Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2550 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Różne
Dźwięk z PC 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Dźwięk z PC"   

srv
 Wysłana - 2 listopad 2004 07:31        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam. Tytuł jest może nieco mylący, chodzi mi o to, jak wyłączyć w komputerze krótki sygnał dźwiękowy, pojawiający się tuż po włączeniu kopmutera. Ma on związek z testowaniem pamięci. Szukałem w ustawieniach BIOS-u ale bez rezultatu. Jak ktoś coś wie na ten temat (i na temat BIOS-u) to proszę o kontakt.
Pozdrawiam SRV

NorbertD
 Wysłana - 2 listopad 2004 08:15      [zgłoszenie naruszenia]

Wypiąc pcspeaker z plyty głównej, albo zamontowac wyłacznik

srv
 Wysłana - 2 listopad 2004 08:24      [zgłoszenie naruszenia]

To jest jedyna metoda?

zoltarek
 Wysłana - 2 listopad 2004 14:15      [zgłoszenie naruszenia]

Niestosuj tej metody. Jak coś jest zepsute i świeci się czerwona kontrolka sygnalizujaca awarię, to można to coś naprawić przez odłączenie kontroliki. Chyba nie tędy droga.

[simedia.pl/]

Zarazek9
 Wysłana - 2 listopad 2004 16:20      [zgłoszenie naruszenia]

jaka czerwona kontrolka???

zoltarek
 Wysłana - 2 listopad 2004 16:27      [zgłoszenie naruszenia]

Użyłem przenośni. Odłączenie głośnika w PC jest analogicznym sposobem usunięcia uciążliwości.
To tak jak by w ałcie paliła ci się kontrolka niesprawnego układu hamulcowego. Należy naprawić wtedy układ hamulcowy, a ktoś inny może odłączyć kontolkę. Ciekawe tylko kiedy to się zemści :))))
Tak samo pikniecie podczas startu PC sygnalizuje jakieś wady, albo niedociągniecia konfiguracyjne. A tu człowiekowi poradzono "odłącz głośnik"

[simedia.pl/]

Zarazek9
 Wysłana - 2 listopad 2004 17:06      [zgłoszenie naruszenia]

ja napisze ze odlaczylem glosniczek jakies 3 lata temu i zadnych problemow nie mam:]

Arnold_S.
 Wysłana - 2 listopad 2004 22:13      [zgłoszenie naruszenia]

To chyba trzeba być nieźle znerwicowanym, skoro komuś szkodzi "piknięcie" PC Speakera przy starcie komputera...

Faktycznie, przy wielu nieprawidłowościach sprzętowych, ten "upierdliwy" głośniczek potrafi ostrzec, że źle się dzieje w komputerze tuż po włączeniu zasilania. Dzięki niemu można uratować wiele drogich podzespołów.

Jeśli już, to można wstawić w szereg z głośniczkiem mały rezystor, powiedzmy kilkanaście Ohm. Będzie "pikał" ciszej przy starcie, a w razie awarii, sygnał dłuższy w czasie niż jeden "pik", będzie miał szansę być usłyszanym(oby nie za późno).
Można też zamontować na wolnym "śledziu" z tyłu komputera, zwykły potencjometr, np. od 470 Ohm do kilku kilo.

Jeśli komuś "problem" głośniczka na prawdę zawadza, można zrobić układ opóźnionego załączania dla PC Speakera(identycznie jak robi się układy opóźnionego załączania kolumn we wzmacniaczach audio).

Ale czy takie "cuda" są konieczne w komputerze ???
Dajcie spokój...

Usuńcie ten profil z forum(i wszystkie wypowiedzi).
Złamał wielokrotnie regulamin(wszystkie możliwe punkty).
Użytkownicy forum proszeni są o NIE stosowanie porad Arnold_S.
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl]

Znawca -

srv
 Wysłana - 2 listopad 2004 23:20      [zgłoszenie naruszenia]

To

Zmieniony przez - srv w dniu 2004-11-02 23:35:34

zbys
 Wysłana - 7 listopad 2004 00:17      [zgłoszenie naruszenia]

Ja wstawilem sobie potencjometr z galka na wierzchu i moglem sciszyc, jak np. w srodku nocy cos testowalem i budzilo mi domownikow. A zawsze moglem poglosnic.

Zmieniony przez - zbys w dniu 2004-11-07 00:17:18

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Specjalista -

Chester161
 Wysłana - 18 listopad 2008 08:42      [zgłoszenie naruszenia]

No dobrze a ja bym chcial odlaczyc speaker poniewaz mam uszkodzony procesor i wiem o tym, jednak PC mnie o tym informuje piknieciem konczacym sie dopiero po restarcie. Wiec jak odlaczyc speaker? (Prosze nie odpowiadac "napraw procesor"

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Dźwięk z PC

Strony: 1 2

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL