| Autor |
"Długość kabla USB" |
|
|
adi34
|
|
Wysłana - 11 październik 2004 13:55 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam.Czy do długości kabla USB do kamery internetowej to są jakieś przeciwskazania .Czy np. 23 metry nie będzie za dużo ?
| |
|
 |
|
|
|
Arnold_S.
|
|
USB nie jest standardem mającym robić za sieć komputerową.
Dlatego, pewnie ma jakieś sensowne ograniczenia(typu kilka/naście/dziesiąt metrów).
Poszukaj w internecie specyfikacji standardu USB.
----------------------------------------------------
Tam będzie określone, który standard(są chyba ze dwie odmiany 1.0 i 2.0) do jakiej maksymalnej długości może pracować.
Następnie, jeśli znajdziesz te dane, to kamera(jeśli spełnia standard) musi działać do takiej maksymalnej odległości, oczywiście w dobrych warunkach(brak źródeł zakłóceń elektromagnetycznych po drodze).
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl] |
 |
|
|
|
wauek
|
|
|
|
|
adi34
|
|
Tak , na pięciu metrach jest koniec.Znalazłem różne informacje , które mówią że do pięciu metrów i koniec . Więcej nie das rady . Ale wyczytałem o przekrojach kabli użytych do przedłużaczy . Przedłużacz krótki ma kabel cienki , długi ( 5 mb ) - gruby . Gdyby zwiększyć przekrój kabla np do 1kwadrat to może ... |
 |
|
|
|
wauek
|
|
z tego co sie dowiedzialem i to sprawdzone, da sie osiagnac ok 7-8 metrow wtedy gdy przedluzacz jest jednolity tzn bez zlaczek itd, ale na rynku nie ma takich przedluzaczy, najdluzszy jest wlasnie 5 metrowy wiec pozostaje samemu 'takie cos' stworzyc ewentualnie pozostaje wzmacniacz syganlu usb ale to wydatek rzedu 50 zlotych takze jak komus bardzo zalezy moze sie zaopatrzyc.
|
|
TWI
|
|
Jako monter interntu radiowego kilka lat temu robiłem w tej kwestii doświadczenia, po zamontowaniu przedłużacza 5m + 8m kabel zazwyczaj działał ale nie zawsze, 2 przedłużacze 3 m + 1.8 kabel nigdy nie ruszyły, wyczułęm więc że straty powoduje wtyczka/gniazdo.
Od tamtej pory robie kable 10 metrowe LUTOWANE! Przy 10, czasem 10,5 metrach nie ma problemu pod warunkiem że przewód jest lutowany od początku do końca.
|
 |
|