| Autor |
"Dlaczego zmacniacz się wyłącza ???" |
|
|
Cezarnl
|
|
Wysłana - 15 październik 2011 19:49 | zgłoś naruszenie regulaminu
Witam serdecznie,kupiłem wzmacniacz ONKYO TX 8050 i do niego głośniki UBL E 80.Wszystko gra pięknie ,brzmienie,jakość,ale jest jeden problem !Przy przekroczeniu 80% mocy wzmacniacza on gaśnie i po ponownym uruchomieniu pojawia się napis " Check SP wire" ! Czy ktoś już się z tym spotkał i może mi pomóc ?
| |
|
 |
|
|
|
Hacking
|
|
Witaj,
Miałem podobny problem, jak się nie myle to wzmacniacz przeciąża się - inaczej mówiąc 'przesterowuje' przy podgłośnieniu. A mógłbyś podać parametry kolumn oraz wzmacniacza? Bo bez tego nie da się konkretniej wykryć tej przyczyny.
Zmieniony przez - Hacking w dniu 2011-10-15 20:06:52
|
|
Cezarnl
|
|
Dzięki za odpis,możemy to odłożyć na jutro bo od 20 min wzmagam się z brakiem wysokich tonów(grało ,grało i zanikło) a jest sobota i o 22.30 mam wyjazd.Jeszcze raz dziękuję za odpis.Pozdro |
 |
|
|
|
KSD_TSW
|
| Wysłana - 15 październik 2011 22:42 Usunięta przez R. Horror za naruszenie Pkt4 regulaminu forum. | [zgłoszenie naruszenia] |
| |
|
|
|
R. Horror
|
|
Hacking napisał:
"wzmacniacz przeciąża się - inaczej mówiąc 'przesterowuje'"
To są dwie różne sytuacje...
-> Cezarnl
Jeżeli pojawia się komunikat aby sprawdzić kabel głośnikowy, to postępuj zgodnie z komunikatem. Może jedna żyłka kabla nie "złapała się" w zacisk, odstaje i lekko dotyka do sąsiedniego zacisku. Rozumiem, że wszystkie komponenty są fabrycznie nowe.
 |
|
|
|
Hacking
|
|
No tak, pomyliłem pojęcia:D
|
|
Cezarnl
|
|
Jeszcze raz Witam,jestem jutro zmuszony do oddania tego sprzętu do serwisu bo jak wczoraj wspomniałem zanikły mi wysokie tony i nie wiem czy to wina wzmacniacza czy też głośników.Dziękuję za pomoc.Pozdro |
 |
|
|
|
atmeg
|
|
Nie wiem dlaqczego ludzie kupują wzmacniacze tej firmy ,kiedyś byłem w salonie audio (był to wydzielony salon do odsłuchu drogiego sprzętu audio )o dość wysokim pułapie cenowym oraz że tak sie wyraże miejscu gdzie w sklep jakaś miedzynarodowa korporacja zainwestowała sporo milionów zł(idac po dywanach czuło sie uginanie tkaniny).Centralne miejsce zajmował bardzo drogi zestaw wspomnianej firmy , sam wzmacniacz około 8 tysiaków , cały zestaw audio grubo powyżej 30 tys zł. Poprosiłem odważnie o demonstracje , koleś zbladł kiedy zapytałem czy niema innej płyty audio co by sprzet lepiej na niej zabrzmiał , on wiedział ze to kicha .Do autora tematu - Jak naprawisz to sprzedaj .
Zmieniony przez - atmeg w dniu 2011-10-19 18:40:17
Zmieniony przez - atmeg w dniu 2011-10-19 18:44:25
|
|
Cezarnl
|
|
Cześć kolego ,bardzo interesująca refleksja,ale nie naprawiają tego tylko dali mi do wyboru-coś innego w tym samym przedziale cenowym lub zwrot kasy(wybrałem to samo).Lubię jak coś czysto brzmi.Zabieraj ze sobą telefon,iPoda lub tak jak ja USB i nie będziesz skazany na "KICHĘ".Pozdo. |
 |
|
|
|
atmeg
|
|
"Część wzmacniająca dźwięk oparta jest na analogowych szerokopasmowych wzmacniaczach zbudowanych zgodnie z technologią WRAT, wykonanych wyłącznie z wykorzystaniem tranzystorów. Duży transformator (pobór 295W) wspierany jest dwoma kondensatorami filtrującymi o pojemności 8,200 uF każdy. Do dyspozycji miłośników stereofonii pozostają solidne pozłacane gniazda wejściowe dla odtwarzacza CD i gramofonu. Na wyjściu znajdują się dwie pary (A/B) solidnych zakręcanych gniazd głośnikowych akceptujących wtyki bananowe.
Jeżeli oferowane 130W na kanał (6 omów, 1 kHz, 1%) okażą się niewystarczające możliwe jest podłączenie zewnętrznego wzmacniacza mocy, natomiast wyjście niskopoziomowe Zone2 pozwala cieszyć się stereofonicznym dźwiękiem w dodatkowym pomieszczeniu. Lubiącym subsoniczne pomruki dedykowano wyjście na aktywny subwoofer.
Całość sterowana jest z pilota i posiada elegancki aluminiowy panel przedni."
To musi "czysto brzmieć " .
Prosze nie obrazać sie na mnie , nie chciałem żle.
Pozdrawiam.
|
|
zbysiu13
|
|
Przez ciekawość- co to jest i do czego może się przydać w salonie odsłuchu audio owe USB ?
Zmieniony przez - zbysiu13 w dniu 2011-10-21 12:44:19
|