| Autor |
"Czy ktoś mógłby się podjąc przegrania zabezpieczonego VHS" |
|
|
m8389
|
|
Wysłana - 30 marzec 2011 15:57 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam wszystkich serdecznie.
Tak jak wyżej napisane w temacie: potrzebuję kogoś kto zna się na tym i mógłby coś poradzić.Mam pewną kasetę zagraniczną wydaną przez dawny Universal (MCA) z początku lat 90-tych.Kilka lat temu postanowiłam ją dać do archiwizacji,ale w profesjonalnym studio najpierw nie chcieli tego uczynić,ale jakoś udało mi się do tego ich namówić.Na drugi dzień przy odbiorze powiedzieli, że kaseta jest zakodowana i wypycha ją z odtwarzacza.Teraz nie dawno postanowiłam ją wysłać do osoby, która wykonuje tego typu usługi na allegro,ale też nie udało się jej skopiować na DVD Facet pisał,że również jego sprzęt ją odrzuca i że jest zabezpieczona przed kopiowaniem. Tym sposobem zostałam w martwym punkcie.Fakt,faktem zależy mi na tej kasecie,nawet ani razu nie oglądałam jej zawartości,nie wiem co tak naprawdę na niej się znajduję.Czy znalazła by się tutaj na forum osoba chętna,która zaoferowała by mi swoją pomoc? Czytałam gdzieś na innym forum,że są jakieś urządzenia do przechwytywania takiego obrazu,ale kompletnie się na tym nie znam.
Dzięki za pomoc.
pozdrawiam
| |
|
 |
|
|
|
zbysiu13
|
|
Przed odtwarzaniem też jest zabezpieczona??
|
|
|
m8389
|
|
Nie.Ten facet pisał, ze zgrywała się w połowie i nagle wyskoczył błąd, że jest zabezpieczona i kasete odrzuciło. |
 |
|
|
|
zbysiu13
|
|
Czyli wiadomo, co na niej jest, przynajmniej połowę : w jakim systemie nagrane? Pal, NTSC (jakie), z jakim zabezpieczeniem, np ([pl.wikipedia.org/wiki/Macrovision])
Rozumiem, że osoby wkładały kasetę do specjalnych urządzeń do przegrywania. A na zwykłym magnetowidzie kasetę można odtworzyć do końca?
|
|
|
m8389
|
|
Tak kaseta normalnie wchodzi na magnetowidzie i da się ją obejrzeć do końca (przynajmniej tak pisał mi ten z allegro), ale przy próbie zgrania w połowie wyskakuje jakiś błąd w języku angielskim i kaseta się wysuwa. Nagrana jest w systemie PAL Jeśli chcesz i znasz się na takich rzeczach to mogę Ci ją podesłać i sam zobaczysz o co chodzi. Już mi się znudziło szukanie sposobu na to,aby ją przegrać.Być może to i Macrovision ponoć to jeden z najpopularniejszych zabezpieczeń w tamtym czasie. |
 |
|
|
|
zbysiu13
|
|
|
|
|
m8389
|
|
|
|
|
zbys
|
|
Moj stary Philips DVDR75 bierze takie kasety, ale ja mieszkam w Chicago. Wiem tez, ze stare nagrywarki LiteOn mozna bylo rozkodowac i tez braly macrovision bez problemu. Moze ktos ma taka ngrywarke. LiteOn obecnie nie produkuje nagrywarek DVD wolnostojacych. To byly modele LVW-5005 i LVW-5005X. LVW-5115GHC tez chyba bral, ale tego nie jestem pewien. Byly one w sprzedarzy w latach 2005-2006.
 |
|
|
|
m8389
|
|
No cóż.Nic innego mi nie zostaje,może ktoś jeszcze się odezwie tutaj na forum i pomoże mi złamać to zabezpieczenie.Trzeba czekać.
Pozdrawiam i dzięki za wypowiedzi :) |
 |
|
|
|
zbys
|
|
Rozejrzyj sie , czy ktos nie posiada w/w modeli LiteOn.
 |
|
|
|
m8389
|
|
Dzięki za podpowiedź,jednak osobiście nie znam się na elektronice itp.Czy ktoś może się odezwać,kto to czyta i mógłby mi to jakimś sposobem skopiować na DVD?Może znajdzie się tutaj osoba,która udzieli mi takiej małej pomocy.Wysłałam dwa osobne tematy na dwóch innych forach,ale usunęli je z powodu łamania regulaminu itd.Także próbuje dalej.Pozdrawiam |
 |
|