Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 4642 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Cyfrówka
Dzielnik częstotliwości 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Dzielnik częstotliwości"   

mice
 Wysłana - 6 czerwiec 2003 07:59        | zgłoś naruszenie regulaminu

Ostatnio oddawałęm sprawozdanie i dostałem zwrot W jednym z punktów było zbudowanie dzielnika częstotliwości przez 2,4,8 na przerzutnikach JKMS. Facet pokreślił mi schemat tak jak na załączonym rysunku. Pytanie brzmi jak go poprawić ? Kumpel mi mówił, że być może te wszstkie wejścia CL zlikwidować ewentualnie dopisać jedynki na tych wejściach. Aha nie wiem też po co dorysował "kółka" na pierwszym przerzutniku ?

Ss
 Wysłana - 25 czerwiec 2003 01:40      [zgłoszenie naruszenia]

Nie chce mi się szukać co i jak w tych przerzutnikach, ale... CL są zapewne od resetu i nie powinny wisieć w powietrzu. Jeśli przerzutniki resetuje się stanem 0 to podaj tam 1 na stałe. A w pierwszym u góry wchodzi 1 ale jak to wejście się nazywa, albo co tam było?

Informacja to nie rozkaz. Zatwierdź lub zignoruj.

przemosbb
 Wysłana - 9 lipiec 2004 19:23      [zgłoszenie naruszenia]

Czesc Te musisz jednoznacznie określić czy twoj przerzutniki reagują na zbocze zegara(narastające lub opadające) czy na poziom wysoki sygnału.

Leser1
 Wysłana - 2 wrzesień 2004 20:51      [zgłoszenie naruszenia]

Ręce opadają, jestem już starym i zmęczonym człowiekiem i może dlatego nie mogę pojąć jak można "oddać sprawozdanie" kompletnie nie rozumiejąc tego co się napisało czy narysowało. Na kontynuację tematu po prostu szkoda czasu.

mastersail
 Wysłana - 3 wrzesień 2004 11:35      [zgłoszenie naruszenia]

Zacznijmy od tego ze CK traktujesz jako wyjscie(tak wynika z rysunku, a powinno byc wejsciem bo to jest zegar.Wyjsciem sa Q0, Q1 i Q2, a wszystkie wejscie J i K powinny byc podpiete do "1".Tam gdzie masz kolka narysowane przez prowadzacego sa wejscie set(negacja s) i reset(negacja r).A tak wogole to proponuje przestudiowac tablice przejsc przerzutnika JK i troche sie douczyc, bo po schemacie widac ze nie wiesz z tego praktycznie nic.Pozdrawiam

"Czlowiekiem jestem i nic co ludzkie nie jest mi obce"

Ss
 Wysłana - 3 wrzesień 2004 12:18      [zgłoszenie naruszenia]

Dzielniki to się robi na licznikach a nie na gołych przerzutnikach. Czemu takie gówna uczą w szkole? Powinni uczyć to co się przydaje i jak się naprawdę to stosuje.

--------------------
Zrób SE to sam :-)

mastersail
 Wysłana - 3 wrzesień 2004 23:46       [zgłoszenie naruszenia]

No coz..w sumie to zgadzam sie z Toba SS ale jezeli ktos sie nie nauczy robic dzielnika na przezutnikach to nie wiem czy nauczy sie na licznikach.Przeciez liczniki tez ucza projektowac na przezutnikach od sr po D i T :/.Pozdrawiam

"Czlowiekiem jestem i nic co ludzkie nie jest mi obce"

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Dzielnik częstotliwości

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL