniałes to jak zwiekszanie rozdzoelczości istneijącego zdjęcia. Jednak jak zapewnie firma Creative, w swoim najnowszym dziecku X-FI o procesorze tak szybkim jak najszybszy obecnie Pentium, ma podobno przerabiac nagrania MP3 na takiej jakości jakby były w postaci CD Audio. A co z obciętymi czestotliwościami ?? Podobno znaleźli na to sposób a gdy za rok śmiertelnik bedzie mógł sobie pozwolić na ta karte to się przekonamy czy to pic na wode czy rewolucja dzwiekowa.
Ale to nie oznacza "poprawy jakości".
Jest to nadal sztuczne dorabianie informacji, której w kiedyś zarejestrowanym oryginale nigdy nie było.
Dorobienie dźwięku przestrzennego do jakiegoś filmu prawdopodobnie polegało po prostu na stworzeniu nowej ścieżki(sugerując się starą).
Dograli nowe dźwięki i tyle. Nie musieli wcale używać jakichś cudownych technik, które z nagrania Stereo automatycznie "wyciągnęły" dźwięk przestrzenny.
Podobnie poprawiono trylogię Gwiezdnych Wojen.
Film przerobiono w komputerze, a ścieżkę dźwiękową nagrano na nowo.
Jaki to problem dorobić dźwięki wystrzałów, itp... Żaden.
Ogólnie, co do ścieżek dźwiękowych filmów DVD, to słyszałem, że często oszukują.
Piszą na okładce, że dźwięk jest w jakimś formacie/formatach, a na prawdę na płycie jest co innego.
Zmieniony przez - Arnold_S. w dniu 2005-08-10 23:25:50
Co do tego oszukiwania w podawaniu standartów t omoże i prawda, nie wiem. Ale chyba nie w moim przypadku. Sprawdzałem ponad 15 filmów DVD w Dolby Digital i nie wykryło ani razu. Trudniej jest zrobić DTS a tym bardziej DTS ES a te zawsze wykrywało poprawnie. Jeśłi jakiś film miał 2 ścieżki np DD i DTS ES to oczywiście DD nie wykrywa. Więc chyba tu nie problem z fałszywym nazwaniem tylko z czym innym ale nie mam pojęcia z czym.