Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2170 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Różne
Diody led na paznokciu ? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Diody led na paznokciu ?"   

BigBerdie
 Wysłana - 2 marzec 2005 10:58        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam wszystkich ! Chcial bym sie dowiedziec czy istnieje jakas mozliwosc zrobienie diody led na paznokciu lub pod paznokciem ? Chodzi o to czy mozliwe jest zrobienie diody led i jej zasilenie zeby to wszystko razem zmiescic na lub pod paznokiec (Chodzi o tipsa wiec pole manewru jest okolo 5 na 5 mm) Nie pytajcie do czego mi to potrzebne :] po prostu moja dziewczyna zajmuje sie tipsami i wiecie jak to jest chce zaszalec ! Z gory dzieki za opowiedz !

Arnold_S.
 Wysłana - 2 marzec 2005 16:00      [zgłoszenie naruszenia]

Odpowiedź brzmi: NIE.

Oczywiście mogą się znaleźć osobnicy, którzy będą tu przedstawiać fantastyczne pomysły, jednak nie będą one praktyczne i trwałe(bo to niemożliwe).
Są niemalże mikroskopijne diody LED(SMD, używane w telefonach), ale nie ma takich bateryjek, żeby zmieściły się pod paznokciem i by to wszystko mogło się utrzymać i działać choć jeden wieczór.
Prowadzenie "instalacji" pomiędzy palcami i zasilanie z większej baterii też odpada(bo taka konstrukcja też nie przetrwa mechanicznie).

Więc, nic z tego nie będzie niestety.

Zmieniony przez - Arnold_S. w dniu 2005-03-02 16:06:07

Usuńcie ten profil z forum(i wszystkie wypowiedzi).
Złamał wielokrotnie regulamin(wszystkie możliwe punkty).
Użytkownicy forum proszeni są o NIE stosowanie porad Arnold_S.
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl]

Znawca -

BigBerdie
 Wysłana - 2 marzec 2005 16:19      [zgłoszenie naruszenia]

Bateryjki o zegarkow przeciez sa malenkie wiec moze i by dalo rade ? O ile te malenkie bateryjki sa w stanie zasilic taka iode ? ze zmieszczeniem to juz jakos by cie moze zalatwilo nawet gdyby mialo wystawac ale wlasnie czy taka bateryjka jest w stanie zasilic taka diode ?? A jesli tak to czy cos jeszcze bedzie potrzebne do podlaczenia oprucz diody bateri i jakis tam malenkich kabelkow ? Z reszta jakos to robia ludzie ktuzy produkuja migajace naklejki na telefon ! A co do trwalosci to calosc i tak byla by zatopiona w akrylu wiec bylo by ok !

Arnold_S.
 Wysłana - 2 marzec 2005 16:30      [zgłoszenie naruszenia]

No właśnie...jedna bateryjka(czyli max. 1,5V), to za mało dla jednej diody...

Nawet jeśli taka diodka zabłyśnie(tylko czerwone mają szansę, bo mają najniższe napięcie progowe - napięcie od którego dioda zaczyna przewodzić - teoretycznie nawet od 1,2V dla czerwonych), to pojemność baterii zegarkowej jest śmieszna i starczyła by najwyżej na jeden wieczór(jedną imprezę)...i tu też miałbym obawy, czy to by świeciło kilka godzin bez przerwy...myślę, że nie.

Znawca -

Arnold_S.
 Wysłana - 2 marzec 2005 16:49      [zgłoszenie naruszenia]

Właśnie dla pewności sprawdziłem czerwoną diodę LED(miniaturową "SMD"), podłączając ją do baterii o napięciu 1,6V...i ledwo świeciła(tyle co nic).

Także zapomnij o temacie. Niestety.

Znawca -

BigBerdie
 Wysłana - 2 marzec 2005 17:45      [zgłoszenie naruszenia]

A baterie litowe guzikowe ? Jakiej sa wielkosci ? Bo na zdjeciu wygladaja na male ! A maja juz 3,0 V wiec raczej daly by rade !! Tylko nie wiem jakiej sa wielkosci ! A caly czas mnie zastanawia co z tymi nalepkami na komorki ktore swieca jak komorka odbiera sygnal ! Przeciez one sa maciupcie i dzialaja !

drucik_d
 Wysłana - 2 marzec 2005 17:56      [zgłoszenie naruszenia]

Ja proponuje zrobić to tak jak w naklejkach na telefonach. Z tego co wiem to diody (SMD) są zasilane z cewek (w których indukuje się siła elektro motoryczna fal zakresu komórkowego).
Więc gdyby zrobić taką cewkę na paznokciu (np.: farbą grafitową-przewodnik i lakierem-izolator) i podłączyś ją do diody. A naprzykład na pasku(łatwiej umieścić kilka sporych akumlatorków) nosić jakieś urządzenie emitujące zmiemme pole. Niestety nie wiem jak silne musiało by być. Ale był by rozwiązany problem z zasilaniem.

Nie wiem jak z realizacją, ale pomysł jest chyba dobry?

BigBerdie
 Wysłana - 2 marzec 2005 18:18      [zgłoszenie naruszenia]

nom to by byl i moze niezly pomysl ale nie dla takiego laika jak ja ! I co by dawalo ten sygnal ?? Hmm choc po dluzszym zastanowieniu to tak to bylo by super bo caly mechanizm zmiescil bym na paznokciu a to urzadzonko dajace zmienne pole na pasku dzieki czemu diody swiecily by sie tylko wtedy kiedy bym chcial ! Tylko niech mi ktos powie jak skombinowac lub jak zrobic uzadzonko dajace zmienne pole !

Arnold_S.
 Wysłana - 2 marzec 2005 18:30      [zgłoszenie naruszenia]

Pisałem na początku, że na pewno pojawią się pomysły fantastyczne i pojawił się taki...

To jest nie do zrealizowania na paznokciu proszę państwa.

A baterie litowe 3V są wielkie w porównaniu z najmniejszymi zegarkowymi "pchełkami" 1,5 Voltowymi.

Więc nic z tego nie będzie.

Znawca -

BigBerdie
 Wysłana - 2 marzec 2005 22:33      [zgłoszenie naruszenia]

No ale te diutki kture sa naklejkami na komorki sa wlasnie rozmiarow paznokcia (tipsa) a nawet mniejsze wiec problem stnowi tylko ten nadajniczek wysylajacy sygnal ! Da sie to zrealizowac na pasku na nadgarstek ?? No a na zakonczenie dodam ze ktos juz kiedys powiedzial ! Nie ma rzeczy niemozliwych :)

Arnold_S.
 Wysłana - 2 marzec 2005 22:54      [zgłoszenie naruszenia]

W pierwszej wypowiedzi pisałeś, że pole manewru, to 5x5mm.
Ale mniejsza z tym.

Jeśli rozmiary tych "nalepek" do komórek są porównywalne z tipsem, to rzeczywiście można by spróbować to połączyć.
Ale zostaje wtedy problem zasilania.
Te nakładki na telefon działają tylko wtedy, gdy są bezpośrednio na telefonie(blisko anteny).
Taki tips działałby więc tylko wtedy, gdy panienka trzymałaby telefon w ręce i rozmawiała w danej chwili.

Nie wyobrażam sobie, żeby nosić jakiś "nadajnik" na ręce, czy tym bardziej na pasku(blisko pewnych bardzo ważnych narządów ).
Taki nadajnik musiałby mieć moc "trochę" większą niż typowa komórka, żeby na odległość zapalić diodę(a co dopiero kilka diod, np. po 1 na każdym palcu)!

Znawca -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Odpowiedzi jest na 2 strony.   | następną

Wybierz stronę:  
Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Diody led na paznokciu ?

Strony: 1 2

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL