| Autor |
"Diody led na paznokciu ?" |
|
|
BigBerdie
|
|
Wysłana - 2 marzec 2005 10:58 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam wszystkich ! Chcial bym sie dowiedziec czy istnieje jakas mozliwosc zrobienie diody led na paznokciu lub pod paznokciem ? Chodzi o to czy mozliwe jest zrobienie diody led i jej zasilenie zeby to wszystko razem zmiescic na lub pod paznokiec (Chodzi o tipsa wiec pole manewru jest okolo 5 na 5 mm) Nie pytajcie do czego mi to potrzebne :] po prostu moja dziewczyna zajmuje sie tipsami i wiecie jak to jest chce zaszalec ! Z gory dzieki za opowiedz !
| |
|
 |
|
|
|
Arnold_S.
|
|
Odpowiedź brzmi: NIE.
Oczywiście mogą się znaleźć osobnicy, którzy będą tu przedstawiać fantastyczne pomysły, jednak nie będą one praktyczne i trwałe(bo to niemożliwe).
Są niemalże mikroskopijne diody LED(SMD, używane w telefonach), ale nie ma takich bateryjek, żeby zmieściły się pod paznokciem i by to wszystko mogło się utrzymać i działać choć jeden wieczór.
Prowadzenie "instalacji" pomiędzy palcami i zasilanie z większej baterii też odpada(bo taka konstrukcja też nie przetrwa mechanicznie).
Więc, nic z tego nie będzie niestety.
Zmieniony przez - Arnold_S. w dniu 2005-03-02 16:06:07
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl] |
Znawca -
 |
|
|
|
BigBerdie
|
|
Bateryjki o zegarkow przeciez sa malenkie wiec moze i by dalo rade ? O ile te malenkie bateryjki sa w stanie zasilic taka iode ? ze zmieszczeniem to juz jakos by cie moze zalatwilo nawet gdyby mialo wystawac ale wlasnie czy taka bateryjka jest w stanie zasilic taka diode ?? A jesli tak to czy cos jeszcze bedzie potrzebne do podlaczenia oprucz diody bateri i jakis tam malenkich kabelkow ? Z reszta jakos to robia ludzie ktuzy produkuja migajace naklejki na telefon ! A co do trwalosci to calosc i tak byla by zatopiona w akrylu wiec bylo by ok ! |
 |
|
|
|
Arnold_S.
|
|
No właśnie...jedna bateryjka(czyli max. 1,5V), to za mało dla jednej diody...
Nawet jeśli taka diodka zabłyśnie(tylko czerwone mają szansę, bo mają najniższe napięcie progowe - napięcie od którego dioda zaczyna przewodzić - teoretycznie nawet od 1,2V dla czerwonych), to pojemność baterii zegarkowej jest śmieszna i starczyła by najwyżej na jeden wieczór(jedną imprezę)...i tu też miałbym obawy, czy to by świeciło kilka godzin bez przerwy...myślę, że nie.
Znawca -
 |
|
|
|
Arnold_S.
|
|
Właśnie dla pewności sprawdziłem czerwoną diodę LED(miniaturową "SMD"), podłączając ją do baterii o napięciu 1,6V...i ledwo świeciła(tyle co nic).
Także zapomnij o temacie. Niestety.
Znawca -
 |
|
|
|
BigBerdie
|
|
A baterie litowe guzikowe ? Jakiej sa wielkosci ? Bo na zdjeciu wygladaja na male ! A maja juz 3,0 V wiec raczej daly by rade !! Tylko nie wiem jakiej sa wielkosci ! A caly czas mnie zastanawia co z tymi nalepkami na komorki ktore swieca jak komorka odbiera sygnal ! Przeciez one sa maciupcie i dzialaja ! |
 |
|
|
|
drucik_d
|
|
Ja proponuje zrobić to tak jak w naklejkach na telefonach. Z tego co wiem to diody (SMD) są zasilane z cewek (w których indukuje się siła elektro motoryczna fal zakresu komórkowego).
Więc gdyby zrobić taką cewkę na paznokciu (np.: farbą grafitową-przewodnik i lakierem-izolator) i podłączyś ją do diody. A naprzykład na pasku(łatwiej umieścić kilka sporych akumlatorków) nosić jakieś urządzenie emitujące zmiemme pole. Niestety nie wiem jak silne musiało by być. Ale był by rozwiązany problem z zasilaniem.
Nie wiem jak z realizacją, ale pomysł jest chyba dobry? |
 |
|
|
|
BigBerdie
|
|
nom to by byl i moze niezly pomysl ale nie dla takiego laika jak ja ! I co by dawalo ten sygnal ?? Hmm choc po dluzszym zastanowieniu to tak to bylo by super bo caly mechanizm zmiescil bym na paznokciu a to urzadzonko dajace zmienne pole na pasku dzieki czemu diody swiecily by sie tylko wtedy kiedy bym chcial ! Tylko niech mi ktos powie jak skombinowac lub jak zrobic uzadzonko dajace zmienne pole ! |
 |
|
|
|
Arnold_S.
|
|
Pisałem na początku, że na pewno pojawią się pomysły fantastyczne i pojawił się taki...
To jest nie do zrealizowania na paznokciu proszę państwa.
A baterie litowe 3V są wielkie w porównaniu z najmniejszymi zegarkowymi "pchełkami" 1,5 Voltowymi.
Więc nic z tego nie będzie.
Znawca -
 |
|
|
|
BigBerdie
|
|
No ale te diutki kture sa naklejkami na komorki sa wlasnie rozmiarow paznokcia (tipsa) a nawet mniejsze wiec problem stnowi tylko ten nadajniczek wysylajacy sygnal ! Da sie to zrealizowac na pasku na nadgarstek ?? No a na zakonczenie dodam ze ktos juz kiedys powiedzial ! Nie ma rzeczy niemozliwych :) |
 |
|
|
|
Arnold_S.
|
|
|