| Autor |
"Dzielnik częstotliwości" |
|
|
mice
|
|
Wysłana - 6 czerwiec 2003 07:59 | zgłoś naruszenie regulaminu

Ostatnio oddawałęm sprawozdanie i dostałem zwrot W jednym z punktów było zbudowanie dzielnika częstotliwości przez 2,4,8 na przerzutnikach JKMS. Facet pokreślił mi schemat tak jak na załączonym rysunku. Pytanie brzmi jak go poprawić ? Kumpel mi mówił, że być może te wszstkie wejścia CL zlikwidować ewentualnie dopisać jedynki na tych wejściach. Aha nie wiem też po co dorysował "kółka" na pierwszym przerzutniku ?
| |
|
 |
|
|
|
Ss
|
|
Nie chce mi się szukać co i jak w tych przerzutnikach, ale... CL są zapewne od resetu i nie powinny wisieć w powietrzu. Jeśli przerzutniki resetuje się stanem 0 to podaj tam 1 na stałe. A w pierwszym u góry wchodzi 1 ale jak to wejście się nazywa, albo co tam było?
Informacja to nie rozkaz. Zatwierdź lub zignoruj. |
 |
|
|
|
przemosbb
|
|
Czesc Te musisz jednoznacznie określić czy twoj przerzutniki reagują na zbocze zegara(narastające lub opadające) czy na poziom wysoki sygnału. |
 |
|
|
|
Leser1
|
|
Ręce opadają, jestem już starym i zmęczonym człowiekiem i może dlatego nie mogę pojąć jak można "oddać sprawozdanie" kompletnie nie rozumiejąc tego co się napisało czy narysowało. Na kontynuację tematu po prostu szkoda czasu. |
 |
|
|
|
mastersail
|
|
Zacznijmy od tego ze CK traktujesz jako wyjscie(tak wynika z rysunku, a powinno byc wejsciem bo to jest zegar.Wyjsciem sa Q0, Q1 i Q2, a wszystkie wejscie J i K powinny byc podpiete do "1".Tam gdzie masz kolka narysowane przez prowadzacego sa wejscie set(negacja s) i reset(negacja r).A tak wogole to proponuje przestudiowac tablice przejsc przerzutnika JK i troche sie douczyc, bo po schemacie widac ze nie wiesz z tego praktycznie nic.Pozdrawiam
|
|
Ss
|
|
Dzielniki to się robi na licznikach a nie na gołych przerzutnikach. Czemu takie gówna uczą w szkole? Powinni uczyć to co się przydaje i jak się naprawdę to stosuje.
 |
|
|
|
mastersail
|
|
No coz..w sumie to zgadzam sie z Toba SS ale jezeli ktos sie nie nauczy robic dzielnika na przezutnikach to nie wiem czy nauczy sie na licznikach.Przeciez liczniki tez ucza projektowac na przezutnikach od sr po D i T :/.Pozdrawiam