Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2613 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Telewizja
Czy ten telewizor jest już na śmietnik??? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Czy ten telewizor jest już na śmietnik???"   

ralv1
 Wysłana - 6 marzec 2004 14:16        | zgłoś naruszenie regulaminu

Mam tv około 10 lat. Nagle obraz po włączeniu zrobił się jak tęcza niebiesko-czerwono-zielony.???? Proszę o pomoc może ktoś wie co i jak. Ja nie wiem czy jest sens naprawiać czy to jakiś drobiazg?

Kołobrzeg pozdrawia

Preskaler
 Wysłana - 8 marzec 2004 07:32      [zgłoszenie naruszenia]

Wszystko wskazuje na to, że zamagnesował się kineskop. Może zbyt blisko podsunąłeś do niego kolumny (magnesy) a może nie działa tzw. pozystor (specjalny termiczny przekażnik) załączający cewkę rozmagnesowyjącą. Mogą to być także objawy uszkodzenia kineskopu.

Preskaler

Specjalista -

Lukas_M
 Wysłana - 15 marzec 2004 17:38      [zgłoszenie naruszenia]

A jak mozna samemu rozmagnesowac kineskop ??

Preskaler
 Wysłana - 16 marzec 2004 07:41      [zgłoszenie naruszenia]

Największą trudnością jest zdobycie (zrobienie) cewki rozmagnesującej. Jest to nawinięte na koło o średnicy ok. 30 cm - ok. 500 zw. drutu fi 0,2mm. Cewkę taką podłącza się do sieci (230V) i z odległości ok 1,5m, centralnie przed kineskopem (płaszczyzna cewki cały czas równoległa do płaszczyzny kineskopu)i wyłącznikiem włączamy zasilanie cewki, jednocześnie zataczając nią kręgi o średnicy zbliżonej do średnicy kineskopu. Nieprzerwanie nią zataczając, zbliżamy się do kineskopu i dotykając prawie go, zmniejszamy i zwiększamy średnicę tych kręgów rozmagnesowyjąc całą powierzchnię kineskopu. TV ma być przez czły ten czas włączony. Robimy tak przez kilkanaście (kilkadziesiąt) sekund i na powrót oddalamy cewkę aż do takiej odległośći, że jej pole magnetyczne nie będzie oddziałowywać na kineskop. Wtedy wyłączamy jej zasilanie i proces rozmagnesowywania kończymy. W czsie tej operacji, trzymamy cewkę za izolowany uchwyt z wyłącznikiem.

Preskaler

Specjalista -

nse
 Wysłana - 14 maj 2004 18:58       [zgłoszenie naruszenia]

Może njpierw wyłączyć z sieci i włączyć po 30min ;)

[www.nse.netlook.pl]

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Czy ten telewizor jest już na śmietnik???

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL