Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2082 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Okablowanie
Długość przewodu a zakłucenia 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Długość przewodu a zakłucenia"   

arctik
 Wysłana - 10 wrzesień 2003 13:06        | zgłoś naruszenie regulaminu

jak i dlaczego?
komp (TV-OUT + AUDIO-OUT) + 2 przewody 12m (ekranowane; jedna i dwie żyły) + TV (VIDEO-IN + AUDIO-IN) = ZAKŁUCENIA (obraz - bez kontrastu; przepalony, dźwięk - wyraźne buczenie)

Czy można jakoś wzmocnić sygnał z obu wyjść pomimo takiej długości przewodu?

Preskaler
 Wysłana - 11 wrzesień 2003 08:47      [zgłoszenie naruszenia]

Trochę jestem zaskoczony, że 12 m kabla może spowodować takie zakłócenia.
Poza tym zastosowany sposób tłumaczenia problemu jast dla mnie trudnoczytelny. Myślę jednak, że z tymi kablami to chodzi o dwustronną transmisje Audio i Video plus jeszcze jakieś dwa kabelki. Kiedyś miałem taką transmisję u siebie /ok 20 m/ i w zasadzie wszystko było OK. Nie stosowałem jednak kabli gotowych, tylko polutowałem cztery oddzielne kable ekranowane. Fonia była bez przydżwięku a wizja miała tylko lekko rozmyte
szczegóły. Doradzałbym przetestowanie różnych, kabli w ekranie /może kabel
antenowy?/ bo układy elektroniczne będą dość skomplikowane i trudne w uruchomieniu. Przed kilku laty był w EP taki układ, który pozwalał na przesyłanie sygnału wizji, nawet zwykłą skrętką telefoniczną, ale jakość tej transmisji była kiepska. Do przesyłania fonii możnaby zastosować transformatory /np. o przekładni 1:100/. Dwa identyczne transformatory po
obu końcach przewodu /podobnie jak w energetyce/. Na wejściu tr.podwyższający a na wyjściu - obniżający. Ale jeszcze raz podkreślam, że najlepij zrobić to DOBRYMI kablami ekranowanymi i to raczej grubymi.
Można też użyć modulatorów /i demodulatorów/ w.cz. Takich jak używa się w
sprzęcie ATV do łączenia przez gniazdo antenowe.
Preskaler

Zmieniony przez - Preskaler w dniu 2003-09-11 08:51:12

arctik
 Wysłana - 11 wrzesień 2003 14:37      [zgłoszenie naruszenia]

dzięki,
oczywiście chodziło mi o transmisję z PC do TV w zasadzie dwoma kablami (jedna i dwie żyły). nie używam gotowych kabelków, a kupowanych z metra. fakt faktem mie są to najlepszej jakości przewody, ale grała tu rolę kasa.
Jakie przewody ty użyłeś i na jaką długość? Jeżeli chodzi o układy elektroniczne to w EP 6/2003 jest kit Velleman'a (K8036), który jest korektorem sygnału wideo. nie wiem natomiast czy dodatkowo wzmacnia sygnał na dużych odległościach. poza tym w tym samym numerze jest wzmianka o przedłużaczu do cyfrowego toru audio. niestety tylko dla wyjść S/PDIF, Coaxial, Optical. czy jest coś podobnego dla Chinch?

pozdrawiam

Preskaler
 Wysłana - 11 wrzesień 2003 17:04       [zgłoszenie naruszenia]

Jak wspomniałem wyżej, długość kabli wynosiła ok. 20m, a symbolu nie znam.
Był to jednak porządny kabelek. Dość gruby /ok.4mm/, wszystkie drucuki były srebrzone, a izolacla była teflonowa. W dotyku był bardzo sztywny. Tobie jednak radzę spróbować zrobić to połączenie grubym kablem antenowym.
Takim jak są robione anteny TV. Myślę, że gdzieś znajdziesz taki 15m kawałek, a jeśli nie to kupisz /koszt ok 10 zł/. Wystarczy na razie jeden, bo można
sprawdzić najpierw wizję, a potem fonię. Życzę powodzenia!

Preskaler

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Długość przewodu a zakłucenia

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL