Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 7899 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Śmietnik
Dobór przewodów według Norm. Ma być 1,5mm² czy 2,5mm² ? 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Dobór przewodów według Norm. Ma być 1,5mm² czy 2,5mm² ?"   

zoner
 Wysłana - 4 luty 2006 23:30       

Przeniesiona przez Arnold_S. z działu 'Okablowanie'. | zgłoś naruszenie regulaminu

Witam
Potrzebuję porady czy mój developer nie robi mnie w konia.
Otóż - przewody w gniazdkach w kuchni to 2,5mm^2 ale do lodówki juz 1,5mm^2, gniazda w pokojach też są na 1,5mm^2, oświetlenie też.
Bezpieczników mam chyba z osiem - tylko jeden na 10A (domyślam się, że od oświetlenia), pozostałe na 16A.
Czy Waszym zdaniem wszystko jest OK i w zgodzie z przepisami?
Moje wątpliwości:
- czy WSZYSTKIE gniazdka (w pokojach i do lodówki) nie powinny być na 2,5mm^2 i wtedy dopiero bezpiecznik 16A? Myślę, że 1,5mm^2 na bezpieczniku 16A to coś nie tak.
Proszę o wyjaśnienie, bo nigdzie nie mogę znaleźć odpowiednich przepisów, gdzie klarownie byłoby to ujęte.
Pozdrawiam
zoner

Arnold_S.
 Wysłana - 5 luty 2006 01:48      [zgłoszenie naruszenia]

Nie możesz?
A w tym dziale jest taki temat: [felektr.katalogi.pl/temat7681/]

Nie zauważyłeś go jak wlazłeś na forum? Jest "podwieszony" i pogrubiony dla utrudnienia.

Ale masz rację, że bezpiecznik 16A do przewodu 1,5mm² nie pasuje.
Bezpiecznik 16A(jak każdy bezpiecznik) działa dopiero po zdecydowanym przekroczeniu swego prądu znamionowego(przynajmniej 1,45 raza więcej, więc dla przewodu 1,5mm² jest to nie do przyjęcia według normy!).
Treść normy znajdziesz w temacie, do którego link podałem powyżej.
Poza tym, przewodów mniejszych niż 2,5mm² raczej się nie stosuje w obwodach gniazdek(aby był zapas obciążalności prądowej na przyszłość, a mechaniczna trwałość grubszego przewodu też jest większa - pewniejszy montaż/lepszy styk np. w gniazdkach i puszkach). W obwodach oświetleniowych 1,5mm² może być(stosownie do obciążenia).

Usuńcie ten profil z forum(i wszystkie wypowiedzi).
Złamał wielokrotnie regulamin(wszystkie możliwe punkty).
Użytkownicy forum proszeni są o NIE stosowanie porad Arnold_S.
Profesjonalne forum to: [http://www.elektroda.pl]

zoner
 Wysłana - 5 luty 2006 04:06      [zgłoszenie naruszenia]

Dziękuję za "miłe" powitanie
Otóż jak wlazłem (jak byłeś uprzejmy to określić) na forum to i owszem, zauważyłem ten link, mimo pogrubienia. I wyobraź sobie, że nawet wlazłem i tam.
Tyle, że nie jestem elektrykiem i pewnej nomenklatury nie rozumiem. Dlatego zadałem pytanie, bo czytanie 50 stron normy, wyliczeń, itp. dla człowieka, który nie ma z tym nic wspólnego i tak nic nie da. Ja bynajmniej nie znalazłem tam odpowiedzi. A szukałem prostej: jest to zgodne z prawem czy nie. I jeszcze jedno: napisałem: "bo nigdzie nie mogę znaleźć odpowiednich przepisów, gdzie klarownie byłoby to ujęte."
Dziękuję jednak za Twoją odpowiedź.
Napisałeś - "Przewodów mniejszych niż 2,5mm² raczej się nie stosuje w obwodach gniazdek" - skoro "raczej", tzn. norma tego nie określa...
Pzdr
zoner
P.S. Ja tez udzielam się na kilku forach. I jak ktoś pyta o obsługę urządzenia to nie odsyłam go do instrukcji obsługi.

Arnold_S.
 Wysłana - 5 luty 2006 16:10      [zgłoszenie naruszenia]

Norma jasno określa jaki przewód stosować w zależności od spodziewanych prądów.
Masz to ujęte w tabelce(nie trzeba "czytać 50 stron normy, wyliczeń, itp"):
[felektr.katalogi.pl/temat6565/#post6]

Jeśli w obwodach gniazdek, gdzie położono Ci kable 1,5mm² ma być tylko lampka nocna i TV(lub inne bzdury małej mocy), to taki przekrój jest w porządku("tylko" bezpiecznik 16A bez sensu!), jeśli nie dopuszcza się nic więcej na przyszłość(czasem włączysz grzejnik elektryczny, czasem żelazko, dołożysz więcej sprzętu RTV - a wtedy 1,5mm² przestaje wystarczać).
Nie wiadomo kto, i co sobie założył odnośnie Twojej instalacji(ale widać, że był bardzo oszczędny, a może po prostu skąpy).

Ciekawe czy "różnicówkę" wstawiono...

slavoo
 Wysłana - 5 luty 2006 21:20      [zgłoszenie naruszenia]

Formalnie całość instalacji jest wykonana poprawnie, ale przychylam się do opini Arnolda że ubogo.Na oświetlenie stosuje się przewód 1,5mm , do gniazd łązienki 2,5mm , do kuchni 2,5 mm . Gniazda w pokoju można wykonać przewodem 1,5mm ponieważ aktualnie podczas projektowania nie przewiduje sie podłączania do tych obwodów odbiorników o dużej obciążalności typu grzejniki, piecyki. Jeżeli w pokojach ogrzewanie ma być elektryczne układa się dodatkowe przewody które służą tylko do zasilania grzejników. Co do bezpiecznika 16A na obwodach gniazd to montuje się go z przyczyn czysto praktycznych ponieważ zdarzają się przypadki że np. włączany odkurzacz powoduje wyrzucenie bezpiecznika 10A.
Sprawdź jeszcze czy przewody są 3 żyłowe i w skrzynce bezpiecznikowej jest zamontowny wyłacznik różnicowoprądowy. Ogranicznika przepięć typ.C raczej nie znajdziesz chociaż też by się przydał.

zoner
 Wysłana - 10 luty 2006 20:03      [zgłoszenie naruszenia]

"Ciekawe czy "różnicówkę" wstawiono... "
"Sprawdź jeszcze czy przewody są 3 żyłowe i w skrzynce bezpiecznikowej jest zamontowny wyłacznik różnicowoprądowy. Ogranicznika przepięć typ.C raczej nie znajdziesz chociaż też by się przydał."
Hmm, naprawdę się na tym nie znam. Ale dla zaspokojenia Waszej ciekawości wklejam fotkę skrzynki.

zoner
 Wysłana - 10 luty 2006 20:04      [zgłoszenie naruszenia]

I dziękuję za Wasze odpowiedzi na moje wątpliwości i poświęcony Wasz czas.
Pozdrawiam

Arnold_S.
 Wysłana - 11 luty 2006 02:23       [zgłoszenie naruszenia]

To duże z przyciskiem "TEST" to właśnie zabezpieczenie różnicowo-prądowe.
Dobrze, że jest. Tylko, które obwody ono chroni, to nie wiadomo.
[http://www.moeller.pl/DesktopDefault.aspx?PageID=289]

Te pierwsze dwa od lewej, to ograniczniki przepięć.
[http://www.moeller.pl/DesktopDefault.aspx?PageID=231]

W środku, 8 wyłączników nadprądowych:
[http://www.moeller.pl/DesktopDefault.aspx?PageID=290]

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Dobór przewodów według Norm. Ma być 1,5mm² czy 2,5mm² ?

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL