Forum Elektronika
audio radio telewizja cyfrówka okablowanie

∑ temat został odczytany 2118 razy ¬

ZAREJESTRUJ SIĘ I ZALOGUJ NA FORUM, TO NIC NIE KOSZTUJE!
PO ZALOGOWANIU BĘDZIESZ MÓGŁ ZOBACZYĆ WYPOWIEDZI SPECJALISTÓW I WYŁĄCZYĆ REKLAMY

ELEKTRONIKA | Telewizja
Dziwne kolory na TV 
Wyślij odpowiedź [powiadom znajomego]    
Autor "Dziwne kolory na TV"   

Boss-man
 Wysłana - 3 sierpień 2006 01:06        | zgłoś naruszenie regulaminu

Zaczne od poczatku,kupilem używany telewizor za 150zł Panasonic ale jak sie okazało to tylko obudowa od niegom reszta inna.Działało wszystko dobrze aż nagle przestał łapać sygnał z anteny,wiec zaniosłem go do serwisu,powiedzieli ze naprawa bedzie kosztowała 150zł tyle co za niego dałem wiec powiedziałem zeby nie robili.Dzwoni do mnie zeby odebrać wiec jade po niego,a on gada ze sie złożyc nie dało bo płyta nie pasuje do obudowy,nic nie patrzyłem zabrałem i w domu patrze a tu wszystko dobrze (płyta pasuje) tylko idiota jak składał to przyciał obudowa kabel zasilający i dlatego sie domknąc nie dało,i nie w krecił 2 z 4 sróbek bo za krótkie jak obudowa zle założona,poprawiłem obudowe podłączam antene dalej nie działa,podłączyłem Euro złącze do kompa do TV Outa i działa tylko ze są takie kolory jakby magnesem po nim jeździli.

1.Używałbym go do ogladania filmów z kompa na TV ale te pedalskie kolory,czy można sie zgłosic do nich ze roz***ali gorzej niż go zaniosłem?

2. Da sie jakoś go rozmagnesować zeby nie było tych kolorow jakimiś domowymi sposobami, wiem ze jest jakies użadzenie ale nie mam go da sie jakos inaczej to zrobic,za pomoc SOGi.

Pozdro Boss-man

zbys
 Wysłana - 3 sierpień 2006 03:29      [zgłoszenie naruszenia]

A jak go skladales, to nie zwrociles uwagi, czy nie zostawili niepodlaczonej cewki rozmagnesujacej. Zwykle jak sie plyte wysuwa, to cewki sie odpina, bo to jedna z nielicznych rzeczy zamocowanych do obudowy (a raczej kineskopu).
Bo tak w ogole, to cewki te powinny rozmagnesowac ekran.

Amatorsko to mozna lutownica transformatorowa rozmagnesowac, moze ktos z kumpli ma?

PS. A czy jestes pewien, ze to namagnesowanie, a nie np. calkowity brak jednego koloru, lub kolory zamienione?
Czystosc koloru najlatwiej sprawdzisz wrzucajac na kompie jakies stale tlo, np. zrob w paincie cala zielona strone, i jeszcze niebieska i czerwona. I po kolei sobie je wyswietl, czy masz wlasnie taki kolor z plamami, czy cos innego.

Zmieniony przez - zbys w dniu 2006-08-03 03:34:30

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Boss-man
 Wysłana - 3 sierpień 2006 11:03      [zgłoszenie naruszenia]

Do środka to ja nie zagladałem,kilkanacie lat temu jedyne co to wymienialem lampy w TV czarnobiałym Nie wiem jak maja wygladać te cewki,jakieś foto?,Tak jestem pewien,że to nie brak koloru,to zniekształecenie widać własnie jak ustawie jeden kolor najlepiej na żółtym.Lutownicy akurat nie mam poległa w walce,Ale mam gdzieś magnes bardzo mocny od dysku twardego,kiedyś nim monitor poprawiałem,chyba ze musi byc to pole elektromagnetyczne?

A nie wiesz co mogło się stać,że sygnału z anteny niełapie,a Eurozłącze działa? Myślałem,że to tylko jakiś kabelek od wejscia antenowego,bo czasem 1/10 sygnału łapało?Znaczy był czasnobiały przesówał sie z góry na dół i śnierzył.

zbys
 Wysłana - 3 sierpień 2006 17:55      [zgłoszenie naruszenia]

Pewnie uszkodzila sie glowica i dlatego nie lapie kanalow. A z eurozlacza, to sygnal omija ponad polowe toru (glowice, posrednie, dekoder wizji).

Jak masz zdjety tyl telewizora, to na kineskopie znajduje sie taka luzna cewka, a wlasciwie petla z drutu. Taka luzem, to wyglada tak:
[http://www.osca-arcosa.com/Jpeg/DegaussingShadow.jpg]
Jest to kilka zwojow owinietych tasma. I jest zakonczone wtyczka na dwa bolce. Trzeba znalesc na plycie te bolce i wpiac wtyczke.

Lepsze jest wrogiem dobrego.

Verizon Wireless Agent. [http://www.lucki.com]

Boss-man
 Wysłana - 3 sierpień 2006 18:23       [zgłoszenie naruszenia]

Dzięki,ale juz po problemie znalazłem jeszcze wazna gwarancje na niego,a komis bo go tam kupilem jest 50 m odemnie wiec zaraz ide go zaniose nie chce mi sie z nim bawic nie ma sensu chyba.

SOG

[Powiadom mnie, jeśli ktoś odpowie na ten artykuł.]

Przegląd tygodnia | Wyślij odpowiedź

Dziwne kolory na TV

Polecamy: urządzenia spawalnicze | MŚ w Piłce Nożnej - RPA 2010 | Forum | Komputery | Nauka | pomysł na biznes

wersja lo-fi

Pozycjonowanie i optymalizacje zapewnia Agencja Interaktywna

Copyright 2000 - 2010 KULTURYSTYKA.PL