Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 1375 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Audio
Discman - Pilnie potrzebna pomoc 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Discman - Pilnie potrzebna pomoc"   

Silvar
 Wysłana - 2 styczeń 2004 20:12        | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam wszystkich.

Powód, dla którego zwracam się do Was z prośbą, drodzy czytelnicy ( dzień bez wazeliny to dzień stracony :) ) jest dla mnie bardzo ważny. Od jakichś 4 lat jestem szczęśliwym użytkownikiem zjechanego już totalnie przenośnego odtwarzacza kasetowego :P firmy AIWA... Niestety, nic nie jest wieczne i ostatnio mój wyeksploatowany już do cna walkmanik zaczął dziwnie charczeć, wydawać nieartykułowane dzwięki, tudzież postukiwać czy szumieć. Zdałem sobię sprawę, że już nie może mnie zadowolić i niestety musi odejść... Tak więc, idąc z duchem czasu postanowiłem sprawić sobie PRZENOŚNY ODTWARZACZ CD :P.

No to na tyle wstępu, przejdźmy do konkretów. Mój discman ma odtwarzać pliki mp3, jak i normalne płyty CD-audio oraz CD-RW. Zależy mi najbardziej na jakości odbioru, dlatego discman powinien mieć odpowiednie parametry i funkcje takie jak np. podbicie basów. Musi mieć także pilota z pełną obsługą oraz sporą pojemność bufora (u nas w Łodzi są wyboiste szyny - a ja do szkoły jeżdżę tramwajem :) ) Bedę na min słuchał prawie wszystkiego, z naciskiem na metal.

Wszystko co wiem, już praktycznie powiedziałem. Jedyny mój problem tkwi w tym, że mam około 450 zł do wydania. I tutaj właśnie potrzebuję Was. Nie wiem jakie modele są dobre, gdzie można kupić w miarę tanio, jakie opcje byłuby również wskazane... no nie wiem prawie nic... Byłbym bardzo wdzięczny za każdą wypowiedz, sugestię czy radę, gdyż wiem o temacie tyle co obecny rząd o rządeniu... Bardzo zależy mi na kupnie tegoż urządzenia jak najszybciej, dlatego też jeszcze raz proszę o pomoc.

Z poważaniem Silvar

PS. Ostatnio byłem w Media Markt gdzie doradzono mi dosyć nieporadnie model SAMSUNG MCD-SM45 [http://www.samsung.com/pl/products/mp3players/cd_mp3/mcd_sm45.asp] jednak nie przekonano mnie dostatecznie, postanowiłem zasięgnąć głębszej porady

R. Horror
 Wysłana - 3 styczeń 2004 04:19      [zgłoszenie naruszenia]

No cóż, biorąc pod uwagę Twoją wiedzę o temacie postaram się jak najszybciej pomóc, zanim wspomniany przez Ciebie rząd (W Polsce? Jaki rząd??) nas ubiegnie i każe mi za to zapłacić .

Trudno mi doradzić konkretny model, mogę natomiast doradzić producenta. A bezkonkurencyjnie jest nim Philips. Miałem w rękach różne odtwarzacze, i jak narazie nie widziałem nic lepszego pod względem solidności wykonania i jakości dzwięku.
Phillips robi moim zdaniem najlepsze napędy CD na świecie, więc o wstrząsy też nie ma się co martwić, dlatego można sobie pozwolić na mniej pojemne bufory pamięci (a co za tym idzie - mniejszy koszt).

Osobiście mam Philipsa z epoki kiedy jeszcze nikt nie słyszał o mp3, i jedyne jego uszkodzenie powstało w wyniku upadku na marmurową podłogę. A było nią pęknięcie gwintów na śruby.

Odtwarzacze Philipsa są wręcz intuicyjne i bardzo logiczne w obsłudze, a jakość dzwięku zadowala od początku do końca.
Z posiadaną przez Ciebie kwotą powinieneś się zmieścić w cenie przyzwoitego odtwarzacza, a teraz chyba już każde Philipsy czytają CD-RW...

Krótko mówiąc - Philips to poza Yamahą jedyna nie-polska porządna w każdym calu firma, i uważam że warto zwrócić na nią uwagę.

PS: Wszelkie Szajsungi z góry odradzam ze względu na bardzo marną jakość wykonania i niezbyt przyjazny serwis. Na Sony też bym patrzył z dystansem.

Rocky Horror

Specjalista -

Silvar
 Wysłana - 3 styczeń 2004 12:02      [zgłoszenie naruszenia]

Wielkie dzięki Rocky, teraz przynajmniej wiem, gdzie nie szukać :). No oczywiście, żę polski, chyba, że Lepper dojdzie do władzy to napewno będzie lepiej :P...
Czy myślisz, że mógłbyś mi doradzić coś konkretnego?
Czekam na dalsze wypowiedzi :P z góry dziękuję.

Silvar

Silvar
 Wysłana - 4 styczeń 2004 13:42      [zgłoszenie naruszenia]

Czy moglibyście powiedzieć coś jeszcze?

Silvar
 Wysłana - 6 styczeń 2004 16:01      [zgłoszenie naruszenia]

Powiedzcie chociaż co myślicie o...[http://www.panasonic.pl/po.php?cat=16&site_part]= o poszczegolnych modelach...

R. Horror
 Wysłana - 7 styczeń 2004 19:36       [zgłoszenie naruszenia]

Wiesz...Trudno mi podać konkretny model, bo poprostu niejestem zbyt zoriętowany w materii przenośnych mp3...
Osobiście jedyne czego oczekuję po takim urządzeniu to wyświetlacz wkazujący tytuł ścieżki, odtwarzanie plików w podfolderach, czytanie CD-RW, możliwość ładowania akumulatora i conajmniej 10 godzin ciągłej pracy.
Pilot to zachęcająca opcja, ale dotychczas się obywałem. Jeśli byłby to Philips, to pamięć antywstrząsowa przestaje być potrzebna, bo napęd i tak jest bardzo dobrze amortyzowany (Mój staruszek trzyma ścieżkę nawet w biegu).
Panasonic to generalnie niezła firma, nawet mimo tego że japońska. Brzmieniowo, nie jestem przekonany do promowanych przez Panasonica metod podbijania basów. W Sony tak samo, podbicie "groove" ma tendencję do przesterowywania sygnału.

Krótko mówiąc - zarówno ze względów funkcjonalnych, jak i brzmieniowych - wciąż sugeruję rozejrzeć się za Philipsami. Ja ze swoim, mimo już dość zfatygowanej obudowy, nie rozstałem się jeszcze właśnie z powodu świetnego brzmienia...

Rocky Horror

Specjalista -
[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Discman - Pilnie potrzebna pomoc

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL