Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 534 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Laboratorium
Dioda dwubarwna i bezpiecznik... 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Dioda dwubarwna i bezpiecznik..."   

TDArti
 Wysłana - 13 grudzień 2010 20:54        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam! Zrobiłem zasilacz warsztatowy regulowany na znanym lm317t i ze zwiększoną wydajnością prądową(bd244)chciałbym dorobić do tego taki mały bajer,a konkretnie diodę dwukolorową sygnalizująca przepalenie bezpiecznika na wyjściu zasilacza.W stanie normalnym dioda powinna świecić na zielono,a po przepaleniu bezpiecznika na czerwono.Dioda jest ze wspólną katodą,a do dyspozycji mam dodatkowo napięcie 12V które zasila wiatrak.Przekaźnik nie wchodzi w grę.Proszę o jakiś link lub schemat najlepiej na tranzystorkach jakiś najprostszy.w Google nic konkretnego nie znalazłem a ja jakoś nic nie mogę wymyśleć.

zbysiu13
 Wysłana - 15 grudzień 2010 01:55      [zgłoszenie naruszenia]

Z zieloną nie ma chyba problemu A z czerwoną.. można to zrobić na tranzystorze pnp.

Volenti non fit iniuria.
Verba volant, scripta manent.

TDArti
 Wysłana - 15 grudzień 2010 22:29      [zgłoszenie naruszenia]

Zmontowałem to trochę inaczej.Czerwoną podłączyłem pod zasilanie od wiatraka (12V) przez rezystor 2kOhm ale z zieloną nie jest tak łatwo ponieważ wyjście jest regulowane i tranzystor różnie się zachowuje.A mianowicie podłączyłem tranzystor PNP, + do emitera kolektor przez rezystor 1k do anody diody zielonej a bazę przez rezystor 10k do bezpiecznika (+ lm317).Masy obydwu zasileń złączyłem ze sobą i podłączyłem do katody.Dioda czerwoną świeci słabiej a zielona mocniej więc widać prawie tylko zieloną,po zaniku napięcia zielona gaśnie i widać tylko czerwoną.Ale powyżej 3V świeci czerwona jak to przerobić aby niezależnie od napięcia na bezpieczniku świeciła tyko zielona,dać drugi tranzystor czy jak?

zbysiu13
 Wysłana - 17 grudzień 2010 19:12      [zgłoszenie naruszenia]

A może...dwa inwertery jak z rysunku połączone szeregowo. Czyli baza drugiego tranzystora do kolektora tego na rysunku, przez rezystor.
Diody anodami do kolektorów.
Przy przekroczeniu na wejściu napięcia 0,7V pierwszy tranzystor w chodzi w stan nasycenia, na kolektorze pojawia sie niski stan napięcia i pierwsza dioda przestaje świecić.
Druga dioda robić będzie dokładnie odwrotnie

Zmieniony przez - zbysiu13 w dniu 2010-12-17 19:22:29

Volenti non fit iniuria.
Verba volant, scripta manent.

TDArti
 Wysłana - 19 grudzień 2010 17:50      [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki wielkie! jutro sprawdzę ten układzik.

TDArti
 Wysłana - 21 grudzień 2010 16:24       [zgłoszenie naruszenia]

Witam ponownie.Układ sprawdzony działa idealnie właśnie o takie coś mi chodziło.Dzięki za pomoc SOG dla Ciebie.:)

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Dioda dwubarwna i bezpiecznik...

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL